Vinelskere og skribenter har de senere år vendt øjet mod vinene fra Etna. Vine, som på mange måder er forskellige fra de vine, man ellers finder i Syditalien. Vine, som af mange sammenlignes med nebbiolo fra Piemonte eller bedre sangiovese fra Toscana.

Området er naturligt præget af den vulkanske jord, og vinmarkerne ligger i højder mellem 400 og 1.050 meter over havet, de bedste betingelser for vinproduktion. Vulkanen Etna er Europas største aktive vulkan. Det ser man ved den kraftige røgformation, som skydes ud af bjerget hele tiden samt de mindre rystelser, der fornemmes ofte i byerne omkring vulkanen.

Og når man kører rundt i vinmarkerne, er landskabet præget af vinmarker på terrasser samt enorme, gamle lavastrømme, som er bevokset med oliventræer, og som bryder de harmoniske bakker. Og snakker man med de lokale, fortæller de om større askemængder og småsten fra vulkanen, som ofte kan ses på husene og bilerne.

I mange år blev vinen fra Etna solgt som bulk til Norditalien, hvor den blev brugt til opblanding for at give vinene i nord mere alkohol og struktur. Men i dag har man grundet vinenes popularitet og dermed øgede priser formået at hæve kvaliteten mærkbart for vinene. Og man har ikke længere behov for at sælge vinene som blandingsvin.

Gennembruddet
Den første producent Barone di Villagrande har lavet vin siden 1727, og det er nu 10. generation, som driver vinhuset videre. Men det egentlige gennembrud skete i 2011, hvor Benanti familiens vine fik stor opmærksomhed, og man begyndte at se potentialet på Etna. Senere kom Girolamo Russo og Graci til og var med til at forstærke det positive indtryk. Og i slutningen af 2010’erne investerede mange fra fastlandet, især fra Toscana, i området, og mange nye vingårde opstod. Især Andrea Franchetti (Passopisciaro) og Marco de Grazia (Tenuta delle Terre Nerre), som kom fra Toscana og Piemonte, fik i den grad sat gang i efterspørgslen.

Vintyperne
Jorden er rig på mineraler fra Etnas aske, hvilket kan give vinene et mineralsk præg, som træder tydeligt frem. Der produceres i dag rosso, bianco og rosato, alle spændende vine på deres helt egen facon. Druerne er for de hvides vedkommende carricante og catarratto. Først nævnte er hoveddruen og klart den strukturbærende drue i blendet. Carricante dyrkes især omkring Milo på den østlige side af Etna. Det er en aromatisk drue, hvor der især er fersken og citrustoner i duften. Men i smagen er den yderst mineralsk og har et helt specielt svovlet udtryk, jeg formoder kommer fra den mineralske jord. Syren er høj, og strukturen for de fleste ganske flot. En meget atypisk italiensk hvidvin, jeg anbefaler alle at prøve.

Rosévinene er som udgangspunkt en simpel kategori, men niveauet er højt, og vinene meget anderledes end andre rosévine fra Italien. Farven er lys som i Provençe, og der er en yderst flot syre og frugt i vinene. Mange ganske fremragende. Og så viste smagninger af fem-syv år gamle årgange, at vinene er pænt gemmeværdige. Især en Graci Rosato 2013 stod helt klar og sprød nu. De mousserende vine skal gære på flaske minimum 18 mdr.

På den røde side er det primært nerello mascalese, som enten benyttes alene eller i blend med 10-20% nerello capuccio. Sidstnævnte for at give farve, frugt og blødgøre de til tider tørre tanniner i nerello mascalese.  Det er yderst elegante vine, og er man til vine på nebbiolo fra Piemonte og pinot noir fra især Bourgogne, vil jeg anbefale vinene fra Etna. De er lyse, yderst elegante med høj syre og en del tannin. Skal jeg sammenligne dem med nebbiolo har de lidt mere rød, umiddelbar frugt og en smule lavere tannin. Endvidere har de den mineralske, karakteristiske karakter, som kommer fra den vulkanske jord.

Contrada
Man er begyndt at arbejde med contrada, som er subzones, i DOC Etna. Der er p.t. omkring 133 contrada, og man er så småt begyndt at kunne se forskellige stilarter i hver contrada. Typisk er hver contrada skabt inden for grænserne af en lavastrøm. De lokaler mener selv, at dette system med tiden kan udvikle sig på samme måde som i Bourgogne, hvor kommunerne så svarer til contrade.

Vinmarkerne ligger primært på den nordlige og østlige side af Etna. Men man ser flere og flere vinmarker også mod syd. Følgende byer udgør Etna DOC: Biancavilla, S. Maria di Licodia, Paterno, Belpasso, Nicolosi, Pedara, Trecastagni, Viagrande, Aci S. Antonio, Acireale, S. Venerina, Giarre, Mascali, Zafferana, Milo (eneste område som må kalde deres hvide vine på carricante for Bianco Superiore), S. Alfio, Piedimonte, Linguaglossa, Castiglione og Randazzo. Sidstnævnte som de mest toneangivende, og der en række af de bedste producenter. Det er min opfattelse, at producenten stadig er vigtig i forhold til, om vinene kommer fra nord eller syd eller fra en specifik contrada. Men man skal endvidere være opmærksom på, at der kan være store forskelle på jordbunden rundt om Etna.

Klimaet
Klimaet er naturligt køligere end på resten af øen, grundet at markerne ligger højere. Og der falder endvidere en del mere nedbør. Det gør området velegnet til de køligere vintyper. Udfordringen er sjældent frost men mere regn gennem høsten, som ofte kan løbe ind i november.

Der må ikke kunstvandes, kun det første år nye vinstokke er sat. Dette for at sikre sig rødderne kommer tilpas langt ned og ikke kun ligger i overfladen, hvilket risikerer at ødelægge dem under sommerens hedebølger. Der er mere end dobbelt så meget næringsstof i jorden end normalt, men høstudbyttet er lavt og ofte ned til én flaske vin per stok på de ældre stokke. Det skyldes, at hver vinstok har brug for meget plads og står som buskvine. Der findes 80-100 år gamle stokke, som ikke er podet på nye rødder, som man ellers gør. I kælderen forsøger man at intervernere så lidt så muligt med vinen. Fermenteringen sker oftest i stål eller på cementtanke. De fleste benytter punch downs i stedet for at pumpe mosten over. Dette for ikke at få for hårde tanniner i vinen. Vinene modnes oftest på store botti.

Fremtiden
Selvom priserne er steget på Etna, er det stadig billigt sammenlignet med de mere klassiske, kendte områder i Italien. En hektar på Etna koster omkring en million kroner mod godt 7,5 millioner kroner i Barolo, men priserne stiger eksplosivt. Flere af de mere kendte producenter fra andre områder har da også kig på Etna, og sidste år købte Davide Rosso fra Giovanni Rosso i Serralunga d’Alba, Barolo ti hektarer i Solicchiata på Contrada Montedolce. Og Angelo Gaja har sammen med den lokale producent Graci opkøbt marker og for kort tid siden præsenteret de første vine. Og også lokale mastodonter som Planeta og Donnafugata køber op på Etna. I dén grad en blåstempling af området.

Og der er stadig muligheder for opkøb på Etna. I dag er 770 hektarer deklareret med en del af den officielle DOC Etna. Men der er mange af disse hektar, der benyttes til at producere IGT Terre Siciliane vine, og flere plots bliver ikke udnyttet. Endvidere er der vinmarker uden for DOC Etna, som klart burde være en del. Blandt andet er en del af de højtliggende marker på den kendte Passopisciaro-ejendom uden for zonen, og man må derfor ikke skrive Etna på disse vine. Det samme gælder Planetas marker i 1.000 meters højde, som af uvisse grunde også ligger uden for DOC’en. Man må derfor forvente, at området med tiden udvides yderligere, om end en række lokale vingårde kæmper imod.

Gode producenter:

Pietradolce – importør: Atomwine
Pietradolce blev grundlagt så sent som i 2005 i Solicchiata på den nordøstlige side af Etna og ejer 40 hektarer i meget højtliggende marker op til 800 meter med over 100 år gamle stokke. Familien har gennem mange generationer arbejdet med planteavl. Michele Faro har i de seneste år vakt opsigt med sine elegante vine. Der produceres ni vine og årligt omkring 100.000 flasker. I 2016 åbnede man et helt nyt vinhus bygget under jorden ind i vulkanen. Bedste vin er Vigna Barbagalli, som klart er en af Etnas topvine.

Graci – Importør: Copenhagen Wine
Alberto Graci har siden 2005 sammen med sin søster drevet vinhuset på de nordlige skrænter af Mount Etna. Graci har vin på flere forskellige contrada’er. Hovedparten af vinene kommer fra Contrada Arcuria, men de ejer også den øverste del af Contrada Barbabecchi, som er den højeste mark på Etna (1.000–1.100 meter). For et par år siden byggede man en helt ny kælder udelukkende tilegnet hvidvin og rosé- produktion. Bedste vin er i min optik Arcuria Sopre il Pozzo.

Tenuta Tascante – Importør: Vildmedvin
Tascante er ejet af Tasca, som driver fem andre større vinhuse på Sicilien. På Etna arbejder man med 20 hektarer, som nærmest ligger i en oase midt på Etna. Her startede man i 2008. Der satses især på Contrada Sciaranuova, Pianodario samt Rampante. Bedste vin er i min optik Sciaranova.

Cottanera – Importør: WineFamly
Familien købte ejendommen i 1960 og plantede hasselnødder. I 1975 begyndte man med vin, men det var først i 1990’erne, at man satsede på egentlig kvalitetsvin. Først med internationale druer og siden opkøbte man gamle marker med lokale druer. I dag drives vinhuset af tredje generation og har 65 hektarer fordelt på fem contrade. En af brødrene, Francesco Cambria, er endvidere præsident for Etna DOC. Bedste vin er Zottorinoto Riserva.

Alta Mora di Cusumano – Importør: Philipson Wine
Familien Cusumano har dyrket vin på Sicilien i flere generationer. Siden årtusindskiftet har huset været ledet af brødrene Alberto og Diego Cusumano. Der rådes over 400 hektarer på Sicilien med vin og heraf 45 hektarer på Etna. Her satses meget på hvidvinene, og man har anlagt en del nye marker samt endvidere overtaget en del marker fra Benanti på nordsiden af Etna. I dag laves der en hvidvin og tre rødvine, heraf to fra contrada. Bedste vin er Guerdiola Rosso.

Planeta di Sciaranuova – Importør: Østjysk
Planeta er en af de største vinhuse på Sicilien men samtidigt også kendt for en række af øens mest berømte vine. Familiens tradition for vindyrkning går mere end 300 år tilbage, men den unge generation har nu tilføjet vinproduktionen på Etna. Huset ledte fra 2001-2006 efter marker på Etna, og i 2007 fandt man det, man søgte, selvom det var marker der lå uden for Etna DOC— på trods af de ligger højt på selve vulkanen. Strategien var fokus primært på hvidvine. I dag arbejder man på 33 hektarer og har syv forskellige vine. Alle økologisk produceret. Bedste vin er i min optik den hvide Eruzione 1614 Carricante.

Andre gode producenter:
Benanti, Girolamo Russo, Tenuta di Fessina, Constantino, Cornelissen, Passopisciaro, Tenuta delle Terre Nerre, Tornatore, Donnafugata og Barone di Villagrande.

8 gode vine fra Etna

Pietradolce Vigna Barbagalli Etna Rosso 2017  96
Atomwine | 599 kr.
Fra enkeltmark med gamle stokke på den nordlige side af Etna. 20 måneder på større botti. En yderst elegant og flot vin, nærmest som en stor Barolo. Kompleks med mange lag og en flot struktur. Noget af det bedste, Etna formår. Alk.: 13,5

Cottanera Contrada Zottorinoto Etna Rosso Riserva 2016  96
WineFamly | ukendt pris
24 måneder på franske fade og herefter 24 måneders flaskelagring. Flot dybde, intens i udtrykket med florale noter og røde bær. Flot syre. En yderst elegant vin med flot dybde og tyngde. Alk.: 14%

Tascante Sciaranova Etna Rosso 2019  96
Vildmedvin | 449 kr.
Elegant vin med rosennoter, ribs og hindbær. Flot intensitet og meget elegant, nærmest burgundisk. Dyb og kompleks med en flot afslutning. Alk.: 14%

Benanti Pietra Marina Etna Bianco 2017  94
Theis Vine | 600 kr. tilbudspris
Rund og forholdsvist fyldig næse. Meget mineralsk med hvid fersken og masser af citrus. Høj syre og meget stringent. Sprød, lang afslutning. Alk.: 12,5%

Graci Etna Rosso Arcuria Sopre il Pozzo 2017  94
Copenhagen Wine | 700 kr.
Fra en mark 600-700 meter over havet i Passopisciaro på den nordøstlige side. En del tannin, så en vin, der bør gemmes nogle år. Men flot struktur og en kompleks, dyb vin. Lang afslutning. Alk.: 13,5%

Cusumano Alta Mora Guerdiola Etna Rosso 2016  94
Philipson Wine | 280 kr. tilbudspris
Højt beligende i cirka 900 meters højde. Noget fad fornemmes. Let parfumeret næse. Krydret, flot struktur, indbydende i udtrykket. Lang, krydret afslutning. Alk.: 13,5%

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Calderara Sottana 2019  93
Adriat Vinimport | 435 kr.
Fin bærduft med hindbær og jordbær. Relativt kraftig og intens i smagen med en fint balance og frugt, men alkohol virker lidt vel høj. Nok en anelse atypisk. Alk.: 14,5%

Planeta Eruzione 1614 Carricante Etna Bianco 2019  92
Vinoble | 249 kr.
Fra marker omkring 900 meters højde. 100% carricante. Intens og forholdsvist fyldig med lette tropiske frugtnoter, især fersken og lime. Pæn syre og en flot, lang afslutning. Alk.: 12,5%

I forbindelse med et længere besøg på Sicilien i foråret og smagning af over 200 vine fra Etna er her de bedste vine i min optik.

Tascante Sciaranova VV Etna Rosso 2019. 96

Cottanera Etna Rosso Zottorinoto Riserva 2016. 96

Pietradolce Etna Rosso Barbagalli 2016. 96

Tascante Sciaranova Etna Rosso 2017. 95

Tascante Sciaranova VV Etna Rosso 2017. 95

Pietradolce Etna Rosso Santa Spirito 2018. 95

Tascante Sciaranuova Etna Rosso VV 2017. 95

Pietradolce Santa Spirito Etna Rosso 2016. 94

Tascante Rampante Etna Rosso 2019. 94

Cusumano Alte Mora Guardiola Etna Rosso 2016. 94

Nicosia Monte Gorna Etna Rosso Vecchie Viti Riserva 2015. 94

Pietradolce Etna Rosso Rampante 2018. 94

Pietradolce Sant’Andrea Etna Bianco 2016. 93

Pietradolce Rampante Etna Rosso 2017. 93

Graci Arcuria Etna Bianco 2020. 93

Graci Arcuria Etna Rosso 2016. 93

Graci Arcuria Etna Rosso 2019. 93

Graci Muganazzi Etna Bianco 2020. 93

Graci Arcuria Etna Bianco 2021. 93

Cottanera Contrada Calderare Etna Bianco 2019. 93

Cottanera Contrada Feudo di Mezzo Etna Rosso 2018. 93

Cusumano Alto Mora Feudo di Mezzo Etna Rosso 2016. 93

Benanti Dafara Galluzzo Etna Rosso 2019. 93

Graci Arcuria Etna Bianco 2019. 93

Pietradolce Etna Rosso Archineri 2018. 93

Tornatore Pietrarizzo Etna Rosso  2018. 93

Planeta Eruzione 1614 Nerello Mascalese 2019. 93

Planeta Eruzione 1614 Pinot Nero 2019. 93

Tornatore Trimarchisa Etna Rosso 2017. 93

Tornatore Riserva Etna Rosso 2016. 93

Benanti Cavaliere Bianco 2019. 93

Cottanera Calderara Etna Bianco 2019. 93

Graci Arcuria Etna Bianco 2020. 93

Graci Muganazzi Etna Bianco 2020. 93

Pietradolce Archineri Etna Bianco 2020. 93

Tornatore Zottorinotto Etna Bianco 2020. 93

Planeta Eruzione 1614 Carricante 2019. 92

Pietradolce Archineri Etna Bianco 2016. 92

Graci Arcuria Etna Bianco 2012. 92

Graci Etna Rosato 2020. 92

Palmento Costanzo Contrada Santo Spirito Etna Rosso 2017. 92

Palmento Constanzo Prefillossera Etna Rosso 2017. 92

Cottanera Contrada Diciassettesalme Etna Rosso 2020. 92

Cottanera Contrada Zottorinoto Etna Rosso Riserva 2011. 92

Cusumano Alto Mora Etna Bianco 2014. 92

Cusumano Alto Mora Etna Bianco 2020. 92

Tascante Bunora Etna Bianco 2021. 92

Tascante Ghiaia Nera Etna Rosso 2019. 92

Cottanera Diciasettesalme Etna Rosso 2020. 92

Graci Etna Rosso 2020. 92

Nicosia Monte San Nicolo Etna Rosso 2019. 92

Pietradolce Etna Rosso 2020. 92

Palmento Contanzo Santo Spirito Etna Rosso 2017. 92

Benanti Rinazzo Etna Bianco 2020. 92

Cusumano Alta Mora Etna Bianco 2020. 92

Donnafugata Sul Vulcano Etna Bianco 2019. 92

Palmento Costanzo Etna Bianco Cavaliere 2019. 92

Tornatore Pietrarizzo Etna Bianco 2020. 92