Rioja er uden tvivl det mest kendte vinområde i Spanien. Stort set lige meget hvor i verden man befinder sig, kan man finde en rioja på vinhylden eller i vinkortet. Og igennem flere år var rioja det eneste, folk kunne associere med spansk vin.

Rioja er primært kendt for rødvine, men der produceres også hvidvine og rosé. De fleste vinhuse laver deres egne blandinger, typisk med minimum tre druer— dog med en hovedvægt på tempranillo. Herudover benyttes garnacha, graciano og mazuela. Garnachadruen tilfører ofte alkohol, syre og struktur til vinen. Udfordringen er, at tempranillo og garnacha ikke har et særligt højt indhold af tannin og karakter. Her kommer mazuela og graciano ind, da de ud over syre også tilfører vinen farve og en krydret tone. Især graciano har i de senere år fået en renæssance, og flere huse er begyndt at lave vine udelukkende på denne drue ved siden af deres normale vine. En typisk blanding i Rioja består af omkring 60-80 procent tempranillo, op til 20 procent garnacha samt en mindre andel mazuela og graciano.

Der laves mange forskellige stilarter, lige fra de klassiske vino jóven, crianza, reserva og gran reserva til de mere moderne, som ikke på samme måde benytter disse betegnelser, og hvor frugten i langt højere grad spiller en rolle i forhold til brugen af fade.

Vino jóven er en vin lagret mindre end et år, oftest uden fadlagring. Det er vine, hvor frugten dominerer, og som er lavet til at blive drukket inden for kort tid, og de vinder intet ved lagring.

Crianza vine skal lagres minimum 24 måneder, hvoraf minimum 12 skal være på egetræsfad. De fleste riojavine er lavet i denne stil, som stadig er frugtdrevet, men hvor man fornemmer antydningen af fad.

Reserva vinene lagres i minimum 36 måneder, hvoraf minimum 24 skal være på egetræsfad. De er ofte faddominerede i smagen og kan tit gemmes i flere år.

Gran reserva er vine, som fadlagres i minimum 24 måneder og i 36 måneder på flaske. Ofte lagrer de betydeligt mere, og en række klassiske producenter lagrer typisk vinene i 6-8 år. Marqués de Murrieta lagrede blandt andet sin gran reserva 1942 i ikke mindre end 41 år, før de frigav den i 1983. Gran reserva vinene er derfor de dyreste vine og de mest eksklusive. Ofte er de meget lyse og har et markant præg af fad i smagen. De har ligesom reserva vinene et langt gemmepotentiale.

Niveauet var højt, og det ses tydeligt, at det er gode årgange, som p.t. er i handlen fra Rioja. De klassiske vine fungerer i min optik stadig rigtigt flot. Måske ikke de store overraskelser her, men de er vellavede og har det tydelige men balancerede fadpræg, man forventer. De moderne vine delte mere vandene. Personligt synes jeg, det er spændende at se en række af de nye vinmagere arbejde med at få tempranillos udtryk mere frem i vinene. Og det lykkes rigtigt flot i mange af vinene. Ingen tvivl om, at Rioja er tilbage på landkortet— et klassisk område, man ikke kan overse.

Vi har i dette nummer testet 77 rødvine fra Rioja.

Cocecha


Gomez Cruzado Honorable 2015 
Otto Suenson | 275 kr. tilbudspris
Masser af toast i næsen. En del faddominans men har også frugten, der kan bære det. Stadig ung men vil givet udvikle sig flot. Masser af koncentration og intensitet. Lang afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  94

 

Artadi El Carretil 2016
Laudrup Vin | 1299 kr. tilbudspris
Mørk og varm næse, tæt i duften og kompakte aromaer, som har lidt svært ved at udfolde sig. Smagen er ligeledes tæt, alkoholisk og med meget sødme i frugten. Der er god balance mellem elementerne, men det er en voldsom vin, som den står nu, og den behøver tid.
Alkoholprocent: 14,5%  94


Olivier Riveère Las Viñas de Eusebio 2016
Erik Sørensen Vin | 450 kr. tilbudspris
Mørk og intens næse, moden og med en let reduktion. Med lidt iltning viser sig boysenbær, brombær og søde urter. Smagen er fyldig og med poleret men vedholdende tannin. Høj smagsintensitet og sødme i frugten men super balanceret af tannin og syre. Behøver tid, i karaffel eller i kælder.
Alkoholprocent: 14,5%  94


El Puntido 2016
Sigurd Müller Vinhandel | 350 kr. tilbudspris
Vanille i næsen med en smule toast, masser af moden mørk bærfrugt. Tæt struktur med fedme og cremethed. Virker meget designet i sin stil men flot lavet. Lang, kompleks finish med et bourbonpræg, der fylder godt i munden. Virkelig flot balance med stram, moden tannin og rigdom.
Alkoholprocent: 14,5%  93


Remelluri Lindes de Remelluri 2016 GODT KØB
Philipson Wine | 100 kr. tilbudspris
Sorte bær i duften. En fyldig og frugtig vin drevet af bærintensiteten med krydrede noter og toastpræg. Flot frugt og generelt en flot struktur og længde. Flot moderne Rioja.
Alkoholprocent: 14%  92


Olivier Riveère Pozo Alto 2016
Erik Sørensen Vin | 850 kr. tilbudspris
Dyb, ulmende, let udviklet, ganske kompleks, mørke kirsebær, peber, vanille, ceder, eukalyptus. Pæn fylde, saftig i frugten, glimrende bid med god syre og faste tanniner. Lang kirsebærbitter, krydret eftersmag. Glimrende, relativt klassisk.
Alkoholprocent: 14%  92


Artuke El Escolladero 2017
Valuewine | 399 kr. tilbudspris
Tæt, lidt hørmende reduktiv, men ren og præcis i frugten med mørke bær, mineraler og eukalyptus. Intens, god koncentration, super saftig, men ikke uden god sødme i frugten, godt bid, fine men faste tanniner. Fin længde. Glimrende, moderne frugtdreven stil.
Alkoholprocent: 14%  92


Artuke Paso Las Mañas 2017
Valuewine | 239 kr. tilbudspris
Meget moderne i udtrykket med massive sorte bær i duften. Meget mineralsk med flint, brombær og vilde krydderier. Det nye Rioja, når det er bedst. Flot, lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%  92


La Senoba 2016
Supervin | 250 kr. tilbudspris
De sorte bær vælter op af glasset. Koncentreret og seriøs vin med masser af intensitet i smagen. Flot balance og en lang, krydret afslutning. Stor moderne Rioja.
Alkoholprocent: 15%  91


Benjamin Romeo Predicador 2018
Vinspecialisten | 269 kr. tilbudspris
Sorte bær i duften. Fyldig, meget frugtig i udtrykket med brombær, tobak, mocca og vaniljenoter. Pæn struktur og velbalanceret. Savner lidt dybde men ellers pæn vin.
Alkoholprocent: 14,5%  91


Artadi Viñas de Gain 2017
Laudrup Vin | 179 kr. tilbudspris
Mælket næse både hindbær og brombær i flot balance med behageligt toastet fad, en velintegreret let kokos- og vanillenote. Tæt og kompleks. Flot længde.
Alkoholprocent: 14,5%  91


Horizonte de Exopto 2018
Theis Vine | 140 kr. tilbudspris
Sødmefuld krydret næse. Anelse parfumeret i smagen med solmoden frugt, varme krydderier og vaniljenoter. Anelse tørhed men pæn struktur og fin syre holder frugten oppe.
Alkoholprocent: 14%  91


Artuke Finca de Los Locos 2017
Valuewine | 199 kr. tilbudspris
Speciel, meget reduktiv duft af umodne røde bær, grøn og stilket. Middel fylde, stram, kompakt, glimrende bid med høj syre og faste tanniner. Moderne stil, meget ren i frugten, virker fri for fad. Kræver masser af luft.
Alkoholprocent: 14%  91


Artuke Pies Negros 2017
Valuewine | 149 kr. tilbudspris
Reduktiv og animalsk duft. Let lilla kant. Jord og kostald. Stram og ung men byder på en del under ungdommen. Fin kompleksitet.
Alkoholprocent: 14%  90


Bodegas Lanzaga 2012
Philipson Wine | 200 kr. tilbudspris
Sødmefuld vaniljenæse. Lidt tam i smagen med let frugtige noter og toast. Kort afslutning.
Alkoholprocent: 14%  90


Olivier Riveère Rayos Uva 2018 GODT KØB
Erik Sørensen Vin | 125 kr. tilbudspris
Indelukket, reduktiv og lidt tæt næse. Smagen er lettere vandig og simpel i sit udtryk, hvor den har lidt svært ved at vise definition. Der er mørk blommefrugt og bitter orangeskal, og vinen slutter i den slanke ende af spektret. Lidt atypisk for smagningen og vil dele vandende.
Alkoholprocent: 14%  89


Artadi Tempranillo 2018 GODT KØB
Laudrup Vin | 99 kr. tilbudspris
Koncentreret med masser af sorte bær i duften. Meget ung og drevet af frugten med kun strejf af fadpræg. Pæn og ligefrem med en krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Bodegas Lanzaga LZ 2018 GODT KØB
Philipson Wine | 75 kr. tilbudspris
Intens, stinkende reduktiv, animalsk med god, rød bærfrugt underneden. Middel fylde, udpræget frugtdreven med masser af lyse bær, frisk, luftig. Pæn længde og intensitet i eftersmagen med godt tanninbid. Meget elegant og frisk koldklimastil, helt fri for fad.
Alkoholprocent: 14%  89


Hermanos Hernaiz El Pedal 2017 GODT KØB
Theis Vine | 100 kr. tilbudspris
Syrnet mælkeprodukt og strejf af sort peber. Flot og rig duft med rimeligt høj kompleksitet. Masser af nuancer. Mere peber i smagen, savner måske mere moden frugt til at intensivere udtrykket og længden.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Benjamin Romeo Predicador 2016
Vinspecialisten | 270 kr. tilbudspris
Moden og sødmefuld næse, som er fint defineret omkring rød bærfrugt og virker mineralsk. Smagen er godt balanceret med en fin, rensende syre men dog en noget tørrende tannin, som overskygger den relativt sarte frugt en del. Simpel men fin.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Horizonte de Exopto 2017 GODT KØB
Theis Vine | 90 kr. tilbudspris
Lettere uren og indelukket næse, som dog bedrer sig en del efter iltning. Herefter slikken bærfrugt, orange og varme krydderier. God intensitet og fin balance i smagen, dog med en noget dominerende alkohol. Smagen er moden og sødmefuld.
Alkoholprocent: 14,5%  89


La Crimus Rex 2018 GODT KØB
Supervin| 75 kr. tilbudspris
Intense røde bær i næsen. Meget ligefrem og frugtig med jordbær, blomster og lette krydderier i smagen. Imødekommende med en saftig afslutning.
Alkoholprocent: 14%  89


High Terroir Melting Pot 2016
Supervin | 130 kr. tilbudspris
Masser af brombær i næsen. En fyldig, moderne Rioja med masser af bærpræg og krydderier i smagen. En anelse tørhed i afslutningen.
Alkoholprocent: 14,5%  88


El Niño de Campillo 2018
Vinmedmere | 80 kr. tilbudspris
Lidt kogt i frugten. Middel fylde, godt bid, men sursødlig i frugten med dominerende hårdtristet fad. Uharmonisk, lidt for manipuleret stil.
Alkoholprocent: 14%  88


Lacrimus Apasinado 2018
Supervin | 70 kr. tilbudspris
Åben, ganske kompleks, let overmoden blommet i frugten men ikke uden en mintet friskhed. Pæn fylde, helt blød uden særlig struktur, en del sødme fra både frugt og fad. Lidt kort og alkoholisk eftersmag. Rigeligt solmoden, lidt vammel.
Alkoholprocent: 14%  87


Ruiz Jiménez Joven 2016
Husted Vin | 110 kr. tilbudspris
Rimeligt lys farveintensitet. Lidt kunstig i duften af slik, mentol og røde bær. Usammenhængende. Syrlig savner frisk frugt og kompleksitet.
Alkoholprocent: 13%  87


Bodegas Roda Sela 2016
Philipson Wine | 130 kr. tilbudspris
Ret afdæmpet vin både i næse og mund. Savner intensitet og kompleksitet og giver et ret entydigt udtryk. Kedelig vin med ubalanceret stramhed.
Alkoholprocent: 14%  87


Cepa Lebrel Joven 2018
Lidl | 45 kr. tilbudspris
Sødmefuld krydret næse. Medium koncentration. En del frugtsødme i smage med brombær og lette krydderier. Meget frugtdreven. Pæn men lidt kort afslutning.
Alkoholprocent: 13%  86


Ruiz Jiménez Garnacha 2016
Husted Vin | 139 kr. tilbudspris
Lys farve med let orange kant. Kokos, vanille og tørret dild. I smagen syrlighed, der savner frisk frugt og intensitet, virker træt.
Alkoholprocent: 14%  86


Faustino Organic 2019
Edrington | 50 kr. tilbudspris
Kunstig frugtaroma. Virker styret af gærtypen. Kunstig smag af sæbe, tilsat syre og tannin.
Alkoholprocent: 14%  86


Marques de Atrio 2018
Skjold Burne | 70 kr. tilbudspris
Ester-dreven næse med slikbutik og kandiseret rød bærfrugt og solbærbolcher. Meget ungdommelig i sit udtryk. Smagen er relativt slank og frugtdomineret med en noget tørrende tannin. Savner lidt balance mellem tørstof og frugt.
Alkoholprocent: 13,5%  86

Crianza


Lopez Heredia Viña Cubillo 2010
Masterwines.dk | 139 kr. tilbudspris
Klassisk Riojanæse med masser af vanilje. En anelse tørhed i smagen. Medium koncentration. Kort, tør afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  91


Lacrimus Crianza 2016 GODT KØB
Supervin | 75 kr. tilbudspris
Aromatisk næse med masser af slikken jordbærfrugt og hindbæressens. Smagen er relativt slank og med fin friskhed og er domineret af sødmefulde bær, kærnemælk og middelhavsurter. Simpel men veltillavet.
Alkoholprocent: 14,5%  90


Obalo La Encina 2017 GODT KØB
Erik Sørensen Vin | 120 kr. tilbudspris
Kokos i næsen. Flot ren frugt især brombær. Følges op af intense mocca og toastnoter. Flot struktur og meget imødekommende.
Alkoholprocent: 14,5%  90

 

Marques de Atrio Crianza 2015 GODT KØB
Skjold Burne | 90 kr. tilbudspris
Klassisk, udviklet, let støvet i duften, urtet tone, eukalyptus. Middel fylde, slank, saftig, god friskhed. Pæn længde med en snert af vanille. Traditionel, meget Rioja’sk.
Alkoholprocent: 13,5%  89

 

Marques de Atrio Crianza Edicion Limitada 2016
Skjold Burne | 140 kr. tilbudspris
Moderne i udtrykket med masser af vanilje i næsen. Flot koncentration med klassiske tempranillo noter i smagen. Pæn dybde og længde.
Alkoholprocent: 14%  89


Matulán Crianza 2016 GODT KØB
Erik Sørensen Vin | 90 kr. tilbudspris
Modne bær i duften. Meget ligefrem og imødekommende i smagen, drevet af sorte bær og krydderier. Saftig og pæn afslutning.
Alkoholprocent: 14%  89


Lealtanza Crianza 2016 GODT KØB
Jysk Vin | 85 kr. tilbudspris
Lettere reduktiv næse med rød bærfrugt, blomme og god intensitet. Mineralsk og let krydret med allehånde og nellike og en smule orangeskal. Smagen er udpræget tør med en finkornet tannin men en god sødme i frugten, som virker mørkere i smagen end på næsen. God længde og balance.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Obalo Crianza 2016 GODT KØB
Erik Sørensen Vin | 120 kr. tilbudspris
Fin, intensiv næse med surmælksprodukt, grynet bærfrugt og urter. I smagen er vinen drevet af en fin, rensende syre og underliggende tannin. Alkoholen varmer en smule men ellers godt balanceret af en mørk blommefrugt og krydderier.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Bodegas Alvia Mileto Crianza 2015 GODT KØB
Scandinavian Wine & Chocolate | 70 kr. tilbudspris
Oldschool og meget kompleks næse med dild, stødt bærfrugt, krydderier, læder og mentol. Smagen er slank og læskende med flot struktur og en fin, delikat frugt kombineret med krydderier og et animalsk præg. Flot balance.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Viña Real Crianza 2015
Strandgaarden | 89 kr. tilbudspris
Intens, udviklet, ikke helt ren i duften. Pæn fylde, let cremet i frugten med fine, bløde tanniner og god syre. Tørrer en smule i eftersmagen. Enkel, velsmagende trods den lidt skæve tone.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Lopez de Haro Crianza 2016
Husted Vin | 89 kr. tilbudspris
Masser af røde bær i duften. Pæn intensitet drevet af bærnoter og strejf af vanilje. Meget klassisk crianza i udtrykket med en let tør afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Cune Crianza 2016
Strandgaarden | 70 kr. tilbudspris
Lukket, frisk i duften, mintet, eukalyptus. Middel fylde, dejlig frisk og saftig, men uden aggressiv syre, helt fine tanniner. Enkel men meget vellavet, frisk pleaser.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Vivanco Crianza 2016
Vinens Verden | 99 kr. tilbudspris
Duft af syrnet mælkeprodukt, ung og crisp med lette frugtnuancer, hindbær, ribs og sur blomme. Jævn vin i fin balance.
Alkoholprocent: 13,5%  88

 

Valde Lacierva Crianza 2015
Vin&Vin | 100 kr. tilbudspris
Røde bær i duften. Meget ligefrem, ikke specielt dyb men meget klassisk crianza i udtrykket, drevet af frugten med let fadpræg. Mellemlang afslutning.
Alkoholprocent: 14%  88

 

Faustino Crianza 2017
Edrington | 50 kr. tilbudspris
Fin, ren rødfrugtet, mintet, diskret let brændt fad. Middel fylde, frisk, saftig, høj syre, trækker mundvand, fine tanniner. Lidt kort. Frisk, velsmagende uprætentiøs tørstlukker.
Alkoholprocent: 13,5%  87

Reserva


Contino Reserva 2016 BEDSTE VIN
Jysk vin | 195 kr. tilbudspris
Frugtig næse med røde bær. Fyldig i smagen med jordbær, brombær, mocca og vaniljenoter. Meget elegant i udtrykket. Yderst velbalanceret med en flot lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%  95


Marques de Murrieta Dalmau 2016
Laudrup Vin | 579 kr. tilbudspris
Ultra tæt, meget fadpræget, sukret, vanillet, eukalyptus. Stor koncentration, fedmefyldt frugt, der pakker tanninerne ind, kan næsten tygges. Meget lang med stor intensitet. Too much nu og her men imponerende og med stort potentiale.
Alkoholprocent: 14,5%  95


Imperial Reserva 2016
Jysk Vin | 195 kr. tilbudspris
Masser af sorte bær i næsen. En flot klassisk Rioja med pæn fylde og brombær, mocca, kokos og vanilje i smagen. Flot struktur og en lang vedvarende afslutning.
Alkoholprocent: 14%  93


Obalo Reserva 2015
Erik Sørensen Vin | 150 kr. tilbudspris
Mørk, intens vin med masser af sorte bær i næsen. Flot koncentration pakket ind af en fin syre og masser af komplekse noter. Lang afslutning. Moderne stor vin!
Alkoholprocent: 14,5%  93


Campillo Reserva Selecta 2015
Edrington | 150 kr. tilbudspris
Uh, det dufter dejligt. Frisk, moden frugt i meget balanceret stil, godt med kokos og vanille, men pænt integreret og herlig tannin og syre. Flot finish, som tørrer lidt ud.
Alkoholprocent: 14%  92


Muga Reserva 2015
Laudrup Vin | 249 kr. tilbudspris
Mørke, krydrede noter i duften. Flot balanceret med en del fadpræg. Masser af koncentration og pæn dybde. En vin, der vil og kan meget!
Alkoholprocent: 14%  92


Club Lealtanza Reserva 2011
Jysk Vin | 149 kr. tilbudspris
Meget kompleks næse, som skifter mellem sødmefuldt krydderi, tørret bærfrugt, florale noter og kærnemælk. Smagen er godt balanceret, har fin syre og modne, integrerede tanniner. Fin længde.
Alkoholprocent: 14%  92


Marques de Riscal Reserve 2016.  GODT KØB
Klassisk Rioja vin med masser af fadpræg i næse og smag, men balanceret og med en vis kølighed. Brombær, mocca og masser krydrede noter. Flot balance og en fyldig vellavet vin med en lang afslutning. Skolebogseksempel på en god riserva fra Rioja. 92
Alkoholprocent: 14%
Set hos MENY til 109 kr. tilbudspris

 

Lacrimus Reserva 2014
Supervin | 150 kr. tilbudspris
Bærpræget (moden, mørk) næse med en smule mentol. Cremet struktur, som holdes flot på plads af tannin. Har en tyngde med smag af sur solbærkompot. Høj alkohol og en smule drøj tekstur.
Alkoholprocent: 15%  92

 

Lagunilla Reserva 2015 GODT KØB
MENY | 70 kr. tilbudspris
Duft af kostald, sure blommer og ribs. Fin intensitet og behagelig fylde. Flot balanceret vin med medium og behagelig, blød finish.
Alkoholprocent: 13,5%  92


Marques de la Concordia Reserva 2015 GODT KØB
MENY | 80 kr. tilbudspris
Indbydende, moden frugtnæse af brombær og hindbær med en anelse fad fint integreret. Vanille og toast præg, kokos og dild. Velafbalanceret vin, drikkevenlig med pæn og blød afslutning.
Alkoholprocent: 14%  91

 

Cune Reserva 2013 GODT KØB
Strandgaarden | 119 kr. tilbudspris
Meget fin næse, udviklet og kompleks men med frugten i en vital tilstand. I smagen er vinen sødmefuld i sin frugt med en tæt tannin og fin underliggende syre. God længde og god balance, omend alkohol spiller lidt mere end en birolle.
Alkoholprocent: 13,5%  91


Bai Gorri Reserva 2012
Kjær & Sommerfeldt | 199 kr. tilbudspris
Kulsort. Duften er intens og nærmest portvinsagtig med sveskefrugt og vanille. Smagen er fyldig og med masser af sødme og alkoholen i front. Intens og slikken og helt klart en stil, som vil dele vandene. Virker noget konstrueret.
Alkoholprocent: 14%  91


Viña Pomal Reserva 2014
Kjær & Sommerfeldt | 135 kr. tilbudspris
Tæt, let udviklet, ganske kompleks, let animalsk, ceder, eukalyptus. Koncentreret, en vis fedme i frugten afbalanceret af god friskhed og glimrende bid. Lang, fint fadpræget eftersmag. God balance og godt potentiale.
Alkoholprocent: 14%  91


Sierra Cantabria Reserva 2013
Sigurd Müller Vinhandel | 175 kr. tilbudspris
Fadpræg, kokos og vanille i næsen. En smule sødme på paletten, holdt fint sammen af rimeligt høj tannin og stramhed. Til gengæld temmelig enkel i sit frugtudtryk.
Alkoholprocent: 14%  91


Lopez Heredia Viña Tondonia Reserva 2007
Masterwines.dk | 299 kr. tilbudspris
Skøn, udviklet næse, god aromatik balancerende mellem orangeskal, mineralitet, stødt bærfrugt, tørret rose og et let sveskepræg. Kompleks. Smagen har god intensitet men er elegant på samme tid. Klart udviklet men også frisk. Fine røde jordbær, hindbæressens, dild og animalske undertoner. Meget flot.
Alkoholprocent: 13%  91


Faustino Icon Edition Reserva 2015
Edrington | 190 kr. tilbudspris
Klassisk, let udviklet, en smule hengemt, støvede kirsebær. God fylde, solmoden kirsebærfrugt med en del sødme, men fint afbalanceret af en meget saftig syre. God længde og intensitet. Klassisk Rioja med lidt alder men vil have godt af lidt mere tid.
Alkoholprocent: 14%  91


Finca Valpiedra Reserva 2012
Vinspecialisten | 189 kr. tilbudspris
En del toast i næsen. En tæt og fyldig vin med meget fadpræg. Brombær, mocca, kokos, tobak og vanilje i smagen. Fadet lidt for dominerende men ellers en flot frugt og lang krydret afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  90


Campillo Reserva 2015
Edrington | 150 kr. tilbudspris
Flot, meget primær, tæt mørk bærfrugt, solmoden, let ristet fad. Koncentreret, fedmefyldt, glimrende bid med bløde men faste tanniner. Lang, flot balance. Moderne, men samtidig klassisk, næsten frankofil stil.
Alkoholprocent: 14%  90


Lopez Heredia Viña Bosconia 2007
Masterwines.dk | 219 kr. tilbudspris
Herligt udviklet næse med masser af krydderi, dild, cola, læder og rød delikat bærfrugt, primært i den tørrede ende. Meget kompleks. Smagen er forfriskende og med enorm længde. Klart modent udtryk med cola/vermouth-præg men båret oppe af en rensende syre og fine, slikne tanniner. Meget flot, meget lang.
Alkoholprocent: 13,5%  90


Faustino V Reserva 2015 GODT KØB
Edrington | 70 kr. tilbudspris
Traditionel, meget vanillet duft, modne kirsebær. Pæn fylde, sødladen, sukret, masser af amerikansk eg holdt i skak af en god syre, fin balance mellem friskhed og sødme. Klassisk Rioja, kræver lidt tid for at dæmpe fadet.
Alkoholprocent: 13,5%  90


Marques de Atrio Reserva 2015 GODT KØB
Skjold Burne | 100 kr. tilbudspris
Beskidt og lidt krudtet næse, med iltning kommer mørke bær og krydderier til udtryk. Smagen er raffineret i sin frugt, mere rødfrugtet end i duften, men har en underlig sødme. Slutter på sødme og tannin uden balancerende syre.
Alkoholprocent: 14%  89

 

Marques de Legarda Reserva 2013
Otto Suenson | 169 kr. tilbudspris
Modne, sødmefulde bær i næsen. Medium koncentration og på sin vis klassisk i udtrykket med mangler lidt dybde og karakter. Krydret afslutning.
Alkoholprocent: 13%  89


Roda Reserva 2016
Philipson Wine | 250 kr. tilbudspris
Tæt og introvert næse, som har brug for noget ilt for at komme i sving. Smagen er intens, med moden bærfrugt og blommekompot. Tanninen er vedholdende men moden, og alkoholen varmer en smule, en intens stil.
Alkoholprocent: 14,5%  89


Bodegas Alvia Mileto Reserva 2012
Scandinavian Wine & Chocolate | 95 kr. tilbudspris
Støvet næse med modne bær. Simpel i strukturen, drevet af sorte bær samt krydderier med et strejf af vanilje. Krydret, lidt tør afslutning.
Alkoholprocent: 13,5% 87

Gran reserve


Marques de Riscal Gran Reserva 2014.
Flot klassisk Rioja næse med masser af vanilje. Koncentreret med brombær, tobak, læder og masser af fadpræg i smagen. Yderst flot balanceret. Lang vedvarende afslutning. Overbevisende Gran Reserva. 93
Alkoholprocent: 15%
Set hos MENY til 349 kr. tilbudspris


Faustino 1 Gran Reserva 2009 BEDSTE KØB
Edrington | 130 kr. tilbudspris
Saftig og imødekommende i udtrykket. Modne bær, en del fad men velintegreret. Pæn dybde og meget klassisk Riojavin. Flot fadintegration og længde.
Alkoholprocent: 13,5%  93


Marques de Legarda Gran Reserva 2005
Otto Suenson | 199 kr. tilbudspris
Ret udviklet, en smule oxidativ, ufrisk og sukret i duften. Middel fylde, lidt smal og benet uden særlig frugt; men en del fadsødme. Afslutter ret kort. Virker på vej ned.
Alkoholprocent: 13%  92


Baron de Ley Gran Reserva 2013 GODT KØB
Bilka | 99 kr. tilbudspris
Modne tobaksnoter i duften. Pæn fylde og en meget klassisk gran reserva med moden frugt, tobak, læder, lakrids og vanilje i smagen. Pænt balanceret med en fin lang krydret afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  91


Imperial Gran Reserva 2011
Strandgaarden | 529 kr. tilbudspris
Moden, mørk bærfrugt med røget trænote, vanille og kokos fra fadet, som er rimeligt dominerende. Friskhed og pænt koncentreret fylde. Pæn længde, slutter med en fin lakridsnote.
Alkoholprocent: 14%  89


Federico Paternina Gran Reserva 2013
Kvickly, Superbrugsen | 75 kr. tilbudspris
Varm krydret næse. Klassisk Rioja med masser af fadnoter, hengemt frugt og varme krydderier. Pæn intensitet med tørt tanninbid og en krydret eftersmag. Savner mere dybde.
Alkoholprocent: 14%  87

Vin – og  spiritus festivaler i 2021 i Pressen:

Franske Vindage 5+6 marts  – køb billet nu – klik og læs mere her

Italiensk vinfestival 9+10 april – køb billet nu – klik her.

Spansk Vinfestival 17+18 september

Whisky & Rom festival 29+30 oktober – køb billet nu – klik her.