Et par hundrede km syd for Paris finder man Loiredalen, også kendt som Paris’ baghave. Et område med imponerende slotte og kendt for, at byboerne fra Paris tager derhen for at få et pusterum for storbyen.

Området er samtidigt Frankrigs tredjestørste vinområde, kun overgået af Bordeaux og det sydlige Frankrig. Men vinene er ikke specielt kendte på vore breddegrader, og for de fleste er det kun ved vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé, at der ringer en klokke. Måske skyldes det det store antal af områder i Loiredalen og ikke mindst, at der benyttes mange forskellige druer, og at vinstilen derfor varierer en hel del mellem de mange områder.

Klimaet er køligt, og det medfører syrerige vine— spinkle og ikke den vintype, som bredden af danskere foretrækker. Hertil savnes koncentrationen og den ofte mere imødekommende stil fra de varmere vinområder. Omvendt er det herfra de mest klassiske sauvignon blanc vine kommer. Vine, som i dag er reference for en række af de mange sauvignon blanc vine, man finder fra de oversøiske lande.

En smagning, som i dén grad viser, at der er mange yderst spændende og flotte sauvignon blanc vine i Loiredalen. Og med både en typicitet og ikke mindst forskellighed, som er påfaldende. Er man træt af, at oversøisk og især new zealandsk sauvignon er præget af hyldeblomst, bør man prøve en række af vinene fra bl.a. Sancerre og se, hvilket helt andet udtryk, man finder her fra den samme drue. Jeg håber og tror i hvert fald, at området får en renæssance, det fortjener det så ganske. Det er stilrene pæne vine, men hvor man ikke helt kommer i det øverste lag pointmæssigt.


Alphonse Mellot La Moussiere Sancerre 2018 BEDSTE VIN
Theis Vin | 210 kr. tilbudspris
Dyb næse, som konstant skifter mellem moden citrusfrugt, sur lie-karakter og et let urtet præg. Meget interessant. Smagen er fyldig og med flot syre og tekstur til at matche. En seriøs og lagringsvenlig version, som også vil fungere godt i ledtog med mad.
Alkoholprocent: 13%  93


Domaine Vacheron Sancerre Le Paradis 2017
Laudrup Vin | 299 kr. tilbudspris
Fyldig næse. Masser af stikkelsbær i smagen. Flot dybde og balance. Mange lag og klassisk i udtrykket. Lang, sprød afslutning.
Alkoholprocent: 13%  93


Chateau de Tracy Pouilly-Fumé 2019
Vinspecialisten | 259 kr. tilbudspris
Røget næse med masser af stikkelsbærnoter. Fortsætter i smagen med grønne æbler, hvid peber og blomsternoter. Seriøs, vellavet og flot vin!
Alkoholprocent: 13,5%  92

 

Bouchie-Chatellier Pouilly-Fumé Les Adelins 2019 GODT KØB
Kjær & Sommerfeldt | 129 kr. tilbudspris
Vegetal og højaromatisk næse med grønne æbler og nyslået græs. Smagen er præcis og ren, rensende og meget domineret af en mere sødmefuld og slikken frugt. En anelse simpel.
Drik 2020-2028 | Alkoholprocent: 13%  92


Antoine de la Farge Menetou-Salon 2019
Husted Vine | 149 kr. tilbudspris
Fersken i næsen. Flot koncentration og dybde i smagen. Rund og venlig med stenfrugt, lime og blomsternoter. Lang afslutning.
Alkoholprocent: 13%  92

 

Daniel Crochet Sancerre 2019
Theis Vin | 180 kr. tilbudspris
Citrus i næsen. Fyldig og intens i smagen med solmodne stikkelsbær, limefrugt og florale noter. Vil meget og det meste lykkes. Ganske flot vin.
Alkoholprocent: 14%  92

 

Domaine Vacheron Sancerre 2019
Laudrup Vin | 199 kr. tilbudspris
Lukket i næsen med diskrete stikkelsbær samt en vis mineralitet. Lidt mere tilnærmelig i smagen, men uden at være helt åbnet op. Gemmer nok på mere men på dagen savner jeg, at den viser det.
Alkoholprocent: 14%  92


Henri Bourgeois Haute Victoire Quincy 2018 BEDSTE KØB
Kjær & Sommerfeldt | 119 kr. tilbudspris
Flot, ren næse med masser af citrus. Stikkelsbær, hvid peber og lette blomsternoter i smagen. Mange lag og en flot, lang afslutning.
Alkoholprocent: 13%  92

 

Jonathan Diddier Pabiot Pouilly Fumé Florilége 2018
Philipson Wine | 170 kr. tilbudspris
Moden og lidt reserveret næse, som giver mere fra sig med luft og viser gule stenfrugter og surmælk. I smagen er vinen fyldig og poleret uden kanter og med en fin balancerende syre. Fremstår med en smule floralt præg à la hyldeblomst, meget subtilt udtryk af sauvignon blanc.
Alkoholprocent: 13%  92


Serge Daguenau Pouilly-Fumé Tradition 2019
Vinens Verden | 199 kr. tilbudspris
Intense stikkelsbærnoter i næsen. Flot ren og intens smag af citrus, licchi og grønne bær. Flot struktur med en fin koncentration og sprød lang afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  92


Les Pierres d’Auréle Vingt Mars 2018 GODT KØB
DenGodeVino | 90 kr. tilbudspris
Fyldig og intens vin med masser af karakter og dybde. Litchi, stikkelsbær og krydderier i smagen. Flot, lang afslutning.
Alkoholprocent: 13%  91


Domaine des Cotes Blanches Sancerre 2019  GODT KØB
MENY | 100 kr. tilbudspris
Masser af grønne æbler. Stilren med citrus og stikkelsbær i smagen. Pæn koncentration og balance. Sprød afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  91


Reverdy & Fils Sancerre 2018
Skjold Burne | 160 kr. tilbudspris
Næsen bærer præg af bevidst oxidation og har sur lie karakter med våd sten og gule æbler samt et opløftende mentol-præg. Smagen er rund og syren fint integreret med en finkornet tekstur. God længde og kompleksitet.
Alkoholprocent: 13%  91


Alain Girard Sancerre 2018
Juuls | 199 kr. tilbudspris
Fin og veldefineret næse med hyldeblomst, citron og rabarberbolche. Ungdommelig og med god dybde. Smagen lidt mere simpel men i fin balance, god underlæggende syre og tekstur og længde, omend lidt simpel i sine aromaer.
Alkoholprocent: 13%  91


Comte Lafond Sancerre 2018
Sigurd Müller Vinhandel | 230 kr. tilbudspris
Flot, ren og udtryksfuld næse. Klassisk med stikkelsbær, citrus og lette blomsternoter i smagen. Sprød, pæn afslutning.
Alkoholprocent: 12,5%  91


Millet-Roger Sancerre 2019
Ukendt importør og pris
Flot næse i god balance, ren med tydelig mineralitet, modne æbler, måske lidt krudt. Harmonisk og vellavet med en rigt flot syre, som balancerer frugten flot, og en medium+ eftersmag. Flot niveau.
Alkoholprocent: 12,5%  91


Gibault Touraine Sauvignon 2018  GODT KØB
Skovgaard Vin | 100 kr. tilbudspris
Fin, ren næse, som virker lidt mere moden i sit udtryk, med stenfrugter som det bærende element. God dybde og kompleksitet. Også i smagen virker det, som om der er høstet ved fuld fenolisk modenhed— men på trods af dette en fin syre. Man mangler lidt længde i smagen, men man er i godt selskab.
Alkoholprocent: 13,5%  90


Hubert Brochard Pouilly Fumé VV 2016
Erik Sørensen Vin | 200 kr. tilbudspris
Moden næse og masser af komplekse noter. Abrikos, nødder, citrus og krydderier i smagen. Flot balance og dybde.
Alkoholprocent: 13,5%  90


Antoine de la Farge Sancerre La Lune Rousse 2019
Husted Vine | 189 kr. tilbudspris
Fyldig, tæt næse. Stikkelsbær, æbler og hvid peber i smagen. Flot balanceret og imødekommende i udtrykket. Lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%  90


Vincent Ricard Tasciaca 2019
La Cave Vinimport | 160 kr. tilbudspris
Højaromatisk slikbutiknæse fyldt med syrlige drops og rabarberbolcher. Smagen er sødmefuld med tropisk kandiseret frugt men god balance imellem syre og bitterhed. Lidt simpel men vellavet.
Alkoholprocent: 12,5%  90


Hubert Brochard Sancerre Non Filtré 2018
Erik Sørensen Vin | 200 kr. tilbudspris
Flot moden næse, ekspressiv og fin, med noter af ferskner, æbler og lidt mineraler. God balance i eftersmagen med en fin syre og egentlig ret klassisk. God længde.
Alkoholprocent: 13%  90


Godon Reverdy Sancerre Les Bouffants 2019 GODT KØB
Vinspecialisten | 129 kr. tilbudspris
Stikkelsbær i næsen. En smule bitterhed i smagen, som ellers domineres af grønne bær og citrusnoter. Pæn balance og meget klassisk i udtrykket.
Alkoholprocent: 14%  90


Les Pierres d’Auréle Phillo 2018 GODT KØB
DenGodeVino | 103 kr. tilbudspris
Lidt sky i næsen, æbler og stikkelsbær som det bærende. Lidt mere vedholdende i smagen, hvor mineraliteten viser sig i en højere grad. Flot længe.
Alkoholprocent: 13%  90


Reverdy & Fils Sancerre Caillottes 2018
Skjold Burne | 190 kr. tilbudspris
Ungdommelig og superaromatisk næse. Vegetal i udgangspunktet, men med lidt luft viser sig mere frugt à la citron og grønne æbler. Smagen har fin fylde og en sødmefuld frugt men også en lidt forstyrrende bitterhed.
Alkoholprocent: 13%  90


Bernard Fleuriet et Fils Sancerre Tradition 2018
Philipson Wine | 140 kr. tilbudspris
Sødmefuld næse med dominerende præg af syrlige drops og en anelse vegetal undertone. Smagen har en god fylde men formår ikke at folde sig ud. Fint komponeret men også en anelse endimensionel.
Alkoholprocent: 13%  90


Hubert Brochard Sancerre 2018
Erik Sørensen Vin | 190 kr. tilbudspris
Fin og kompleks næse i den modne ende af spektret, med rabarberslik og passionsfrugt. Smagen er sky og har en bitterhed, og vinen formår ikke at folde sig ud, omend der er koncentration i frugten.
Alkoholprocent: 13%  90


J. de Villebois Pouilly Fumé 2018
Ott Suenson | 145 kr. tilbudspris
Indsmigrende næse med granny smith æbler og fennikel. Smagen er præcis og fokuseret med grønne æbler og rabarberbolche. Fin, underliggende mineralitet og pænt skruet sammen.
Alkoholprocent: 13%  90


Vincent Ricard Le Petiot 2019 GODT KØB
Vin&Vin | 115 kr. tilbudspris
Lidt sky i næsen, som dog kommer omkring med noter af æbler, lidt pære og mineraler. God syre, fin balance. Et udmærket glas.
Alkoholprocent: 12,5%  90


Vincent Ricard Les Trois Chênes 2018
La Cave Vinimport | 165 kr. tilbudspris
Flot, meget ekspressiv i næsen. Igen har man søgt en lidt højere modenhed, hvilket også gør, at den udfolder sig noget mere i glasset. Måske lidt atypisk, hvor noterne grænser til tropisk frugt, men med fokus på røde æbler og citrusfrugt. Om man kan lide den kan måske være en smagssag. Jeg kan godt, omend man skal finde det rigtige match til maden.
Alkoholprocent: 13%  89


Patrice Moreux Sancerre 2018
Supervin | 159 kr. tilbudspris
Kompleks næse med helt tydelig oxidation— på den gode måde. Stenfrugt, gule æbler og et løftet “mineralsk” præg à la våde sten. Smagen er fyldig og har en god længde med mange lag i frugten. Ikke en stil, som vil behage alle, men en kompleks og kulinarisk vin.
Alkoholprocent: 13%  89


Les Demoiselles Sancerre 2018
Jysk Vin | 170 kr. tilbudspris
Næsen er lidt sky men viser med iltning fine citrusfrugter og gule æbler. Smagen er afrundet med syren i bagsædet, god koncentration og en del bitterhed og er på én gang meget lakrisal i sit præg og slutter vegetalt.
Alkoholprocent: 13%  89


Pascal Jolivet Sancerre 2018
Sigurd Müller Vinhandel | 180 kr. tilbudspris
Ren, klassisk næse. Fine noter af nyslået græs, friske æbler og en dejlig mineralitet. Vokser i glasset og vil drage gavn af en dekantering. Flot fylde i smagen, dejlig mineralitet og i en flot balance med syren. Den gemmer på mere, og frugten vil med tiden også udfolde sig. Flot vin.
Alkoholprocent: 13%  89


Lucien Crochet Sancerre 2018
Otto Suenson | 189 kr. tilbudspris
I starten lidt animalsk, hvilket hurtigt forsvinder til fordel for noter af modne frugter, citrus samt meget diskrete undertoner af grønne æbler. Lidt kort i smagen og savner lidt kompleksitet.
Alkoholprocent: 13%  89


Benoit Chaveau Pouilly Fumé 2019
Skjold Burne | 130 kr. tilbudspris
Ekspressiv næse, masser af frugt og en vin, der virkelig deler ud af den. Mandariner, røde æbler, nyslået græs og en fin mineralitet. Også ekspressiv i smagen, som desværre slutter en lille smule hurtigere end ventet. Men et godt glas vin, som er i rigtig god balance.
Alkoholprocent: 13%  89


Domaine Raimbault Sancerre 2018
Masterwines.dk | 159 kr. tilbudspris
Ren og intens næse med masser af lag i frugten med både fine citrusfrugter og moden fersken. Smagen spiller på samme aromaer men har en lidt forstyrrende bitterhed og varmende alkohol; omend god intensitet.
Alkoholprocent: 13%  89


Miss Adele Quincy 2019
Propperiet | 134 kr. tilbudspris
Citrus i næsen. Sprød men en pæn fylde og i smagen stikkelsbær, citrus og blomsternoter. Pæn struktur og sprød afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Arnaud et Julien Moreux Corty Silex Pouilly-Fumé 2015
Supervin | 160 kr. tilbudspris
Stor og kompleks næse, masser af lag i frugten og helt klar udvikling, men balanceret. Smagen er fyldig med præcis syre og viser fersken, gule abrikoser, verbena og våd sten. En mægtig udgave af sauvignon blanc.
Alkoholprocent: 13%  89


Arnaud et Julien Moreux Corty Cailottes Pouilly-Fumé 2016
Supervin | 170 kr. tilbudspris
Stor og kompleks næse, masser af lag i frugten og helt klar udvikling, men balanceret. Smagen er fyldig med præcis syre og viser fersken, gule abrikoser, verbena og våd sten. En mægtig udgave af sauvignon Blanc
Alkoholprocent: 13%  89


Hubert Brochard Pouilly-Fumé 2018
Erik Sørensen Vin | 180 kr. tilbudspris
Støvet, lidt diskret næse. Stikkelsbær og citrus i smagen. Pæn koncentration og en vellavet vin men savner lidt mere dybde.
Alkoholprocent: 13%  89


Masson Blondelet Pouilly Fumé Villa Paulus 2019
Vinspecialisten | 209 kr. tilbudspris
Melon i næsen. Medium koncentration. Klassisk sauvignon i smagen med stikkelsbær og lyse blomsternoter. Pæn intensitet og balance. Sprød afslutning.
Alkoholprocent: 14%  89


Gérard Fiou Sancerre 2018
Holte vinlager | 160 kr. tilbudspris
Esterdreven næse med hyldeblomst, nyslået græs og grønne æbler. Smagen har en blød syre og er frisk i sit udtryk men en anelse kort og slutter på alkoholen.
Alkoholprocent: 13,5%  89


Gérard Fiou Pouilly-Fumé 2018
Holte vinlager | 160 kr. tilbudspris
Meget klassisk næse, med stikkelsbær og grønne æbler som det bærende. Udfolder sig flot. I smagen forsætter det. Man er ikke tvivl om, at man er i Loire og ej heller om druen; og så er vinen jo i og for sig på plads. Den her kan lidt mere med en god balance, en medium+ længde og en flot, vedvarende, kompleks eftersmag.
Alkoholprocent: 13%  88


Domaine de la Chesnaie 2018
Holte vinlager | 75 kr. tilbudspris
Fyldig næse. Gule æbler, lime og krydderier i smagen. Medium koncentration. Sprød, mellemlang afslutning.
Alkoholprocent: 12%  88


Maison Foucher Le Mont Sancerre 2019
Greenwood | 129 kr. tilbudspris
Stikkelsbær i næsen. Grønne æbler og citrus i smagen. Medium intensitet, rimelig fyldig med en sprød men ikke så lang afslutning.
Alkoholprocent: 13%  88


Grebet Pouilly-Fumé Les Chants de Cri 2018
Laudrup Vin | 119 kr. tilbudspris
Fyldig næse. Harmonisk med grønne bær og citrus i smagen. Meget klassisk med en pæn, lang afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Domaine Lebrun Pouilly-Fumé 2018
MENY | 100 kr. tilbudspris
Ren næse med klassiske noter af stikkelsbær og græs. Lidt anonym i sit udtryk.
Klassisk høj syre, igen med fremtrædende noter af stikkelsbær og citrusfrugt. Medium– længde.
Alkoholprocent: 13%  88


Roger Neveu Sancerre 2018
Otto Suenson | 99 kr. tilbudspris
Citrusnoter i duften. Pæn intensitet, specielt i duften, mere nedtonet i smagen. Melon, æble og lette blomstrede noter. Mellemlang afslutning.
Alkoholprocent: 13%  88


Domaine l’Aumonier Touraine Sauvignon 2019
Vinens Verden | 119 kr. tilbudspris
Syrlig næse med hyldeblomstnoter. Tør med stikkelsbær, licchi og citrus i smagen. Simpel men vellavet med en sprød afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  88


J. de Villebois Sauvignon Blanc 2018
Otto Suenson | 89 kr. tilbudspris
Kort næse, som savner lidt niveau. Lidt æbler og stikkelsbær, men en vin med en begrænset aromapalette. Kort og egentlig en korrekt vin, som bare er lidt uspændende.
Alkoholprocent: 12%  87


Patrice Moreux Pouilly-Fumé 2019
Supervin | 150 kr. Tilbudspris
Citrus i næsen. Urtet og en anelse umoden i udtrykket. Citrus og grønne æbler i smagen. Ikke voldsomt intens. Mellemlang afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  87


Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes 2018
Kjær & Sommerfeldt | 195 kr. tilbudspris
Diskret i næsen. Simpel og ligefrem, domineret af æble og citrus. Ikke megen dybde og længde.
Alkoholprocent: 13%  87


Vincent Ricard Pierre à Feu 2018
La Cave Vinimport | 175 kr. tilbudspris
Er der lidt våd karklud i næsen? Næsen er meget tilbagestående kort og byder absolut ikke op til dans. Smagen det samme. En lidt kedelig vin, som savner karakter.
Alkoholprocent: 12,5%  86