Det er ikke en let opgave, at sætte vin til julemaden for julemiddagen er et forhindringsløb af smagsindtryk. Først og fremmest den fede og salte and, den syrlige rødkål, de søde karamelliserede kartofler, den fede sovs og endelig de søde svesker. Så vinen skal besidde evnerne til at stå imod alt dette og det sætter sine krav. Man skal derfor finde en vin med en kraft til at modstå de mange smagsindtryk. Den skal have syre for at modstå fedme i maden og derudover må den gerne have en fyldig smag af frugt og en anelse sødme som står dog til de bruge kartofler og tilbehøret.

Så hvad skal man vælge? Udover de vine som klarede testen, kan man gå efter en moden vin fra det sydlige Rhone, en grenache vin fra ældre stokke fra Australien eller Spanien, en zinfandel fra Californien, en malbec fra Argentina, en solmoden pinot noir fra Californien eller som mange danskere en god Amarone fra Veneto i Italien. Eller hvad med en sød tysk riesling Auslese eller måske endda dansk frugtvin.

Vi bad vinhandlere over hele landet om at vælge én vin, som de vil anbefale til julen.


DefRed 2020, Frankrig. 97
Sigurd Muller Vinhandel | 475 kr. Tilbudspris
100% grenache fra vinmageren fra Pegau i Rhône. Lys, meget elegant og nærmest burgundisk i udtrykket. Masser af jordbær, lyse krydderier og lette urtede noter i smagen. Yderst vellavet og en stor vin! Får accosiationer til Chateau Rayas!
Alk.: 15%


Corte Bure Amarone della Valpolicella Classico 2016, Italien. 95
mcanto.dk | 495 kr.
Masser af intensitet i duften og en ultra klassisk amarone  med masser af sveskepræg, rosin, julekrydderier og vanilje. Velbalanceret og den høje alkohol tænker man ikke over. Masser af lag og kompleksitet i vinen. Lang afslutning. En flot vin!
Alk.: 17%


Fasoli Gino Alteo Amarone della Valpolicella 2016, Italien. 95
Kobaj | 428 kr. Tilbudspris
Fyldig og meget klassisk amarone i den “gamle” stil med masser af sveske, rosin, jule krydderier og vanilje i smagen. Høj alkohol men velintegreret. Rigtig flot vin der henleder tanker på Quintarelli.
Alk.: 17,5%


Vieux Télégraphe Chateauneuf-du-Pape 2019, Frankrig. 95
Theis Vine | 550 kr. Tilbudspris
Masser af krydderier i duften. Flot intensitet og en flot årgang fra huset med masser af sorte bær, animalske noter, krydderier, peber og strejf vanilje. Flot balance og længde.
Alk.: 14,5%


Ferrer Bobet Vinyes Velles 2017, Spanien. 94
Laudrup Vin | 349 kr. Tilbudspris
Mørk tæt farve. Brombær og kirsebær i en cremet stil. Fadpræg med toast præger mere i smagen. Flot kompleks i smagen med en lang eftersmag.
Alk.: 14,5%


Quinta da Gaivosa 2019, Portugal. 94
Det Portugisiske Hus | 400 kr. Tilbudspris
Blend fra mere end 20 lokale druer fra meget gamle marker i Douro. Masser af koncentration med sorte bær, lakrids, sort peber, tobak og toast i smagen. Flot intensitet og stadig et tanninbid. Kan med fordele dekanteres. Flot kompleks vin med en lang afslutning.
Alk.: 14,5%


Valenciso Reserva 2016, Spanien. 94
Vinmonopolet | 250 kr. Tilbudspris
Masser af umiddelbar frugt i næsen. En moderne og vellavet Rioja vin med flot intensitet og saftighed i udtrykket. Masser af brombær, mocca og toastnoter. Lang krydret afslutning.
Alk.: 14,5%


Lopez Cristobal Bagús 2019, Spanien. 94
Supervin | 390 kr. Tilbudspris
Intens vin med brombær, mocca, mørk chokolade og vanilje i smagen. Flot dybde og en rigtig flot koncentreret Ribera del Duero vin. Lang kompleks afslutning.
Alk.: 14,5%


Triaca 2013, Spanien. 94
Naturewine | 400 kr. Tilbudspris
Blend af grenache og merlot fra Priorat. Modne svampede noter i duften. Blød, rund og en spændende kompleks vin med tørrede frugtnoter, varme krydderier, svampe, sød lakrdis og vanilje i smagen. Lang vedvarende afslutning.
Alk.: 16%


Domaine des Peres de L’Eglise Chateauneuf-du-Pape L’Heritage de Pollus 2017, Frankrig. 93
KB Vin | 470 kr. Tilbudspris
100% grenache fra enkeltmark. Varm krydret med jordnoter, tobak, læder, timian og krydderier. Spændende og vellavet vin med en lang afslutning.
Alk.: 15%


Mauro Vannucci Piaggia Riserva Carmignano 2018, Italien. 93
Adriat Vinimport | 299 kr. Tilbudspris
Spændende vin fra Carmignano lige nord for Firenze. Intense kirsebærnoter i duften. Yderst flot struktur og meget indbydende med mørke bær, tobak, krydderier og vanilje. Lang afslutning.
Alk.: 14,5%


Aylés Cuesa del Herrero 2020, Spanien. 92
Best Selection | 150 kr. Tilbudspris
Blend fra Aragon provinsen. Meget læskende i udtrykket med røde bær, krydderier og strejf vanilje. En spændende og virkelig vellavet vin med en lang afslutning.
Alk.: 14%


Monte Tondo Amarone della Valpolicella 2016, Italien. 92
Rudersdal Vin | 339 kr. Tilbudspris
Krydret næse og et flot syrligt udtryk. Moden i udtrykket med sveskepræg, varme krydderier, læder, tobak og vanilje. Blød, rund med en fin saftig krydret afslutning.
Alk.: 16%


Font de la Figuera 2018, Spanien. 92
Simply Wine | 219 kr. Tilbudspris
Flot klassisk Priorat med masser af sorte bær, urter, krydderier, peber og vanilje noter. Vellavet med en flot intensitet og længde.
Alk.: 15%


Domaine Maby Bel Canto 2018, Frankrig. 92
Vestergaard Wines | 290 kr.
100% grenache. Virkelig saftig med masser af røde bær, varme krydderier og med lette animalske noter i afslutningen. Flot og vellavet imødekommende vin med en flot krydret afslutning.
Alk.: 15%


Tommasi Il Sestante Amarone della Valpolicella 2018, Italien. 92
Kjær & Sommerfeldt | 249 kr. Tilbudspris
Flot klassisk Amarone med rosinpræg, sveske, julekrydderier og vanilje i smagen. Flot intensitet og en vellavet vin med en lang afslutning.
Alk.: 15%


Monte Penedo Gordo Reserva 2016, Portugal. 92
Adelino | 175 kr. Tilbudspris
Alicante bouschet, tourega national og syrah fra Alentejo. Blød, rund med mørke modne bærnoter, bagte krydderier, pibetobak og vanilje. Pakket ind af en fin syre. Flot intensitet og længde.
Alk.: 14,5%


Bonpas Chateauneuf-du-Pape 2019, Frankrig. 92
AMKA | 300 kr. Tilbudspris
Masser af krydrede noter i duften.  Lys, saftig i frugten med masser af røde bær og krydderier. Flot balance og en lang afslutning.
Alk.: 14,5%


Marco Mosconi Amarone della Valpolicella 2015, Italien. 92
Rask Vinimport | 349 kr. Tilbudspris
Fyldig amarone i den moderne stil med masser af intense frugtnoter, krydderier og vanilje. Bløde runde tanniner og alkoholen velintegreret. Flot lang afslutning.
Alk.: 16,5%


Louis M. Martini Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2017, Californien. 92
MENY, Kvickly, Superbrugsen | 260 kr. Tilbudspris
Intens i næsen med masser af solmoden frugt. Varm krydret med brombær, solbær, tobak, bagte krydderier og vanilje. Klassisk og vellavet vin.
Alk.: 15%


Sbragia Cabernet Sauvignon Andolsen 2018, Californien. 92
American Wines | 200 kr. Tilbudspris
Fyldig og flot cabernet med solmoden frugt især solbær, tobak, varme krydderier og vanilje i smagen. Flot lang smag og en vellavet vin.
Alk.: 14,3%


Pierre Amadieu Gigondas Romane Machotte 2020, Frankrig. 92
Erik Sørensen Vin | 165 kr. Tilbudspris
Varm krydret næse. Flot struktur med en fin syre til at holde den tætte frugt og alkoholen på plads. Imødekommende med en pæn intensitet og mange lag. Lang afslutning.
Alk.: 15%


Alto Moncayo Veraton 2019, Spanien. 92
Valuewine | 219 kr. Tilbudspris
Garnacha fra Aragon provinsen. Fydlig vin med masser af intense sorte bærnoter, mørke krydderier, tobak og vanilje. Pakket ind af en pæn syre og flot balanceret.
Alk.: 15,5%


Mas des Restanques Gigondas 2019, Frankrig. 92
Husted Vin | 254 kr. Tilbudspris
Flot klassisk Gigondas med masser af kødfuld bærnoter, vilde krydderier og lette urter. Cremet, powerfuld og så alligevel pakket ind af en fin syre. Pæn lang afslutning.
Alk.: 14,5%


Calendal Plan de Dieu 2019, Frankrig. 92
thewinecompany | 175 kr. Tilbudspris
Flot ren og vellavet vin med masser af karakter. Flotte sorte bær, varme krydderier og let urtede noter specielt i afslutningen. Den høje alkohol velintegreret. Lang krydret afslutning.
Alk.: 15,5


Chateau Fortia Chateauneuf-du-Pape Cuvee de Baron 2019, Frankrig. 92
Bichel | 220 kr. Tilbudspris
Klassisk chateauneuf, forholdvis mørk med sorte brombær, peber, vilde krydderier og strejf vanilje i smagen. Den høje alkohol velintegreret. Flot balance og længde.
Alk.: 16%


Passione Divina Dani 2019, Californien. 91
Lundens | 285 kr. Tilbudspris
Blend af vin fra USA og Toscana. Fyldig, bløde og rund i udtrykket. Blomme, brombær, tobak, krydderier og vanilje i smagen. Anelse tørhed i eftersmagen men udover dette en ganske spændende vin.
Alk.: 14,8%


Cellier des Princes Chateauneuf-du-Pape Hauts des Coteaux 2016, Frankrig. 91
Winefriends | 299 kr. Tilbudspris
Moden lidt svampet næse. Pæn intensitet med masser af brombær, sort peber, tobak og krydderier i smagen. En kraftig, ganske moden neuf, vellavet med en fin afslutning.
Alk.: 15,5%


Terra Blanca Cabernet Sauvignon 2017, USA. 91
Juuls | 179 kr. Tilbudspris
Varm krydret næse. Solmoden frugt, medium koncentration med solbær, solbærblade, tobak og vanilje. Lang pæn og kompleks i smagen. Krydret afslutning.
Alk.: 14,5%


Bock Syrah 2018, Ungarn. 91
Pannon Vin | 275 kr. Tilbudspris
Syrah fra Villanyi i Ungarn. Mørke krydrede og urtede noter i duften. Pæn intensitet i smagen med brombær, sort peber og strejf vanilje. Bløde tanniner og en fin længde.
Alk.: 14,5%


Divina Proporcion Platón 2019, Spanien. 91
Andrup Vin | 299 kr. Tilbudspris
Powervin fra Toro I det nordvestlige Spanien. Kødfuld med masser af brombær, mocca, mørk chokolade og vanilje i smagen. Intens med en flot lang afslutning.
Alk.: 15%


Chateau Morillon Saint Emilion Grand Cru 2018, Frankrig. 91
Vinspecialisten | 199 kr. Tilbudspris
En flot koncentreret vin med masser af saftige solmodne bærnoter, tobak, krydderier og vanilje i smagen. Flot intensitet og et meget klassisk merlot udtryk.
Alk.: 14%


Tecedeiras Reserva 2017, Portugal. 91
Vinho | 245 kr. Tilbudspris
Blend fra Douro. Masser af intensitet i smagen af mørke krydderier, sorte bær, peber, tobak og vanilje. Flot intensitet men noget tør i afslutningen.
Alk.: 14%


Chateau Mont Redon Chateauneuf-du-Pape 2018, Frankrig. 91
Løgismose | 395 kr.
60% grenache, 30% syrah resten andre druer. Tæt og varm i udtrykket. Koncentreret med solmodne sorte bær, varme krydderier, sort peber og violer. Intens men også lidt tung i udtrykket.
Alk.: 15%


Amerio Vincenzo Nizza Monburio 2019, Italien. 91
VinsdeVinde | 159 kr.
Flot og tæt Barbera med blomme, lakrids, krydderier og vanilje. Flot saftigt udtryk og lang i eftersmagen.
Alk.: 15%


12 Linajes Crianza 2017, Spanien. 91
Vinens Verden | 169 kr. Tilbudspris
Mørk krydret udtryk i denne Ribera del Duero. Flot frugt med brombær, mocca og vaniljenoter i smagen. Flot balance og en fin længde.
Alk.: 14,5%


Contantia Glen Five 2014, Sydafrika. 91
winelovers.dk | 293 kr. Tilbudspris
Intens næse, som springer op af glasset med mørke og røde bær, peberfrugt og røg. Textbook næse. Smagen er fyldig og ren. God balance mellem en sødmefuld, moden frugt og et urtet præg, som sammen med vinens syre frisker godt op. Alkoholen varmer en smule.
Alk.: 14,5%


Vinha do Carmo 2018, Portugal. 90
Nordjysk Vinimport | 132 kr. Tilbudspris
Vin på en række lokale druer fra Lisboa. En mørk, varm og tæt vin med masser af krydrede noter, sorte bær, lakrids, peber og vanilje i smagen. Flot balance og en ganske fin syre holder vinen oppe. Lang afslutning.
Alk.: 14%


Olivier & Lafont Lirac 2019, Frankrig. 90
MENY | 80 kr. Tilbudspris
Flot saftigt udtryk og fremstår som en flot mini Chateauneuf med sorte bær og mørke krydderier. Flot intensitet og længde. Flot vin til prisen.
Alk.: 15%


Zinfandelicious 2019, Californien. 90
Husted Vin | 169 kr. Tilbudspris
Intens krydret næse. Solmoden frugt med jordbærnoter, bagte krydderier, vanilje pakket ind af en let frugtsødme. Meget klassisk med en pæn koncentration og intensitet.
Alk.: 14%


Thorn & Clarke Shotfire 2018, Australien. 90
Skjold Burne | 150 kr. Tilbudspris
Bordeaux blend fra Barossa. Sødmefuld solmoden frugt, varme krydderier og strejf vanilje. Blød og rund med en fin intensitet og længde.
Alk.: 14,5%


Farina Amarone della Valpolicella 2019, Italien. 90
Kvickly, Superbrugsen | 149 kr. Tilbudspris
Klassisk vellavet amarone i den mere rustikke stil med rosiner, blommer, varme krydderier og vanilje. Pæn intensitet og pæn lang krydret afslutning. Flot balanceret alkohol.
Alk.: 15%


Domaine La Colliere Les Touillieres Rasteau 2020, Frankrig. 90
Jysk Vin | 125 kr. Tilbudspris
Masser af krydrede noter i duften. I smagen kærnemælk, sorte bær og varme krydderier. En vellavet klassisk Rhône med en pæn krydret smag og længde.
Alk.: 15%


Domaine de la Libellule Vacqueyras 2020, Frankrig. 90
MENY | 175 kr. Tilbudspris
Sødmefuld krydret i næsen. Koncentreret med masser af solmodne bærnoter og varme krydderier. Ganske intens, velbalanceret men sødmen lige en tak til den høje side.
Alk.: 15,5%


Fico Puro Rosso 2015, Italien. 90
dengodevino | 119 kr. Tilbudspris
Krydret næse med tæt frugt og masser af sorte kirsebær, tobak og varme krydderier i smagen. Pæn lang afslutning og en ganske fin vin fra Toscana.
Alk.: 14,5%


Alessandro Rivetto Barbaresco 2017, Italien. 90
Supermarco | 180 kr. Tilbudspris
Lys med syltede kirsebær i næsen. Medium koncentration med lette kamfer noter, violer, sorte kirsebær i smagen. Fin struktur og en let tør afslutning.
Alk.: 14,5%


Time Waits for no one Double 2020, Spanien. 89
Husted Vin | 118 kr. Tilbudspris
Monastrell fra Jumilla i det østlige Spanien. Fyldig og frugtigt udtryk. Imødekommende med masser af bærintensitet, pæn balance og fin længde.
Alk.: 14%


Villa Da Vinci Sto. Ippolito 2020, Italien. 89
Kvickly, Superbrugsen | 149 kr. Tilbudspris
Sangiovese, syrah og merlot fra Toscana. Fyldig vin drevet af frugtige noter med masser af blomme, brombær, lakrids, peber og strejf vanilje i smagen. Noget sødmefuld og intens med en tæt afslutning.
Alk.: 14%


Maison Lavau en France Cotes du Rhone 2020, Frankrig. 89
Husted Vin | 109 kr. Tilbudspris
Røde bær i duften. En let og ligefrem typisk rhône vin med brombær, peber og varme krydderier. Fin balance og en saftig afslutning.
Alk.: 13,5%


Time Waits for no one 2020, Spanien. 89
Husted Vin | 126 kr. Tilbudspris
Fyldig kødfuld monastrell fra Jumilla. Pæn intensitet med sorte bær, animalske noter, krydderier og violer i smagen. Savner lidt i syren ellers ganske pæn vin.
Alk.: 14%


Demezet Lauretto Cotes du Rhone Villages 2020, Frankrig. 89
Holte vinlager | 100 kr. Tilbudspris
Frugtig og læskende i udtrykket med masser af røde bær, peber og krydderier. Velbalanceret med en saftig afslutning.
Alk.: 14,5%


Tommasi Ripasso Palanca 2018, Italien. 89
Kjær & Sommerfeldt | 119 kr. Tilbudspris
En frisk og imødekommende Ripasso med kirsebærpræg, varme krydderier og vanilje. Stilmæssigt mere end Valpolicella end en Ripasso men den er vellavet og imødekommende.
Alk.: 13,5%


Franz Josef Justen Erdener Treppchen Riesling Spätlese 1995, Tyskland. 89
Unovino | 250 kr. Tilbudspris
Mørk og spændende vin med kvæde, orange, abrikosnoter. Syren understøtter fint, men også en vin der ikke bliver bedre med årene. Savner lidt mere syre hvis den skal kunne klar fed mad.
Alk.: 8%


Dúzsi Kékfrankos 2017, Ungarn. 89
Patrio Vin | 180 kr. Tilbudspris
Urtet og parfumeret næse. Moden i duften med tobak, blomme, sød lakrids og vanilje i smagen. Det parfumerede fortsætter i smagen med en fin krydret afslutning.
Alk.: 15%


Haselgrove Switch GSM 2018, Australien. 89
Scandinavian Wine & Chocolate | 110 kr. Tilbudspris
Saftig meget ligefrem og vellavet vin. Pæne krydrede noter og solmoden frugt i smagen. Pænt balanceret med en fin krydret afslutning.
Alk.: 14,5%


Rizzardi Montecru 2020, Italien. 89
HJ Hansen/Vinspecialisten | 99 kr. Tilbudspris
Fyldig frugtig vin med en pæn intensitet af sorte bær, krydderier og strefj vanilje. Meget ligefrem med en fin let krydret afslutning.
Alk.: 13,5%


La Fonts des Grières Beaumes de Venise 2019, Frankrig. 88
Vin & Vin | 125 kr. Tilbudspris
Vin på syrah og grenache. Imødekommende med brombær, sort peber og varme krydderier. Ikke voldsom dyb men har en fin kølighed og krydret afslutning.
Alk.: 15%


Emiliana Coyam 2020, Chile. 88
Irma | 99 kr. Tilbudspris
Blend af især syrah og carmenere. Pæn koncentration men noget urtet i duft og smag. Solbærblade, grøn peber og mørke krydderier i smagen. Tørt tanninbid og virker meget ung. Pæn længde.
Alk.: 14%


Il Capolavoro Primitivo di Manduria 2021, Italien. 88
Bilka, Føtex | 69 kr. Tilbudspris
Sødmefuld krydret næse. Koncentreret vin med blommepræg, varme krydderier og vanilje. God til kraftig fad med en fin krydret afslutning.
Alk.: 15%


Codici Appassimento Primitivo 2019, Italien. 87
Greatwine | 79 kr. Tilbudspris
Sødmefuld krydret næse. Pæn fyldig vin med masser af sorte blommer, varme krydderier og vanilje. Måske lidt simpel.
Alk.: 14,5%


Eclipse Old Vine Zinfandel 2019, Californien. 87
Kjær & Sommerfeldt | 89 kr. Tilbudspris
Let sødmefuld krydret zinfandel med solmodne jordbær, sødmefulde krydderier og vanilje i smagen. Lidt for sød og jeg savner mere dybde.
Alk.: 15%


Prima Bruma Valpolicella Ripasso Superiore 2019, Italien. 87
Coop365 | 50 kr. Tilbudspris
Simpel frugtig Valpolicella. Ikke megen ripasso karakter men i udtrykket fungerer den pænt med masser af røde bær og krydderier. Krydret afslutning.
Alk.: 14%


Doppio Selone Primotivo di Manduria Riserva 2017, Italien. 86
Lidl | 70 kr. Tilbudspris
Mørk krydret næse. Pæn intensitet med lidt tør og bitter i smagen. Noget simpel om end den fungerer.
Alk.: 14,5%