Montepulciano ligger i det sydøstlige Toscana og er måske en af de smukkeste byer i Italien. Rundt om byen finder man vinmarkerne, der danner området Vino Nobile di Montepulciano (DOCG). Det er et forholdsvist lille distrikt med knap 100 vinbønder, som tilsammen dyrker godt 2.000 hektarer vinmarker. Hovedparten af vinmarkerne til Vino Nobile ligger i den vestlige og højeste del af distriktet i op til 600 meter. De bedste marker ligger omkring 300 meter over havets overflade på sydøstvendte skråninger med en jordbund, som overvejende består af sand, grus og ler. Især underområdet Cervognano er anerkendt for sine vine. Klimaet varierer med vinmarkernes beliggenhed og er køligere, jo længere man kommer over havets overflade.

Trods sit historiske ry som en af Toscanas store vine har både område og vine siden 1970’erne stået i skyggen af naboen, nemlig Brunello di Montalcino. Dels er antallet af producenter i Montalcino meget højere, og dels har gruppen af eliteproducenter været konstant stigende i Montalcino. I Montepulciano er eliten en mindre gruppe bestående af nogle få kendte producenter samt en lille håndfuld nye, stilsættende gårde, der er kommet frem siden midten af 90’erne. Men der er også klimatiske forskelle mellem de to områder. Vino Nobile er køligere, og modningstiden for sangiovese er kortere end i Montalcino. Det betyder, at man i køligere år kæmper mere med grønne noter i vinene, samt at tanninerne godt kan blive strammere end i Brunello-vinene.

Reglerne

Reglerne foreskriver, at en Vino Nobile di Montepulciano minimum skal indeholde 70% sangiovese, som her kaldes prugnolo gentile. Her adskiller vinene sig markant fra Brunello, som altid er 100% sangiovese. Høstudbyttet må højst være otte tons per hektar. Endvidere er en række andre druer tilladte som hjælpedruer. Udviklingen går dog mod en højere andel af sangiovese, og flere af de bedre producenter benytter i stigende grad merlot, cabernet sauvignon og syrah i stedet for canaiolo, som tidligere var den foretrukne drue ved siden af sangiovese. De internationale druer benyttes ofte for at give farve, struktur og flere sorte bæraromaer. Canaiolo benyttes ofte for at give blødhed, colorino for farve, mammolo for florale noter og malvasia nera for mørke bæraroamer. Vinene skal lagre i to år, før de frigives, og i tre år for riserva. Endvidere skal alkoholprocenten for en riserva mindst være en halv procent højere og er derfor 13%. Men sjældent et problem i disse tider med øgede temperaturer.

En ny kategori blev i 2021 introduceret, nemlig Vino Nobile di Montepulciano Pieve; som er vin fra 12 sub-områder rundt om Pieve. Her skal minimum 85% være sangiovese, og resten skal være andre lokale italienske druer som canaiolo, mammolo, ciliegiolo og colorino (max. 5% af denne). Endvidere skal den modne 36 måneder, hvoraf minimum 12 skal være på fad samt 12 på flaske. Den frigives altså samtidig med riserva, og vi vil se de første vine i 2024.

Der benyttes altid fade i vinene men af mange forskellige typer. Poliziano benytter f.eks. både franske barriques, de større tonneaux (600 liter) samt de slavonske botti, som indeholder 2-3.000 liter. Oftest benyttes dog ikke nye fade i de gængse Vino Nobile vine. De nye fade bruges oftest i de specialcuvéer, som en række huse laver.

Økologi

Flere har omlagt produktionen til økologisk eller biodynamisk. Den første var Avignonesi, som i 2009 begyndte processen med at blive biodynamisk og i dag er blandt de ti største biodynamiske huse i verden med 165 hektarer. Men også Salcheto er anerkendt for sine økologiske vine og minimale brug af svovl.

Vino Nobile di Montepulciano er normalt en kraftigere vin end Chianti Classico. Den har mere hård frugt, mere tannin og ofte en livlig syre. På mange måder minder den om Brunello-vinene men er oftest mere rustik i udtrykket. Det er derfor også en vin, som med fordel kan lagres otte-ti år eller længere. Det betyder også, det måske er den sværeste at smage, når de nye årgange frigives. Ofte er vinene lukkede, har hårde tanniner og kan også virke en smule reduktive. Dette har dog ændret sig de senere år hvor det er tydeligt en række af de unge vinmagere har en anden approach hvor frugten spiller en større rolle.

 

2019-årgangen

Der faldt ikke meget nedbør i løbet af vinteren, så der var bekymring for vandniveauet til vinstokkene. Men til gengæld kom regnen i april og maj, mens man havde flot tørt vejr under blomstringen i juni. Sommeren var varm og tør, men man fik dog et par regndage både i juli og august. Høsten startede 25. september og fortsatte til midt i oktober, hvilket er meget gennemsnitligt. Vejret omkring høsten var flot, og man endte med meget flot modnede druer og med en god balance af syre og tannin. På mange måder et ganske ideelt år, og vinene er da også i min optik nogle af de flotteste de seneste mange år. Flot frugtintensitet drevet af røde bær, en fin syre og ikke mindst en ganske moderat alkohol. Og så spiller fadet en mindre rolle. Der er sket et stort skift de senere år i kældrene, og man kan fornemme den yngre generation er kommet til, og at vinene derfor er bedre lavet, og mere drevet af frugt end af fad. Et stilskifte, som for mig virkeligt slår igennem i 2019, og jeg har aldrig smagt så mange vellavede vine fra Montepulciano. Vinene er klart mere tilgængelige som unge end før, men om de også har lagringspotentialet som tidligere kan jeg være lidt usikker på.

 

2018-årgangen

Det var 2018, som blev præsenteret for riserva-vinene. Et lidt usædvanligt år med en mild januar efterfulgt af en køligere og våd februar og marts. Der faldt så meget regn, at vandreserverne blev fyldt rigtigt godt op. Foråret og juni var meget gennemsnitligt omend mere vådt end normalt. Blomstringen skete omkring 23. maj og skete hurtigt grundet varmen i denne periode. I juli kom varmen og en tør periode men med en del vind. Det fortsatte ind i august og efteråret med temperaturer højere end normalt. September måned var perfekt med solrigt, tørt vejr. Høsten startede omkring 24. september og fortsatte til midt i oktober. Høstudbyttet var lavere end året før, og i forhold til gennemsnittet var man 15% under normalen.

Smagningen viste, at man på trods af et vanskeligt år endte med ganske pæne vine, i min optik på niveau med 2017-årgangen på riserva vinene, som jo har et år mere på fadene. Vinene var generelt flot balancerede med en lidt over medium koncentration og en flot syre. Specielt sidstnævnte betød, at vinene fremstod friske og ranke, og mange var overraskende drikkemodne nu. Alt i alt en god årgang, som måske ikke har potentialet til lang lagring, men som vil være en nydelse fra nu og de næste 5-7 år.

 

 

De bedste vine fra 2019 og 2018

Dei Vino Nobile di Montepulciano 2019. 94

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2019. 94

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano 2019. 93

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2018. 93

La Ciarliana Vino Nobile di Montepulciano 2019. 93

Le Bertille Vino Nobile di Montepulciano 2019. 93

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano 2019. 93

Manvi Arya Vino Nobile di Montepulciano 2019. 93

Podera Casanova Vino Nobile di Montepulciano 2018. 93

Tenuta Trerose Vino Nobile di Montepulciano Santa Caterina 2019. 93

Tenuta Trerose Vino Nobile di Montepulciano Simposia Riserva 2018. 93

Tenute Valdipiatta Vino Nobile di Montepulciano 2019. 93

Dei Bossona Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2017 92

Fattoria della Talosa Vino Nobile di Montepulciano Alboreto 2019. 92

Il Macchione Vino Nobile di Montepulciano 2018. 92

La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2019. 92

Tenuta di Gracciano della Seta Vino Nobile di Montepulciano 2019. 92

Bindella Vino Nobile di Montepulciano 2019. 91

Croce di Febo Vino Nobile di Montepulciano 2018. 91

De’ Ricci Vino Nobile di Montepulciano 2019. 91

Fassati Pasiteo Vino Nobile di Montepulciano 2018. 91

Gattavecchi Vino Nobile di Montepulciano 2019. 91

Godiolo Vino Nobile di Montepulciano 2018. 91

Il Molinaccio La Spinosa Vino Nobile di Montepulciano 2019. 91

Le Bèrne Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2018. 91

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano Granpagliareto 2018. 91

Poggio alla Sala Parceto Vino Nobile di Montepulciano 2019. 91

Vecchia Vino Nobile di Montepulciano Redi Argo 2019. 91

Bindella I Quadri Vino Nobile di Montepulciano 2019. 90

Contucci Selezione Mulinvecchio Vino Nobile di Montepulciano 2017 90

Fanetti Vino Nobile di Montepulciano 2018. 90

Poggio Ulivelo Vino Nobile di Montepulciano 2019. 90

Priorino Viola Vino Nobile di Montepulcinano  2018. 90

Tenuta di Gracciano della Seta Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2018. 90

Tiberini Podere Le Caggiole Vino Nobile di Montepulciano 2018. 90

Vecchia Vino Nobile di Montepulciano 2019. 90