Vi tester 32 syrah vine fra USA og Chile

Syrah-druen er en af de klassiske internationale druer, som har haft succes i de senere år og nu findes mange steder i verden. De fleste kendere forbinder syrah med vinene fra det nordlige Rhône eller fra Australien, hvor den er kendt som shiraz. Planten er rimeligt produktiv og resistent over for sygdomme. Syrah har den fordel, at den er nem at dyrke og kan vokse i både varme og køligere områder, hvor den så giver vine med meget forskellige udtryk. Det er en mørk, alkoholrig og kraftig vin med meget tannin, hvilket gør, at den kan gemmes. En syrah smager og dufter af violer, mørk chokolade og varme brombær. Men man ser nu mere og mere syrah i andre områder som Californien, Oregon og Washington samt ikke mindst i Chile. Specielt i Californien var det bevægelsen Rhone Rangers, som omkring år 2000 begyndte at promovere vine på Rhône-druer som syrah. Vi har valgt at se på, hvor langt man er kommet her 20 år efter, i USA og i Chile.

En smagning, som egentlig levede op til min forventning om, at der er mange rigtigt gode vine på syrah. Men også, at man skal se sig for, og at en højere pris i sig selv ikke naturligt giver en bedre vin. Der var dog mange forskellige stilarter repræsenteret. En del var meget koncentrerede og lidt overgjorte, og man havde ikke lyst til mere end ét glas. Derimod var der også en række, som arbejdede med stilkene i fermenteringen og fik et mere urtet præg, som sammen med syren gjorde dem ganske interessante. Men alt i alt virkeligt flotte vine.


Carlisle Rosella’s Vineyard Syrah 2017, Californien BEDSTE VIN
Juuls | 499 kr. tilbudspris
Dufter af rødgrød på den rigtige, gammeldags måde. Lidt af en håndgranat i munden, hvor hele paletten fyldes ud— ikke noget med at fedtspille. Eftersmagen bliver dog lidt påtrængende, og det er en vin, hvor man nok kan drikke et glas, men ikke en flaske.
Alkoholprocent: 15%  94

 

Argot Mosaic Syrah 2016, Californien
California Wine | 260 kr. tilbudspris
Vin nummer 8 og for første gang for mig helt klassik syrah-næse med hvid peber-signatur. Masser af modne bær, blomme og et nydeligt krydret touch. Flot eftersmag, der giver lyst til et glas til. Her er der drinkablility.
Alkoholprocent: 14,4%  94


Basetti Villa Creek Syrah 2014, Californien
California Wine | 280 kr. tilbudspris
Modent bærpræg i næsen. I smagen mere primær frugt up front, og her bliver alle esserne spillet på én gang. Det giver en WOW-effekt men savner elegance.
Alkoholprocent: 15,3%  94

 

Pax Mahle Syrah 2017, Californien
Vinspecialisten | 329 kr. tilbudspris
Røde og sorte bær i næsen. Smagen er pæn, poleret og frugtdreven med en fin syre, der giver vinen en behagelig finish og lang eftersmag.
Alkoholprocent: 12,6%  94


Pax Castelli Knight Syrah 2014, Californien
Vinspecialisten | 629 kr. tilbudspris
Lidt afdæmpet næse med noter af jordbær og røde bær. Smagen er først lidt underspillet og subtil, men de røde bær får selskab af krydrede noter, ikke mindst markante tanniner, der tørrer vinen (lidt for meget) ud til sidst.
Alkoholprocent: 14,1%  94

 

Roar Rosella’s Vineyard Syrah 2017, Californien
Erik Sørensen Vin | 350 kr. tilbudspris
Tæt, lidt mere tilknappet næse. Klassisk i sit udtryk med solbær og peber som de styrende noter men også en vis mineralitet. Tænker uundgåeligt på Nordrhône. Medium+ længde og flotte, modne tanniner.
Alkoholprocent: 14,5%  93

 

Piedrasasi Arroyo Grande Valley Syrah 2016, Californien
Laudrup Vin | 489 kr. tilbudspris
Mørke krydderier i duften. Saftig og imødekommende med masser af sorte bær, sort peber og vanilje i smagen. Flot, lang afslutning. En pleaser!
Alkoholprocent: 13,5%  93

 

Piedrasasi Syrah 2018, Californien
Laudrup Vin | 199 kr. tilbudspris
Spændende og frugtdrevet næse, hvor der er noter af peber og lidt lakrids inde bag. Umiddelbart ville jeg gætte på, at der har været tilført hele klaser under gæringen, hvilket klæder den. Flot balance og en vedvarende eftersmag.
Alkoholprocent: 13,5%  92


Kestrel Syrah 2015, Washington State BEDSTE KØB
American Wine | 85 kr. tilbudspris
Krydret næse. Pæn intensitet og ren i smagen med sorte bær, peber og vanilje. Pæn balance og længde.
Alkoholprocent: 14,1%  92


Ventisquero Grey Syrah 2017, Chile GODT KØB
Thewinecompany.dk | 95 kr. tilbudspris
Jord og ler i næsen— på den gode måde. Modne bær, både røde og sorte, i en meget flot balance i den kraftige smag, der er meget harmonisk. Meget præcist doseret syre og tannin gør finishen til en fornøjelse.
Alkoholprocent: 13,5%  92


Radio-Coteau Timbervine Syrah 2013, Californien
Husted Vin | 549 kr. tilbudspris
Modne noter i næsen. En relativt let udgave af syrah med en vis portion elegance. Smager som en koldklimavin.
Alkoholprocent: 13,6%  92


Brittan Vineyards Syrah 2016, Oregon
Salin Group | 379 kr. tilbudspris
Flot næse omend stadig lidt ungdommelig med en bærstyret duft. Syren er lidt styrende i smagen, hvilket kompromitterer balancen. Jeg er ikke helt fan.
Alkoholprocent: 12,5%  92


Undurraga Terroir Hunter Syrah 2018, Chile
Bilka, Føtex | 109 kr. tilbudspris
Mørke bær men også tydelige sekundære aromaer i næsen. I smagen bliver man først lidt snydt til at tro, at det er en let vin, men den er faktisk pænt kraftig, bare ekstremt polereret. Men stadig lidt af en trofæ-vin, som jeg ikke ville kunne drikke meget af.
Alkoholprocent: 13,5%  92


Caballo Loco Limari 2017, Chile
AndrupVin | 220 kr. tilbudspris
Masser af sort ebær i duften. En flot og tæt syrah med en vis kølighed og masser af vilde krydrede og urtede noter i smagen. Flot balanceret hvor især syren står flot. Lang afslutning.
Alkoholprocent: 15%  92


Tinta Tinto Syrah 2018, Chile GODT KØB
WinePoint | 99 kr. tilbudspris
Flot tæt næse, med tørrede hindbær og lakridsrod. Syren er en smule dominerende men egentlig en udmærket harmoni med tanninstrukturen.
Alkoholprocent: 13%  92


Chateau St. Michelle Syrah 2017, Washington State GODT KØB
Kjær & Sommerfeldt | 139 kr. tilbudspris
Sorte bær i duften. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Drevet af de sorte bær, lakrids og sort peber. Flot balance og lang, vedvarende afslutning.
Alkoholprocent: 13,5% 92


Radio-Coteau Las Colinas Syrah 2013, Californien
Husted Vin | 500 kr. tilbudspris
Kort i næsen med lette noter af tørrede frugt og peber. Forholdsvist kort i smagen og med en lidt skæv syre.
Alkoholprocent: 14,1%  91


Matetic Corralillo Syrah 2015, Chile GODT KØB
Erik Sørensen Vin | 140 kr. tilbudspris
Mørke kærnemælksnoter i duften. Koncentreret med masser af bærintensitet i smagen. Velbalanceret med en fin, lang og krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  91


Chono Syrah 2018, Chile
Kjær & Sommerfeldt | 119 kr. tilbudspris
Nydelig næse. Fin balance, men måske lidt endimensionel. Savner lidt personlighed.
Alkoholprocent: 14,5%  91


Rebel Syrah 2018, Washington State GODT KØB
Kjær & Sommerfeldt | 69 kr. tilbudspris
Masser af bærintensitet i duften. Yderst imødekommende og saftig i udtrykket. Noget frugtsødme. Flot balanceret med en flot, lang afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  91


Hitching Post Big Circle Syrah 2016, Californien
Husted Vin | 219 kr. tilbudspris
Det vælter op af glasset med mørke bærnoter, læder og tobak. Det er en meget fyldig vin med solbær og blomme, men også en god mængde frugtsødme, som næsten bliver for meget og trækker en anelse ned.
Alkoholprocent: 13,6%  91


Carlisle Syrah 2018, Californien
Juuls | 299 kr. tilbudspris
Masser af røde bær i duften. Saftig og ligefrem i udtrykket, drevet af sorte bær, peber og kryddernoter. Simpel men vellavet.
Alkoholprocent: 15%  91


Fulkerson Syrah 2017, Finger Lake  GODT KØB
American Wine | 85 kr. tilbudspris
Lys med røde bær i duften. Kølig i udtrykket med vilde krydderier, sorte bær og et strejf vanilje. Flot balance og en stringent, flot vin.
Alkoholprocent: 12%  90


Matetic EQ Syrah 2014, Chile
Erik Sørensen Vin | 175 kr. tilbudspris
Intens i duften af sorte bær. Meget oversøisk i stilen med solmodne bær, tobak, bagte krydderier og vanilje. Lang og krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  90


Elqui Wines Syrah 2016, Chile
Theis Vine | 128 kr. tilbudspris
Klassisk og flot næse. Masser af lakrids, solbær, brombær og toner af mørk chokolade. Noget jammy og har et ganske let anstrøg af frugtsødme. En rigtig flot vin i god harmoni.
Alkoholprocent: 15%  90


Twill Cellars Syrah 2018, Oregon
Salin Group | 246 kr. Tilbudspris
Diskret i næsen. Pæn koncentration med en let tørhed i smagen. Bitre sorte bær, rødt kød og et strejf vanilje. Mørk, krydret afslutning.
Alkoholprocent: 13,2%  90


Santa Rita Medalla Real Syrah 2018, Chile
AMKA | 129 kr. tilbudspris
Flot koncentration med solmodne bær, varme krydderier og vanilje. Masser af intensitet i smagen og en lang krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Charles Smith Boom Boom Syrah 2016, Washington State
Husted Vin | 157 kr. tilbudspris
Peber, soltørrede tomater og mørk lakrids med et let animalsk anstrøg i næsen. Det animalske er lidt mere fremtrædende i smagen men bringer den på ingen måder ud af balance. Ikke verdens længste eftersmag men et udmærket glas.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Bedrock Bien Nacido X Block Syrah 2018, Californien
Sigurd Müller Vinhandel | 350 kr. tilbudspris
Tæt krydret næse. Meget tør og en anelse lukket i smagen. Boysenbær og vilde krydderier i smagen. Tør, mellemlang afslutning.
Alkoholprocent: 13%  88


Cartagena Syrah 2018, Chile
Supervin | 90 kr. tilbudspris
Lidt grøn og urtet næse, hvor grøn peber dominerer men understøttet af solbær. Ikke uspændende, med en god syre og lidt grønne tanniner. Det er ikke en kæmpe vin, men den kan et eller andet.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Koyle Syrah Los Lingues 2018, Chile
Bichel | 85 kr. tilbudspris
Frugtig og meget ligefrem syrah med masser af sorte bær og krydderier i smagen. Simpel vellavet vin uden de store dikkedarer.
Alkoholprocent: 14%  88


Tarapaca Gran Reserva Syrah 2017, Chile
Skjold Burne | 130 kr. tilbudspris
Meget parfumeret og udtørrende i munden. Fadet virker ikke helt balanceret. Pæn koncentration af frugten fornemmes.
Alkoholprocent: 13,5%  84

Tegn et abonnement på magasinet DinVinGuide – klik her.