De nye årgange er netop blevet præsenteret i Rhônedalen. I starten af april blev de nyeste årgange præsenteret i Rhônedalen i forbindelse med Découverts en Vallée du Rhône, som er en indkøbsmesse for professionelle, som valfarter til området for at møde godt 1.000 producenter gennem fire dage.

Rhône er et af de områder i Frankrig, hvor der sker mest i øjeblikket, især med kvaliteten. Priserne på gode vine er også steget i Rhône, men alligevel er det måske her, du finder det bedste forhold mellem kvalitet og pris i Frankrig.

I år var det 2020- og 2019-årgangene, som primært blev præsenteret. Men også en række 2018 med længere lagring blev frigivet; og lad mig sige med det samme, at 2020 og 2019 er flotte årgange i Rhônedalen, måske noget af det bedste, man har set de sidste 50 år.

 

2020

En mild og våd vinter betød, at vandreserverne blev pænt opbygget og ledte til en forholdsvis tidlig knopskydning. Især fordi marts var relativt varm. Det betød, at man mange steder var udfordret, hvis der kom sen frost. Sommeren var varm og tør, hvilket betød, at sukkerindholdet i druerne steg. Hedebølge i juli betød, at man nogle steder oplevede, at vinstokkene lukkede ned, og at druernes modning blev standset. Man oplever derfor lidt mindre alkohol i vinene end i 2019. Men tørt vejr, mere moderate temperaturer og en del vind betød, at druerne fik perfekte betingelser for modning. Endvidere så man generelt køligere temperaturer om natten end året før.

Især syrah klarede sig flot med en fin modning og sødmefulde, krydrede noter. Grenache kæmpede lidt mere med den fenoliske modning, og farven var meget lys.

Man kan derfor forvente ganske flotte vine i 2020, en årgang der falder ind i nu fem gode år i Rhônedalen. Lidt mere til den friske side end 2016 og 2019. Meget balancerede vine viste smagningen med masser af finesse og elegance. Og generelt meget friske og imødekommende vine, som måske ikke har potentialet til at blive gemt 20-30 år, men som vil være meget imødekommende og flotte vine de næste ti år. Da 2021 derimod ser ud til at være et udfordrende år med små mængder, må man dog forvente at se, at priserne på 2020 vil stige.

2019

Der faldt en del nedbør i slutningen af 2018, som opbyggede vandreserve; og det var tiltrængt, for 2019 var generelt meget tørt. Det gælder stort set alle måneder, hvor der faldt mindre nedbør end normalen. Vejret var mildt i februar og marts. Knopskydningen kom tidligt, og der var udfordringer med frost. Men en kølig maj og juni fik cyklus tilbage til normalen. Sommeren var varm og tør, hvilket betød, at der ikke var de store problemer. Det gode og ideelle vejr fortsatte ind i september med en flot balance mellem sukkeropbygningen og den fenoliske modning. Kølige nætter sørgede for, at syren blev bevaret. Kvaliteten i 2019 er fremragende. En årgang, der på alle måder nærmest var ideel. Masser af struktur, farve og fin tanninstruktur i vinene.

 

 

Gigondas

Gigondas fik sin egen appellation i 1971. Indtil da var Gigondas blot en af mange mindre kommuner i det sydlige Rhône. Det er stort set kun rødvine, der laves, samt en smule rosévin. Grenache dominerer og udgør typisk 60-80% af blandingen. Der er dog en tendens til en øget mængde af syrah og mourvèdre, især fordi grenache har problemer med modningen i køligere år. Mange sammenligner Gigondas med Châteauneuf-du-Pape, og der er da også mange ligheder. Druerne og vinificeringen er den samme, men Gigondas har et køligere mikroklima end Châteauneuf-du-Pape og høster normalt et par uger senere.

En Gigondas er normalt en kraftfuld vin i rustik stil. Den varierer mindre i stil end en Châteauneuf-du-Pape. De fleste vine udvikler sig i fem-syv år og kan i gode år lagre i 15 år. 2020-vinene viste sig ikke overraskende som særdeles gode.

 

De bedste vine netop frigivet

Santa Duc Hautes Garrique Gigondas 2020. 96

Alary La Jean de Verde Gigondas 2020. 95

Santa Duc Clos Derriere Vieille Gigondas 2020. 95

Saint Cosme Le Claux Gigondas 2020. 95

Domaine La Bouissiere la Font de Tonin Gigondas 2020. 95

Alary L’Estevenas Gigondas 2020. 94

Alary La Brunote Gigondas 2020. 93

Santa Duc Aux Lieux Dits Gigondas 2020. 93

Saint Cosme  Gigondas 2020. 93

Domaine La Bouissiere Gigondas 2020. 93

Domaine Brusset Les Hauts de Montmirail Gigondas 2020. 92

Brusset VV Gigondas 2020. 92

Domaine Longue Toque Gigondas 2018 91

Pierre Amadieu Grand Romagne Gigondas 2019. 91

Mas des Restanques Gigondas 2020. 90

Domaine Les Bosquets Gigondas 2019. 90

Domaine de Cabasse Gigondas 2020. 90

Domaine Les Sibu Gigondas 2019. 90

Domaine Raspail-Ay Gigondas 2019. 90

Le Font de Notre Dame Le Bois Gigondas 2019. 90

 

 

Cairanne

Først i 2014 blev Cairanne selvstændig AOC, efter i mange år at have været en Côtes-du-Rhône Villages. Byen ligger i den nordlige del af det sydlige Rhône, ikke langt fra Gigondas. Der laves både hvid-, rosé- og rødvine, men det er de røde vine, som har givet området sit ry. De skal bestå af minimum 50% grenache, minimum 20% syrah og/eller mourvèdre, og appellationens andre tilladte druesorter må maksimalt udgøre 20%.

I Cairanne må man kun benytte håndhøstede druer, og en stor del af området omkring markerne udgør skov, som er blevet fredet. Og så den mest bemærkelsesværdige regel, nemlig at der maximalt må benyttes 100 mg/l svovl, hvilket er noget under EU standarden på 150 mg/l.

Ikke hele det oprindelige område i Cairanne blev anerkendt. I alt blev området skåret ned fra 1.350 til 1.088 hektarer, og det gik især ud over de sydlige marker, som blev skåret fra af kvalitetshensyn. Disse marker var grundet jordbund og eksponering for varme ringere i forhold til resten af området. Det førte ifølge Denis Alery til en del diskussion, men han er tilfreds med, at kvaliteten blev vinderen.

Kvaliteten er vokset markant de seneste 10 år, og regionen var årets helt store overraskelse med mange ganske forrygende vine. Så fremtiden ser meget lys ud for Cairanne, men konkurrencen er også stor, og der er mange om buddet i det sydlige Rhône. Men priserne er yderst fornuftige, og området er måske et af de steder i Frankrig, hvor man får den bedste kvalitet for sine penge. Men det varer givet ikke ved, når først den store verden får øjnene op for den høje kvalitet, som områdets vine har.

 

De bedste vine netop frigivet

Oratoire St. Martin Haut Coustias Cairanne 2020. 93

Domaine Alary Tradition Cairanne 2019. 92

Domaine Brusset VV Cairanne 2020. 92

Clos Romane Cairanne 2020. 91

Domaine Les Grands Bois Cairanne 2020. 91

La Bastide Saint Dominique Les 2 arbres Cairanne 2020. 91

Galuval Le Vallee Blanc Cairanne 2019. 91

Château Le Plaisir Cairanne 2019. 90

Brotte   Cairanne 2019. 90

Domaine de Dionysos Cairanne 2019. 90

Domaine des Escaravailles Cairanne 2019. 90

Camille Cayran Les Vaconces Cairanne 2020. 90

Camille Cayran L’elegante Cairanne 2020. 90

Domaine de la President Cairanne 2020. 90

Domaine Roche Cairanne 2020. 90

Berthet Rayne Castel Mirelo Cairanne 2020. 90

 

Lirac

Lirac er en af de mindst kendte områder i Rhône. Området har potentialet til at frembringe store vine, men der er meget få, der forsøger at udnytte det, i stedet går det meste til de lokale kooperativer. Dernæst er der meget lidt fokus på at brande Lirac. Det betyder, at kvaliteten går fra jævnt kedelig til særdeles god, hvis man går efter de bedste producenter. Priserne er tilmed meget lave, da navnet Lirac ikke sælger sig selv.

I Lirac laves både rødvin, hvidvin og rosévin. Størstedelen på 75% er rødvin, mens 20% er rosé. Det er generelt de røde, der er mest interessante, men den relativt store andel af rosé betyder, at der også kan findes gode og billige rosévine.

Den røde Lirac produceres af mindst 40% grenache noir, tilsammen mindst 25% syrah og mouvedre, højst 5% carignan, højst 10% tilsammen af clairette rose, counoise, grenache gris og piquepoul noir, og højst 5% grønne druesorter.

Rødvinene er generelt pænt lavet med en flot friskhed. På mange måder kan man godt tillade sig at sammenligne dem med Châteauneuf-vinene, da de dels er naboer, klimaet er ens og jordbunden ligeså. Der benyttes også stort set de samme druer. Måske er vinene ikke helt så kraftige som en del af naboernes, men egentlig kan det også være befriende. Vinene er bestemt holdbare fra de bedre producenter, det viste smagninger af vine fra godt 20 år tilbage i tiden. Stadig med masser af frugt og vitalitet. Desværre er der nogle af de mindre producenter, som i deres topcuvéer plastrer dem til i ny fad, som ikke er integreret; og det får vinene til at blive kluntede og tørre.

 

De bedste vine netop frigivet

Mordoree Lirac 2019. 93

Domaine La Loyarse Cuvee Marie Lirac 2019. 93

Coudoulis Homage Lirac 2019. 92

Loyane Lirac 2019. 92

Mont-Redon Lirac 2019. 92

La Genestiere Lirac 2020. 92

Domaine Amido Les Mures Lirac 2020. 92

Domaine de l’eyrolle Lirac 2020. 92

Raoux Lirac 2019. 91

Aqueria Lirac 2018 91

Correnson Lirac 2019. 90

Maby Lirac 2018 90

Manissy Lirac 2019. 90

 

Vaison la Romaine / Vaison la Romaine

Ventoux

I det sydligste Rhône tårner bjerget Ventoux med sine 1.912 meter op som et stort monument for et af de sydligste vinområder i Rhônedalen. Ventoux betyder “det vindomsuste bjerg”, og højest oppe kan der være ganske vindigt og koldt. I godt vejr er udsigten fra toppen formidabel, og man kan i godt vejr se både Middelhavet og Mont Blanc. Bjerget er kendt af cykelentusiaster over hele verden som “det skaldede bjerg” og for de dramaer, som udspiller sig, når bjerget er med på Tour de France-ruten. Nær toppen er mindesten for Tour de France-rytteren Tom Simpson, der døde på vej op.

Vinene, som produceres, har en overvægt af rødvine, men de senere år er der kommet flere især rosévine til. Men det er også tilladt at lave hvidvin. Vinene kan på nogle punkter ligne naboerne i Rhônedalen, men med et mere pebret udtryk i duft og smag, omend de ofte kan være noget lettere. Det skyldes især de kølige nætter, som gør, at syren bibeholdes i vinene, og de får et mere frisk udtryk. Det er ikke ualmindeligt, at der kan være op til 30 graders forskel på nat og dag i området! Men også det, at området ligger en smule højere, har betydning.

Jordbunden er et mix af sand, ler og limsten, hvilket giver forskellige typer af vine.

Hvidvinene er meget ligefremme og frugtige i udtrykket. Mange er lavet på primært grenache blanc, hvilket godt kan give en lidt bitter smag. Endvidere kan de have en tendens til at være lidt vandige i eftersmagen. De bedste er for mig dem, hvor rousanne dominerer blandingen og giver ganske flotte og tætte madvine.

Rosévinene er generelt lidt jævne. Dem, der fungerer bedst, er for mig dem, hvor cinsault dominerer. Men der er mange forskellige stilarter, hvor farven og udtrykket varierer meget.

 

De bedste vine netop frigivet

Château Pesquie Silica Ventoux 2019. 95

Château Pesquie Artemia Ventoux 2019. 93

Domaine des Anges Achange Ventoux 2018 92

Domaine Allois Terre de Aifeuls Ventoux 2019. 92

Domaine Souleyrol Storge Ventoux 2020. 92

Domaine de Fondreche Ventoux 2020. 92

Domaine Childeric a L’Envi Ventoux 2019. 92

Domaine Les Patys Ama Dablam Ventoux 2019. 92

Saint Jean du Barroux Ventoux 2018 91

Château san Pons Les Sens Ventoux 2018 91

Domaine Marsaleix Nature et Ventoux 2019. 91

Domaine Grands Puys Ventoux 2020. 91

Domaine Les Patys Arakao Ventoux 2019. 91

Château Juvenal La Terre du petit homme Ventoux 2020. 91

Via Caritatis Ventoux 2018 90

Château Tour des Genets Iris Ventoux 2019. 90

Domaine Vintur Ventoux 2018 90

Domaine Perreal Le Jas Ventoux 2020. 90

La Tuiliere Ventoux 2019. 90

 

Tavel

Tavel er også kendt som kongen af rosévin og kendt som Louis XIVs yndlingsvin. Tavel ligger sydvest for Châteauneuf-du-Pape og dækker et areal på 800 hektarer, hvor jorden i den sydøstlige del består af sand og ler, mod nordøst af rullesten og mod vest af kalk. Tavel kan produceres på ni druesorter, hvoraf de vigtigste er grenache, cinsault, syrah, mourvèdre og clairette. Gæringen finder sted ved en kontrolleret temperatur på 18°C. Skallerne bliver i den gærende most, ind til den har opnået sin rosé farve. 2015 og 2016 var måske en anelse for varmt for Tavel, men der er alligevel en række meget vellykkede vine.

Rosévin fra Tavel er som regel mørkere i farven end fra Provençe og har stor frugtkoncentration og en relativt høj alkoholprocent. Hoveddruen er grenache, men hele ni druesorter er tilladte. På overfladen ligner det lille Tavel vinområde på 900 hektarer sin kendte nabo på en prik, men går man ned under de varmegivende sten, finder man en blanding af sand og kalksten.

Det er ikke ualmindeligt at finde tanniner i vinene, og derfor er de velegnede til mad, f.eks. fisk eller fjerkræ. Vinen kan gemmes tre til fire år men viser sig allerede som helt ung fra sin bedste side.

 

De bedste vine netop frigivet

Domaine de la Mordorée Tavel La Reine des Bois 2020. 92

Domaine Maby Tavel Libiamo 2020. 92

Cave Les Vignerons de Tavel Cuvée Royal Tavel 2020. 92

Brotte Tavel Les Églantiers 2020. 91

 

 

Andre vine

Generelt må man sige, at der er ikke mange dårlige Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages samt andre vine fra 2020. Nogle er mere vellykkede end andre, men det fornemmes bredt, at koncentrationen og balancen er til stede.

Endnu et vinområde er nu blevet godkendt i den sydlige del af Rhône: Det er Laudun, som ligger nordvest for Avignon, ikke langt fra Tavel og Lirac. Laudun har siden 1960’erne været en del af Côtes du Rhône Villages. Nu bliver Laudun så en AOP på linje med Rasteau og Cairanne, som er de seneste selvstændige områder i Rhône. Laudun består af 561 hektarer, primært på en sandet jordbund, som ligger omkring landsbyerne Laudun samt Saint-Victor-la-Coste et Tresques. Laudun er kendt for at være den Côtes du Rhône Villages kommune med mest hvidvin, da cirka en fjerdedel er hvid.

De bedste vine netop frigivet fra resten af områderne

Domaine des Maravilhas Maestral Laudun 2019. 93

Galuval Les Collines Rasteau 2019. 93

Verde Vacqueyras 2020. 92

Argilla Rasteau 2019. 92

Pique-Basse Rasteau 2019. 92

Font Sarade Vacqueyras 2020. 91

Fontaine du Clos Pince Lapin Vacqueyras 2020. 91

Domaine Chantegrives L’Abuele Laudun 2018. 91

Maison Sinnae Clos de Taman Laudun 2019. 91

Escaravailles La Ponse Rasteau 2019. 91

Domaine des Girasols VV Rasteau 2018. 91

Caveau Vacqueyras 2020. 90

Delhomme Vacqueyras 2019. 90

Fontaine du Clos Castillon Vacqueyras 2019. 90

Semelles de Vent Vacqueyras 2019. 90

Domaine Pelaquie Laudun 2020. 90

La Bastide Saint Dominique Jules Rochebonne Côte du Rhône 2020. 90

Domaine de Girasols Rasteau 2018. 90

Bressy Masson Rasteau 2020. 90

Trapadis Les Cras Rasteau 2020. 90

Lavau Rasteau 2019. 90