Bolgheri ligger på kanten af Toscana, helt ud til Middelhavet 270 km nord for Rom og 100 km sydvest for Firenze og blev først DOC i 1994. Her helt ud mod vandet ligger vinmarkerne næsten som et amfiteater, beskyttet af bjerge med træer og helt åbent ud mod vandet. Arealet, hvor der dyrkes druer er kun 1.370 hektarer og her arbejder omkring 60 producenter med at lave vine.

Den klart største er Guado al Tasso som råder over 320 hektarer vinmarker eller over 25% af hele området! Det var den adelige Della Gherardesca-familie, der i slutningen af 1600-tallet påbegyndte vinproduktion på deres land i Bolgheri. Det var dog ikke før, Guido Alberto Della Gherardesca (1780-1854) overtøg tøjlerne, at der for alvor begyndte at ske noget. Vin var hans store passion og han dedikerede sig helhjertet til ønologiens ædle kunst på familiens land.  I 1930’erne blev vinhuset ejendomme arvet af Carlotta Della Gherardesca Antinori og dennes søster. Og dermed var den berømte og store Antinori familie også repræsenteret i Bolgheri.

Der arbejdes med cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, petit verdot og vermentino nero og bianco. Da det ligger nær middelhavet, har man et mildt klima med en konstant brise der betyder man ikke når så høje temperaturer om sommeren som i resten af Toscana samt at man om vinteren sjældent har problemer med frost. Jordbunden varierer fra sandet lerjord til sammenrullet silt-ler. Alt i alt et unikt terroir meget anderledes fra resten af Toscana og hvor de internationale druer gør sig bedre end sangiovese.

Første årgang med en egentlig vin i eget navn fra Guado al Tasso var i 1990. Typisk er vinen baseret på 57% cabernet sauvignon, 20% merlot og resten cabernet franc og petit verdot. Oprindeligt benyttede man syrah, men den er nu udskiftet med cabernet franc. Og petit verdot er nu siden 2016 også taget ud. Vinene modner på 100% franske fade. Der laves også en anden vin Il Bruchiato samt en 100% cabernet franc Matarocchio.

På trods af størrelsen er kvaliteten tårnhøj, det vidste en smagning af fem årgange i maj hvor vinmageren Marco fra Guado al Tasso besøgte København. Det var 5 virkelig flotte årgange med 2018 (96) og 2016 (96) i spidsen lige foran 2013 (95) og 2007 (95) med 2011 (94). Jeg synes især om den lette urtede præg vinene ofte får og som giver et ekstra krydderi til vinen. Jeg forstår godt hvis man blindt tænker Bordeaux venstre bred når man smager disse vine og især i de køligere årgange. Men der er en koncentration og modenhed i druerne som gør området yderst interessant.

Guado al Tasso Bolgheri 2018
Intens let urtet næse. Pæn elegant udtryk med en rimelig koncentration. Let urtede noter, med solbærnoter, urter, peber og vanilje. Elegant med en flot lang afslutning. 96

Guado al Tasso Bolgheri 2016
Erstattet PV med CF. Flot koncentration og balance. Cabernet’en slår tydeligt igennem og der er Pauillac noter i vinen. Masser af sorte bær, let utet præg, krydderier og vanilje. Flot vin! 96

Guado al Tasso Bolgheri 2013
Køligere år. Ikke så koncentreret men fin elegance med florale noter. Flot fenolisk modning. Frisk og imødekommende. Flot balance med en lang let krydret afslutning. 95

Guado al Tasso Bolgheri 2011
Varm årgang. Koncentreret og intens i udtrykket. Masser af solbær og andre sorte bær, let urtet hvilket klæder vinen. Flot struktur og lidt en bullerbasse.  Lang fyldig afslutning. 94

Guado al Tasso Bolgheri 2007
Varm årgang. Krydret, let urtet I næsen med balsamiske noter. Flot koncentration, frisk og i stilen meget Bordeauxagtig. Flot tanninstruktur. Kompleks med en flot afslutning. Elegant og imødekommende. 95