Pessac-Léognan og Graves

Hvid Bordeaux er ved at få en renæssance, og man forstår til fulde, hvorfor de elegante hvidvine er på vej frem igen. De bedste og mest gemmeværdige kommer fra Graves og Pessac-Léognan. Pessac-Léognan ligger sydøst for Bordeaux by og er kendt både for de røde og hvide vine.

2021 ser ud til at blive en fremragende årgang for hvidvinene. Forholdsvist slanke men med en overbevisende flot syre. Pakket ind af både en kølighed og en dybde. Og i modsætning til tidligere år, så holdt bunden også et flot niveau; og selv hvidvinene fra Graves, som ikke altid har niveauet, var ganske pæne i 2021.

De røde vine er mere tvivlsomme, omend mange har en fin koncentration og rimeligt potentiale. Det er primært cabernet sauvignon, som dominerer i disse vine, og da disse modnede bedre end merlot i 2021, så vil jeg vurdere, at der er et rimeligt potentiale, omend vi snakker om en kølig og syrerig årgang, som for nogle vinen er på kanten af modenheden af frugten. Tanninstrukturen er pæn, og jeg vurderer, at det er vine, som vil kunne gemmes mindst 8-12 år.

I Pessac-Léognan var Smith Haut Lafitte, Domaine de Chevalier og Château Pape Clément som sædvanligt dem, der gjorde det forrygende godt. Alle med store vine, som vil udvikle sig flot i mange år fremover. Både for de røde og hvide vine.

De bedste rød- og hvidvine fra 2021 fra Pessac-Léognan og Graves:

Château Smith Haut Lafitte Blanc 2021, Pessac – Léognan. 96

Château Smith Haut Lafitte 2021, Pessac – Léognan. 95

Domaine de Chevalier Blanc 2021, Pessac – Léognan. 94

Château Pape Clément Blanc 2021, Pessac – Léognan. 94

Domaine de Chevalier 2021, Pessac – Léognan. 93

Château Pape Clément 2021, Pessac – Léognan. 93

Château Larrivet Haut – Brion Blanc 2021, Pessac – Léognan. 93

Château de France 2021, Pessac – Léognan. 92

Château Bouscaut Blanc 2021, Pessac – Léognan. 92

Château Picque Caillou Blanc 2021, Pessac – Léognan. 92

Château de Chantegrive Blanc 2021, Graves. 91

Château Latour – Martillac 2021, Pessac – Léognan. 91

Château La Louvière Blanc 2021, Pessac – Léognan. 91

Château Carbonnieux Blanc 2021, Pessac – Léognan. 91

Château de Fieuzal Blanc 2021, Pessac – Léognan. 90

Château Olivier Blanc 2021, Pessac – Léognan. 90

Château Larrivet Haut – Brion 2021, Pessac – Léognan. 90

Château Carbonnieux 2021, Pessac – Léognan. 90

Château Picque Caillou 2021, Pessac – Léognan. 90

Château de Fieuzal 2021, Pessac – Léognan. 90

Château Olivier 2021, Pessac – Léognan. 90

Château Ferrande 2021, Graves.  90

Château Ferrande Blanc 2021, Graves. 90

Château de France Blanc 2021, Pessac – Léognan. 90

Clémentin de Pape Clément 2021, Pessac – Léognan. 90

 

 

Sauternes og Barsac

Sauternes er i min optik den måske bedste søde vin i verden. Der findes enkelte eksempler på fremragende søde hvide vine uden for Bordeaux, men som område har jeg svært ved at finde et, der kan nå Sauternes— så skulle det da lige være Tokaj i Ungarn.

Botrytis kom sent i 2021 på grund af den tørre sensommer. Det betød, at man først så druer angrebet af botrytis i starten af oktober, hvor første høst fandt sted. Men det var først, da temperaturerne faldt, og nedbøren kom midt i oktober, at man for alvor så gode druer i Sauternes, og sidste bølge kom i slutningen af oktober.

Det var fra midt i oktober, man høstede de bedste bær med masser af koncentration og botrytispræg. Det fornemmer man i vinene, hvor netop høstperioden og mængden af druer fra de tre perioder havde stor betydning for det endelige resultat. 2021 er en virkeligt flot men lille årgang. Lille fordi man høstede næsten 50% mindre end gennemsnittet.

Hvad går man så efter? Sødme, syre, botrytis, balance? Det kan være svært med Sauternes, da det kommer an på husets specifikke stil. Personligt vil sige, at balancen og lidt af det hele spiller for mig. Og med balance mener jeg mellem sødme og syre. Men der skal være en vis koncentration og botrytis, før jeg bliver begejstret.

Generelt ser man en frisk citrusnæse på mange af dem. På de bedste slotte er koncentrationen yderst flot og kompleksiteten stor. Men det, som virkelig imponerer, er den skærende flotte syre i 2021 årgangen.

De bedste vine fra Sauterne og Barsac:

Château Sigalas Rabaud 2021, Sauternes. 96

Château de Rayne Vigneau 2021, Sauternes. 95

Château Coutet 2021, Barsac. 94

Château Lafaurie – Peyraguey 2021, Sauternes. 93

Château Bastor – Lamontagne 2021, Sauternes. 93

Château Doisy Daene 2021, Barsac. 92

Clos Haut – Peyraguey 2021, Sauternes.  92