I 1878 blev Glenrothes bygget, og der gik ikke lang tid, før man måtte lukke ned igen. Det var den dårlige økonomi og specielt konkursen hos Glasgow Bank, der fik ejerne, som også ejede The Macallan, til at lukke destilleriet. Verdensøkonomien havde det svært, og kornpriserne faldt drastigt grundet konkurrence fra specielt USA, hvilket betød en større økonomisk krise i Skotland. William Grant, Robert Dick og John Cruikshank købte sig dog ind og besluttede at fortsætte projektet; og den 28. december 1879 var man klar og kunne destillere for første gang. I øvrigt samme dag, som jernbanebroen over floden Tay i nærheden brød sammen, og toget fra Edinburgh styrede i floden og dræbte alle passagerer og personale på toget. En ulykke, der overskyggede alt det år.

Til at starte med hed destilleriet William Grant & Co, men i 1884 skiftede man navn til Glenrothes-Glenlivet. Ved hjælp af whiskykøbmændene Robertson & Baxter dannede man i 1887 Highland Distilleries Company og opkøbte samtidig Bunnahabhain.

Destilleriet blev hurtigt populært, og fra 1896 blev det en vigtig ingrediens i Famous Grouse og senere i Cutty Sark, hvilket betød, at man udvidede til fire kedler. Senere er det over tre gange blevet udvidet til i dag at have ti kedler. Kedlerne er store og høje, hvilket giver en let og kompleks spiritus. Det er ikke meget single malt, der laves, men det, der produceres, kommes på specielle små ovale flasker, som i branchen omtales som Las Bombas.

Destilleriet er i øvrigt nabo til Rothes’ kirkegård, og det siges, at destilleriet hjemsøges af spøgelset Lady Mary Leslie, datter af Jarlen af Rothes, som blev myrdet. Destilleriet får i øvrigt sit vand fra Lady Well, som er navngivet efter Lady Mary. Den dag i dag er Glenrothes et af de få destillerier i Skotland, der har sin egen vandkilde til produktion, forarbejdning og spiritusreduktion, lige på destilleriet.

I 1982 kom de første single malts. Det var Berry Brothers & Russ i London, som lancerede disse. Herefter fulgte en række årgangs whiskyer, og destilleriet blev kendt for dette i modsætning til stort set alle andre, som satsede på aldersangivelse. I 2017 blev destilleriet overtaget af Edrington, som ejer det i dag.

I dag har destilleriet en 5,5 tons mash tun i stål, 12 washbacks af træ samt otte af stål. Det betyder, at man blander sin mash baseret på de to typer. Her tager fermenteringen typisk 58 timer, og den færdige wash går herefter til de fem par kedler. Destilleringen er dog langsom grundet de høje, smallere kedler. Hovedparten modnes på ex-sherry-fade, omend der også benyttes ex-bourbon.

Sortimentet består af en 10 års, en 12 års, Whisky Maker’s Cut, en 18 års samt en 25 års. Men også NAS som Select Reserve, og Alba Reserve fylder mere og mere.

 

Glenrothe 12 års
40% | 399 kr.
Denne er en del af destilleriets Soleo-serie, der udelukkende er lagret på tidligere sherryfade. Glenrothes gør med denne serie op med deres gamle filosofi om først at aftappe whiskyen, når den er helt klar, og derudover udgive en række “single vintage” udgaver. Soleo Collection fra The Glenrothes er således en ny serie, som bevæger sig væk fra årgange og i stedet fokuserer på gode gamle aldersopgørelser. Glenrothes frugtige signaturstil kommer tydeligt til udtryk i Glenrothes 12 års Speyside Single Malt Whisky, hvor aromaerne fra sherryfadet får lov til at folde sig rigtigt ud. Glenrothes 12 års Speyside Single Malt Whisky har lette duftnoter af fersken og vanilje og i smagen fortsættes med ingefær, citron, kanel og lette krydderier. Rund og blød og meget imødekommende. 89

 

Glenrothe 18 års
43% | 899 kr.
Modnet på sherryfade. The Glenrothes 18 har masser af orange og vanilje i næsen. I smagen mandler, tørrede abrikoser, toffee og vanilje. Rund og blød med en flot dybde og masser af kompleksitet i smagen. 93

Glenrothe 29 års
46,3% | 9.995 kr.
Fra fad, som blev fyldt den 17. maj 1991, og derfor en sjælden aftapning med 29 år på bagen; og kun 154 flasker produceret. Mørk i farven med mahogni, svesker i næsen. Rig i smagen af tørrede frugter, figner, tobak, toffee og mørke krydderi. Virkelig kompleks og meget lang i smagen. En sjælden og spændende oplevelse. 95

Glenrothe distribueres af Edrington.