Den tyske by Wiesbaden er hvert år centrum for præsentationen af de nye årgange af de bedste tyske vine. En årligt tilbagevendende begivenhed, der giver en fin mulighed for at bedømme årgangen og afgøre, hvor i landet de bedste vine kommer fra. I år var det årgangen 2019 for de hvide vine og 2018 for de røde.

Intet er overladt til tilfældighederne, og smagningen afvikles med den typiske tyske effektivitet. Fra sin plads i den store sal kan man bestille vine fra et imponerende katalog med over 500 vine, hvilket giver en fantastisk mulighed for at få en god fornemmelse for, hvad årgangen kan i de forskellige områder i Tyskland. I år dog med det tvist, at alt var væsentligt mere sterilt grundet covid-19.

2019 var generelt et godt år i Tyskland. En mild vinter blev efterfulgt af et varmt, tidligt forår, hvor knopskydningen skete i april, tæt på normalen. April var blandt de tørreste, og vandreserverne blev derfor ikke fyldt tilstrækkeligt op. Frost var ikke det store problem i 2019, pånær i Mosel, som blev ramt. Sommeren var meget varm med enkelte haglbyger, som drillede lokalt. Der var flere steder problemer med solbrændte druer. En varm august og begyndelse af september betød dog fin modning af druerne, både sukkermæssigt og fenolisk. I flere distrikter kom der dog kraftig regn på få dage i august, hvilket bestemt gjorde godt for de stressede vinstokke. Der kom også regn under høsten, og producenter, som var i stand til at høste i de godt 16 dage, som var optimale, er endt med en flot høst med fint modne druer. De fleste startede høsten af riesling først eller midt i september, hvilket er en uge før normalen. Totalt set regner man dog med en høst 25% mindre end i 2018, som også er kendetegnet af store mængder. Men det varierer meget fra region til region. Årgangen kan derfor klassificeres som en flot, klassisk årgang over middel. Nogle steder som f.eks. i Mosel måske en af de bedste de seneste årtier.

Vinene, som blev smagt, var Erstes Gewächs (fra Rheingau) samt Grosses Gewächs (fra resten af Tyskland), som er det moderne Tysklands svar på premier og grand cru, altså vin fra landets bedste marker. Disse vine skal alle være helt udgærede, det vil sige helt tørre. Omregnet betyder det vine med op til 9 gram restsukker pr. liter.

Efter at have smagt godt og vel 280 vine må konklusionen være, at riesling i 2019 er en flot årgang og en årgang, man godt kan købe til kælderen. Men man skal som altid se sig for. Der var nogen variation i specielt syre og i kompleksiteten. Enkelte var meget frugtige men samtidigt kvabsede og savnede syre; mens andre savnede frugt men havde en voldsom syre. De bedste var ikke overraskende dem, som formåede at skabe den nødvendige balance. Og en årgang, hvor især de gode producenter viste, hvorfor de er i den liga, de er. Men der er mange perler og dermed også vine, som man med fordel kan købe til kælderen. Men man skal være kritisk, og jeg kan kun anbefale at smage på vinene, inden man køber. 2019 er en klassisk årgang, der bestemt kan gemmes. Jeg ville personligt købe 2019, 2017 og 2016 til kælderen og så nyde 2018 nu. Især på basis af de 2018 vine, som deltog og dermed havde fået et år mere. De var overraskende modne allerede nu, med tydelig riesling karakter, men også meget drikkeklare nu.

Her en gennemgang af områderne og anbefaling af de bedste vine:

 

 

Rheingau (3.211 ha)

Det måske mest klassiske riesling-område, og da smagningen blev holdt netop midt i Rheingau, starter vi her. Igen i år et flot år for riesling herfra: Syreholdige og for de fleste vines vedkommende utroligt flotte med en pæn koncentration, masser af intensitet og en skarp struktur. Er ked af at skulle gentage mig selv fra tidligere, men niveauet var blandt det højeste, jeg har smagt de seneste ti år. 2019 har en flot koncentration, struktur og syre, hvilket gør, at de med fordel bør lagres 5-8 år, inden de drikkes. Der var mange producenter, som gjorde det godt, med Künstler, Wegeler, Robert Weil og August Kesseler på toppen. Samt ikke mindst Peter Jakob Kühn, som dog frigiver sine vine et år senere og derfor i år 2018.

Interessant er, at flere af de unge eksperimenterer med især brug af naturlig gæring og malolaktisk fermentering; og desuden begrænset eller ingen brug af svovl. Interessante vine, som er en del forskellige fra, hvad man ellers finder, men hvis jeg skal være ærlig: Måske mere interessante på papiret, end når man smager dem. Et godt eksempel er vinene fra Balthasar Ress.

 

Her er de bedste vine fra Rheingau:

Künstler Riesling Hölle 2019. 96

Balthasar Ress Riesling Nussbrunnen 2018. 96

August Kesseler Riesling Berg Roseneck 2019. 95

Künstler Riesling Kirchenstück 2019. 94

Künstler Riesling Weiß Erd 2019. 94

Robert Weil Riesling Gräfenberg 2019. 94

Peter Jakob Kühn Riesling Jungfer 2018. 94

Peter Jakob Kühn Riesling Doosberg 2018. 94

Geheimrat J. Wegeler Riesling Rothenberg 2019. 94

 

 

Mosel (8.798 ha)

Det klassiske område i vest, tæt på grænsen til Belgien og Frankrig. Mosel er mest kendt for sine alkoholmilde, halvsøde og halvtørre vine, og er derfor ikke så god til de helt tørre. 2019 var et fremragende år med høj kvalitet men mindre mængder. På mange måder en meget klassisk årgang i Mosel, men hvor kvaliteten over hele linjen er høj og syreniveauet måske specielt flot for området. Normalt vil jeg dog mere se mod Mosel, når vi snakker de søde vine (kabinett og op). Her er Mosel overlegen, men med de tørre er det kun få producenter. Hovedparten besidder i 2019 en flot balance, høj syre, lidt over gennemsnittet koncentration og en pæn intensitet. Meget klassiske i stilen, og den pæne syre vil givet betyde, at de fleste vine vil have godt af 5-7 års lagring, før de drikkes. En ganske flot årgang, hvor ingen vine falder igennem, og som på mange måder kan sammenlignes med 2017, men måske har den lidt mere koncentration. Så er man til fyldige men holdbare vine, er det en god årgang til kælderen. 64 vine fra Mosel blev smagt fra 2019 årgangen med et imponerende snit lige over 92 point. De mest imponerende vine kom fra Wegeler, Dr. Loosen, Nik Weiss, Grans-Fassian, Fritz Haag og Peter Lauer.

 

Her er de bedste vine fra Mosel:

Dr. Loosen Riesling Sonnenuhr 2019. 96

Dr. Loosen Riesling Himmelreich 2019. 96

Geheimrat J. Wegeler Riesling Doctor 2019. 96

Dr. Loosen Riesling Würzgarten 2019. 95

Geheimrat J. Wegeler Riesling Sonnenuhr 2019. 95

Dr. Loosen Riesling Domprobst 2019. 95

Fritz Haag Riesling Juffer-Sonnenuhr 2019. 95

Fritz Haag Riesling Juffer-Sonnenuhr “Im Falkenberg” 2019. 95

Grans-Fassian Riesling Apotheke 2019. 95

Peter Lauer Riesling Schonfels 2019. 95

Clemens Busch Riesling Marienburg “Fahrlay” 2018. 94

Dr. Loosen Riesling Johannisbrünnchen 2019. 94

Fritz Haag Riesling Juffer 2019. 94

Schloss Lieser – Thomas Haag Riesling Juffer-Sonnenuhr 2019. 94

Grans-Fassian Riesling Goldtröpfchen 2019. 94

Schloss Lieser – Thomas Haag Riesling Goldtröpfchen 2019. 94

van Volxem Riesling Goldberg 2019. 94

van Volxem Riesling Volz 2019. 94

Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Scharzhofberger 2018. 94

van Volxem Riesling Scharzhofberger “Pergentsknopp” 2019. 94

Peter Lauer Riesling Kupp 2019. 94

Peter Lauer Riesling Feils 2019. 94

  

Nahe (4.225 ha)

Et af de mindste områder men måske også et af de mest interessante. I hvert fald den højeste scorer i gennemsnit af alle områder (over 93). Et meget flot år, hvor alt spillede i forhold til klimaet. Høsten startede midt i september, og mange lod druerne hænge til starten oktober for at opnå endnu bedre fenolisk modenhed. Vinene var da også utroligt flotte med pæn koncentration, syre og en enestående modenhed i udtrykket. En stor årgang, som jeg vurderer næsten kan måle sig med den store 2015-årgang. Klart bedste vine kom fra Dönnhoff og Schäfer-Fröhlich. Flotteste vin var Schäfer-Fröhlichs Felseneck og Frühlingsplätzchen foran Dönnhoffs Hermannhöhle. Overvejer man tysk vin til sin kælder, ville jeg især kigge mod Nahe.

 

Her er de bedste vine fra Nahe:

Schäfer-Fröhlich Riesling Felseneck 2019. 97

Schäfer-Fröhlich Riesling Frühlingsplätzchen 2019. 97

Dönnhoff Riesling Hermannshöhle 2019. 96

Gut Hermannsberg Riesling Hermannsberg 2018 96

Schäfer-Fröhlich Riesling Kupfergrube 2019. 96

Schäfer-Fröhlich Riesling Felsenberg 2019. 96

Emrich-Schönleber Riesling Frühlingsplätzchen 2019. 96

Schäfer-Fröhlich Riesling Halenberg 2019. 96

Gut Hermannsberg Riesling Steinberg 2019. 95

Dönnhoff Riesling Felsenberg 2019. 95

Gut Hermannsberg Riesling Felsenberg 2019. 95

Schäfer-Fröhlich Riesling Stromberg 2019. 95

Gut Hermannsberg Riesling Bastei 2018. 94

Dönnhoff Riesling Dellchen 2019. 94

Dönnhoff Riesling Brücke 2019. 94

Emrich-Schönleber Riesling Halenberg 2019. 94

 

Mittelrhein (470 ha)

Et meget overset mindre område med kun få producenter. Har selv besøgt området flere gange, og området er måske det område med de bedste køb. Priserne er yderst overkommelige, og en producent som Matthias Müller laver ganske flotte vine. Generelt et overbevisende niveau i 2019 med Matthias Müllers Riesling Feuerlay (93) som den bedste.

 

Her er de bedste vine fra Mittelrhein:

Matthias Müller Riesling Feuerlay 2019. 93

Matthias Müller Riesling Engelstein 2019. 92

Matthias Müller Riesling An der Rabenlei 2019. 92

Ratzenberger Riesling Wolfshöhle 2019. 92

 

 

Pfalz (23.554 ha)

Et af de største områder i forhold til riesling i Tyskland. Stor variation kvalitetsmæssigt, så her skal man se sig for. Generelt synes jeg, man i Pfalz lavede ganske flotte vine i 2019, ligesom i 2018. Pænt bundniveau og med Mosbacher, Reichsrat von Buhl, Bassermann-Jordan og især Philipp Kuhn med de bedste vine, dog med sidstnævnte som mest konsistent i kvaliteten.

 

Her er de bedste vine fra Pfalz:

Philipp Kuhn Riesling Steinbuckel 2019. 95

Geh. Rat Dr. von Bassermann-Jordan Riesling Jesuitengarten 2019. 95

Philipp Kuhn Riesling Schwarzer Herrgott 2019. 94

Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten 2019. 94

Philipp Kuhn Riesling Saumagen 2019. 94

Georg Mosbacher Riesling Pechstein 2019. 94

Georg Mosbacher Riesling Jesuitengarten 2019. 94

Geh. Rat Dr. von Bassermann-Jordan Riesling Kirchenstück 2019. 94

Reichsrat von Buhl Riesling Kirchenstück 2018. 94

Geh. Rat Dr. von Bassermann-Jordan Riesling Ungeheuer 2019. 94

Reichsrat von Buhl Riesling Ungeheuer 2018. 94

Reichsrat von Buhl Riesling Kieselberg 2018. 94

Georg Mosbacher Riesling Kieselberg 2019. 94

Christmann Riesling Meerspinne im Mandelgarten 2019. 94

Ökonomierat Rebholz Riesling “GANZ HORN” im Sonnenschein 2019. 94

 

Rheinhessen (26.758 ha)

Pæn, ensartet høj kvalitet, dog uden at stikke af. Ingen vine, der virkeligt imponerede mig men mange rigtigt fint lavede vine. Og måske en af de bedste årgange meget længe for Rheinhessen, som igen fik en meget tidlig høst. Wittmann og Keller generelt som de bedste. Men også pæne vine fra Wagner-Stempel og Battenfeld Spanier.

 

Her er de bedste vine fra Rheinhessen:

Wittmann Riesling Morstein 2019. 94

Wittmann Riesling Aulerde 2019. 93

Wittmann Riesling Kirchspiel 2019. 93

Wittmann Riesling Brunnenhäuschen 2019. 93

Keller Riesling Morstein 2019. 93

St. Antony Riesling Pettenthal 2019. 92

Wagner-Stempel Riesling Höllberg 2019. 92

Battenfeld-Spanier Riesling Frauenberg 2019. 92

Battenfeld-Spanier Riesling Zellerweg am Schwarzen Herrgott 2019. 92

 

 

Franken (6.130 ha)

Nok det svageste af områderne. Frugtige og ligefremme vine, men de savnede generelt dybde. 2019 har masser af frugt og er pænt balanceret, men der mangler et gear i forhold til de bedste områder. Ingen faldt igennem, men de eneste, som stak lidt frem, var Zehnthof Luckert Riesling Maustal (91), Horst Sauer Am Lumpen (91) samt Rudolf Fürst Centgrafenberg (90).

 

Württemberg (11.360 ha)

Et jævnt område, hvor der mest producerer rødvin (70%), og for de hvide er en stor del semisøde. I 2019 er det generelt pæne, jævne vine. Flere dog ganske imødekommende, ikke gemmevine på nogen måde, men drikkeklare nu. Ingen producenter dog helt i top. Prøv evt. Aldingers Gips Marienglas og Lämmler.

 

Silvaner

Ganske interessante vine, omend syren ikke er nær så høj som i riesling. Men meget frugtige i stilen, og af de godt 20 smagte GG vine var niveauet pænt højt, omend der kun var enkelte, som imponerede mig stort. Dertil er druens karakter nok for simpel. Omvendt var mine karakterer højere end tidligere år. Vinene har en typisk røget duft med citrus, stenfrugter, hvide blomster pakket ind af en medium syre. Frugtdrevet og de bedste med mineralitet og en højere syre til at holde frugten oppe. Generelt lidt neutral vin, men på den anden side en vin, de fleste vil kunne lide og nyde. Ukompliceret, ren og frutig. De bedste vine: Zehnthof Luckert Maustal (92) efterfulgt af Rudolf May Himmelphfad (90) og Bickel-Stumpf Mönchshof (90).

 

Weisser burgunder

Nok mest kendt som pinot blanc og en drue, som de senere år har vundet mere ind og bliver taget mere alvorligt. Specielt nede i de sydligere områder som f.eks. Baden og Pfalz. Flere arbejder med fad, hvilket ind imellem lykkes flot, men desværre er der alt for mange vine, hvor fadet er overgjort. Bedste vin var klart Philipp Kuhn Kirschgarten 2018 (93), men også Dr. Heger Vorderer Winklerberg 2019 (90) og Winklerberg Hinter Gras in Ofen 2018 (90) var flotte vine.

 

Chardonnay

Flere producenter laver ganske hæderlige chardonnay, især i Baden. De bedste på højde med ganske flotte og væsentligt dyrere vine fra Bourgogne. Det varmere klima og brugen af premium fad giver internationale og yderst vellavede vine. De bedste var Bernhard Huber Bienenberg 2018 (91), Franz Keller Kirchberg 2018 (90) og Dr. Heger Hinter Winklen 2018 (90).