Det var en forholdsvist tidlig høst, som startede 20. august, og for de fleste sluttede midt i september. En høst, der vurderes til at være næsten dobbelt så stor som sidste år, som dog var meget præget af frostproblemer. Det er en varm årgang, og man nåede 30 grader flere gange i juli og august. Modningen var høj, og derfor er nødvendigheden af chaptalisering mindre end normalt. Generelt er vinbønderne godt tilfredse, omend de mest ærlige også må indrømme, at det ikke er en årgang på højde med 2021 kvalitetsmæssigt. Philippe Delouvin fortalte mig, at syren er den laveste i de sidste 50 år i Vallée de la Marne.

Også i Champagne distriktet ser man store klimaforandringer, og gennemsnitstemperaturen er de seneste 10 år steget med 1,8 grader. Det betyder ifølge Comte Champagne, at der skal arbejdes mere med økologi samt udvikles nye metoder til at bevare druernes friskhed efter høsten; og måske bliver chaptalisering ikke så almindeligt mere som i dag. Om der skal andre druer til, er nok mere et spørgsmål, hertil er de tre hoveddruer for vigtige. Men man kigger uden tvivl på mere nordvendte skråninger, nye måder at lave opbindinger, andre måder at beskære på samt meget andet, som kan være med til at holde på syren, også i meget varme år.