DinVinGuide vurderer som nogle af de første den nye årgang 2021 fra Bordeaux.

Den store Bordeaux primeur uge foregik i slutningen af april, hvor den nye årgang blev præsenteret for indkøbere og pressen for første gang. DinVinGuide deltog som en af de få fra den internationale presse. Slottene, som er med i Grand Crus de Bordeaux, vælger selv, om de vil deltage med fadprøver til smagningen. Det gør de fleste, mens især 1. og 2. cru slottene foretrækker, at man besøger dem og har smagningen hos dem. Alt i alt blev omkring 150 vine smagt og vurderet.

2021 viste også, at træerne ikke vokser ind i himlen efter tre fremragende år fra 2018-2020. 2021 var et udfordrende år og et år, der udskiller de dygtige vinmagere fra de mindre dygtige. Både i marken og i kælderen. Det er en årgang, der på mange måder kan minde lidt om 2013 og måske især 2014; men hvor høstudbyttet var betydeligt mindre grundet især frostproblemerne.

Det er vigtigt at holde sig for øje, hvad der skaber en stor årgang i Bordeaux. Professor Laurence Geny og Professor Axel Marchal fra Institute of Vine and Wine Sciences of Bordeaux University har gennem årtier studeret, hvad der skal til for at skabe den perfekte årgang rent vejrmæssigt:

  • Et ikke for varmt forår, da risiko for frostskader på knopperne så opstår
  • En hurtig blomstring og frugtsætning, som er ligelig fordelt på klaserne; og ikke mindst under tørre og varme forhold, så der ikke opstår meldug og råd
  • En tør men ikke for varm juli, hvor vinstokkene lukker langsomt ned, således at vinstokken udelukkende bruger krudtet på druerne og ikke på at vokse yderligere
  • Masser af sol, som kan modne druerne, men også vigtigt med kølige nætter, som kan stoppe udviklingen og bibeholde syren i druerne samt forlænge modningen
  • En tør men ikke for varm høst, hvor man kan koncentrere sig om at høste hvert enkelt plot på det mest ideelle tidspunkt. Og hvor for meget varme eller udsigt til regn betyder, at man ikke må gå på kompromis

 

Året, der gik

Det startede ud med en mild men meget regnfuld vinter. Der faldt næsten 50% mere nedbør end normalt, og vandreserverne blev godt opbygget. Marts var mild, og knopskydningen startede for mange allerede midt i marts. Hård frost ramte dog mellem 7. og 8. april, hvilket betød store frostskader på knopperne, som fik store konsekvenser for det samlede udbytte. April og maj var køligere end normalt, og blomstringen skete derfor en uge senere i juni end normalen. Juni var en blanding af varme og regn, hvilket betød, at der var en del råd og meldug i markerne. Man var derfor nødt til at sprøjte en del. Endvidere ramte en række haglbyger også enkelte områder.

Der faldt lidt regn fra midten af juni til midten af juli, og presset på vinmarkerne med især grå råd var stor. Herefter blev det tørt og varmt, ideelle betingelser for vinstokkene. Temperaturerne var ikke så høje som normalt, hvilket var godt for modningen. Kølige temperaturer om natten betød dog en længere modning og også, at syren blev bevaret i druerne. Men manglen på varme og en lang tør periode betød også, at vinstokkene ikke stoppede, som de ellers plejer, og man så derfor vækst i stokkene ind i august og en meget sen ændring af farven på druerne— næsten to uger senere end normalen.

 

Høsten

I september begyndte høsten af de grønne druer i Graves og Pessac-Léognan og sluttede i slutningen af september med sémillon. Druerne havde en flot modning og bevarede syren grundet de køligere nætter. Specielt sauvignon blanc viste sig fra sin bedste side, og årgangen kan potentielt blive en rigtigt flot hvidvinsårgang. Og med en alkohol og syre på niveau med 2017 og kun en smule mindre end de kølige årgange 2013 og 2014.

Merlot begyndte man så småt at høste i slutningen af september, hvilket er sent for druen. Det betød også, at vejret blev mere ustadigt, hvilket ikke altid er godt for især merlot druen. Man kæmpede derfor med at opnå den fenoliske modning for merlot. Druerne var forholdsvist store, alkoholen var lavere end normalt og syren højere. Cabernet sauvignon modnede derimod bedre, da man i oktober så flot tørt vejr med pæne, varme temperaturer om dagen og kølige nætter. Så flotte druer uden urtede, grønne noter og et perfekt sukkerniveau med en høj syre på niveau med 2013. Og med en forholdsvis lav alkohol, den laveste i over ti år. Cabernet vinene klarede sig derfor i min optik bedre med en næsten perfekt modning, og vinene fra venstrebredden tager nok teten i 2021, i hvert fald for mig— forholdsvist koncentrerede, sorte og med masser af dybde og karakter.

Overordnet er det en problematisk årgang for de røde vine og især de merlot-dominerede. Der er pæn koncentration i vinene og for de flestes vedkommende en flot balance. Men det fornemmes, at der flere steder kæmpes med modningen, og årgangen fremstår meget kølig og på kanten til det urtede. Alkoholen er forholdsvist lav og syren høj, hvilket giver en god friskhed; men omvendt er den fenoliske modning ikke fuldt til stede i alle vinene. Grundet det lavere sukkerindhold er tilsætning af sukker (chaptilisering) derfor tilladt i år, og jeg kan fornemme, at flere producenter har udnyttet dette. Generelt en meget kølig årgang, hvor man ikke er i tvivl om, hvor vinene er fra. Så sukker man efter den mere kølige Bordeaux stil, man fandt for 30-40 år siden, så er 2021 årgangen måske svaret på dette. Men i min optik skal man se sig for, der vil givet komme mange grønne, urtede og meget slanke vine på markedet, når også hovedparten af Bordeaux vinene frigives inden for de næste par år.

Høstudbyttet er lavt, og dette betyder normalt stigende priser. Men jeg tvivler på, om årgangen som en helhed kan bære det. Især når man tænker på, at den kommer efter tre stærke årgange.

 

 

Venstrebredden

Niveauet var ganske flot og stabilt for vinene fra det nordlige Médoc. En hård sortering af druerne synes dog stadig at være det, som adskiller de bedre vine fra de mindre gode. Det er derfor også de større og mere kendte slotte, som har haft ressourcerne til at sortere hårdt i de druer, som indgår i vinene. Resultatet er for disse koncentrerede vine med en flot struktur.

 

Listrac, Moulis og Margaux

Vi er på den sydligste del af Médoc-halvøen, hvor områderne Listrac, Moulis og Margaux ligger. Det er cabernet sauvignon, som er den dominerende drue her, og den blandes oftest med merlot.

Listrac og Moulis vinene var meget jævne i 2021, og det var stort set kun Château Fonréaud (89), som lavede en fornuftig vin— et slot, der i øvrigt har udviklet sig meget de senere år. Da vinene fra Listrac ofte koster en del mindre end vinene fra deres mere berømte naboer, kan man muligvis gøre nogle gode køb her, men man skal se sig for. Og 2021 tror jeg ikke er året, man skal forvente at finde noget her.

I Margaux må man forvente, at niveauet er højere, og det var det naturligvis også. Vinene er her mere elegante end i det øvrige Médoc, med blomstrede toner i duften, især violer. Det var meget udtalt igen i år, sammen med en kølighed ikke set længde. Pæn koncentration og generelt bløde og venlige tanniner. Cabernet sauvignon synes at have modnet flot, for der var kun få grønne og urtede toner, som man ellers ofte finder her. Vinene er i 2021 generelt helstøbte og har det meste af det, man kan forlange af en vellavet vin.

Château Margaux (Margaux)

De bedste vine fra Margaux:

Château Cantenac Brown 2021, Margaux. 93

Château Lascombes 2021, Margaux. 93

Château Marquis de Terme 2021, Margaux. 93

Château Rauzan – Gassies 2021, Margaux. 92

Château Malescot Saint – Exupéry 2021, Margaux. 92

Château Labégorce 2021, Margaux. 91

Château Rauzan – Ségla 2021, Margaux. 91

Château Angludet 2021, Margaux. 90

Château Giscours 2021, Margaux. 90

Alt i alt vil jeg vurdere, at der er et ganske flot potentiale i årgangen. Der er masser af koncentration og en flot struktur. En årgang, som givet vil kunne drikkes allerede om få år men også kan gemmes mindst 10-15 år for hovedparten.

 

Haut-Médoc

Vinene er generelt meget koncentrerede med modne, hårde tanniner. Der benyttes en del nyt fad, hvilket fornemmes klart i vinene. Ikke alle formår dog at integrere dette helt optimalt eller har optimal frugt til den massive fadlagring. De bedste sorterer i druerne, hvilket giver en mere koncentreret stil. Men generelt pænt niveau. I den mere prisvenlige skala synes jeg, at Château Cantemerle har lavet en ganske habil 2021’er.

De bedste vine fra Haut-Médoc:

Château La Lagune 2021, Haut-Médoc. 90

Château Cantemerle 2021, Haut-Médoc. 90

Château La Tour Carnet 2021, Haut-Médoc. 90

Château de Lamarque 2021, Haut-Médoc. 89

Château Coufran 2021, Haut-Médoc. 89

Château de Camensac 2021, Haut-Médoc. 89

Château La Tour Carnet 2021, Haut-Médoc. 89

 

Saint-Julien

Generelt et flot niveau i Saint-Julien og måske det mest overbevisende på venstrebredden i 2021. Er stilmæssigt sådan lidt mellem Margaux og Pauillac, og jeg har svært ved at finde en egentlig smagsmæssig karakter for dette område— på samme måde som de øvrige på den venstre bred. Château Beychevelle og Leobille Barton stod dog stærkest. Men der var ingen nitter her.

De bedste vine fra Saint-Julien:

Château Léoville Barton 2021, Saint-Julien. 94

Château Beychevelle 2021, Saint-Julien. 94

Château Lagrange 2021, Saint-Julien. 93

Château Saint – Pierre 2021, Saint-Julien. 93

Château Langoa Barton 2021, Saint-Julien. 92

Château Talbot 2021, Saint-Julien. 91

Château Gloria 2021, Saint-Julien. 90

 

Pauillac

Flotte og potente vine. De fleste yderst koncentrerede med stramme men modne tanniner. Disse er uden tvivl de kraftigste af Bordeaux-vinene, men de står flot, og årgangen er i min optik ganske pæn med en kølighed, som ikke er set i mange år. Igen i år var Château Pichon Longueville Comtesse suveræn og viser, at skulle klassificeringen laves om, var de en klar bejler til 1. cru. Men også Château Clerc Milon gjorde det fremragende. Men niveauet var generelt ganske pænt i Pauillac i 2021, og der var ikke nogen af smagningens vine, jeg ikke med glæde ville drikke.

De bedste vine fra Pauillac:

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2021, Pauillac. 95

Château Clerc Milon 2021, Pauillac. 94

Château D’Aramilhac 2021, Pauillac. 92

Château Lynch – Moussas  2021, Pauillac. 92

Château Batailley 2021, Pauillac. 91

Château Grand – Puy Ducasse 2021, Pauillac. 91

Château Croizet – Bages 2021, Pauillac. 90

 

Saint-Estèphe

Der blev ikke præsenteret så mange vine fra Saint-Estèphe i år som tidligere. Men dem, som var der, var generelt pæne vine, velbalancerede og med et rimeligt tanninbid. Især Château Phélan-Ségur, som var klart den bedste.

De bedste vine fra Saint-Estèphe:

Château Phélan Ségur 2021, Saint-Estèphe. 93

Chateau Lafon-Rochet 2021, Saint-Estèphe. 91

Château Cos Labory 2021, Saint-Estèphe. 91