Der er ingen tvivl om, at årgang 2020 vil blive husket! Det var som om naturen havde villet kompensere for den svære situation med Covid-19 ved at give ekstraordinære vine.
Et hurtigt blik tilbage på vejrforholdene i starten af året: De usædvanligt milde temperaturer i vinteren 2020 og det milde vejr, der fulgte, placerede denne årgang som en tidlig en af slagsen. Knopskydning fandt sted omkring 10. april og i flere uger fulgte et meget tørt og blæsende højtryksvejr. Dette forårsvejr var særligt gunstigt for vinstokkene med solskin og usædvanligt milde temperaturer. Den knappe nedbør i april-maj gav anledning til frygt for tidlig tørke, som den i 2003, men heldigvis fulgte et en periode i juni måned med tordenbyger, der var i stand til at fylde vandreserverne. Blomstringen, der startede den 30. maj i Bergheim, bekræftede en tidlig årgang. Men denne fase af den vegetative cyklus blev i sidste ende længere på grund af temmelig kølige temperaturer, hvilket medvirkede til uens bestøvning, der fulgte planterne helt hen til høsten. Modningsfasen startede den 30. juli i et usædvanligt varm og tørt vejr. Den tidlige årgang er knyttet til en historisk juli måned, der ganske enkelt var den tørreste måned, nogensinde registreret i Colmar. Visse steder var der tale om tørke, da sommerregnen faldt spredt.

Efter modenhedskontrol blev følgende datoer fastsat for høsten 2020:
• For AOC Crémant d’Alsace, 24. august
• For AOC Alsace og Alsace Grand Cru, 3. september (undtaget visse lokale undtagelser)
• For betegnelserne Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles, den 18. september

Høsten fandt sted under vejrforhold, som var ideelle for producenterne. De varme, solrige dage blev efterfulgt af kølige nætter, hvilket bevarede det aromatiske potentiale og syren i druerne. Rytmen i 2020-høsten afspejler den uhomogene udvikling hos vinstokkene fra start til slut! Fagfolk skulle meget hurtigt håndtere forskellene i modenhed fra mark til mark, fordi størstedelen af høsten blev høstet inden for en måned. Der blev høstet sunde druer, og de få udbrud af råd, der viste sig, blev håndteret meget professionelt. De første indtryk efter gæringen er fremragende!

Basisvinen til Crémant er meget vellykket med en aromatisk renhed som skyldes de sunde druer.

Pinot blanc og gris er kødfulde og fyldige, men afbalancerede – kort sagt meget lovende.

Årgang efter årgang hæves kvaliteten af Pinot noir i Alsace, og den er blandt de store succeser i år. – en rødvin fuld af frugt, koncentreret og med silkebløde tanniner.

Sylvaner kan også være med. De lave udbytter for denne drue, har bidraget til udviklingen af florale vine med fedme.

Muscat er frugtig, sprød og let – en vin, der vil sprede glæde til næste forår.

En anden succes for denne årgang er Riesling! Vinene er præcise, skarpe, stramme og med en generøs syre.

Gewurztraminer er rig og med krydrede aromaer, der er typiske for en varme årgang.

De sunde druer, og den fremragende sensommer gjorde, at der kunne høstes både Vendanges Tardives og Sélection de Grains Nobles.