Vi tager et kig på vine lavet på merlot fra Californien og Chile. Og til vores overraskelse var der både struktur og elegance at finde i de bedste vine, og selv i den billige ende var der tale om fornuftige, ærlige vine. Både fad og druemodenhed var gennemgående godt styret. Flere vine havde en del år på bagen, hvilket godt kan give et indtryk af, at kategorien er svær at sælge. Vores oplevelse med vinene var, at det burde være anderledes. Der var virkelig flotte vine iblandt feltet.

Vi har testet 19 oversøiske merlot.


Merryvale Merlot 2016, Californien BEDSTE VIN
Otto Suenson | 449 kr. tilbudspris
Kompleks duft med kaffe, urter, varm jord, træ og blommer. Meget seriøs i munden, nærmest aristokratisk med elegante, nærmest kølige tanniner, fuldmoden frugt og balanceret syre. Imponerende længde og virkelig en vin af høj klasse.
Alkoholprocent: 14,2%  94


Duckhorn Three Palms Vineyard Merlot 2016, Californien
Winefamly | 459 kr. tilbudspris
Kokos og solmoden bær i duften. Fyldig vin med bløde venlige tanniner. Masser af brombær, espresso, mørk chokolade og vanilje i smagen. En seriøs stor men også lidt tung vin.
Alkoholprocent: 14,5%  93


Freemark Abbey Merlot 2014, Californien
Sigurd Müller Vinhandel | 350 kr. tilbudspris
Flot balanceret næse, hvor frugten står først, og træet står retmæssigt i baggrunden. Fyldig med blommer og brombær samt lidt klassisk knækket gren til at give kant. En vin, hvor frugten dominerer og blot suppleres af urter og røg. Vinen arbejder flot i glasset og viser, hvad denne drue kan.
Alkoholprocent: 14,5%  93


Rutherford Hill 2014, Californien
Strandgaarden | 199 kr. tilbudspris
Let udvikling i næsen med syltede kirsebær, brændt jord, vanilje og hængt kød. Old school profil med en vis grad af patina i både frugt og krydderi og en glimrende struktur. Intens uden at være tung og et godt bud på en oversøisk merlot, som vil behage højrebreds-yndere.
Alkoholprocent: 14,5%  92


Silverado Mt. George Vineyard Merlot 2016, Californien
Laudrup Vin | 319 kr. tilbudspris
Sorte bær i duften. Fyldig, blød og rund med brombær, mocca, tobak og vanilje i smagen. Pæn struktur, meget oversøisk i udtrykket med en fyldig lang afslutning.
Alkoholprocent: 15%  91


Starmont Merlot 2014, Californien
Otto Suenson | 249 kr. tilbudspris
Masser af røde bær i duften. Blød og venlig med pæn koncentration og intensitet. Modne druer og en del fad fornemmes. Pæn, krydret afslutning.
Alkoholprocent: 13,8%  91

 

Clos Pegase Merlot 2018, Californien
Americanwine.dk | 150 kr. tilbudspris
Rigtigt flot sammensat frugtprofil, hvor der er sorte bær, der er godt modne uden at være kogte. Smagen er hængt godt op på både tannin og syre, som giver friskhed. Smagen er stadig sorte bær med en underliggende fadtone. Intens men i flot balance.
Alkoholprocent: 14,5%  90

 

Robert Craig Merlot 2015, Californien
Supervin | 899 kr. tilbudspris
Kokos og kaffe i duften med meget modner blommer og vanilje. Kraftfuld og tanninrig, ret ekstraheret og pumpet i stilen. Der fornemmes seriøsitet i vinfremstillingen, men resultatet grænser til det anstrengende og mættende. Hvis man er til bulderbasser, vil den falde i smag. Og der skal mad til de tanniner.
Alkoholprocent: 14,8%  90

 

Ca’Momi Heartcraft Merlot 2016, Californien BEDSTE KØB
Americanwine.dk | 95 kr. tilbudspris
En duft, der fremstår med en del røg fra fadet, brombær og lakridsnoter. Smagen er lidt kantet, med en lidt umoden tannin og lidt hård afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  89

 

Noble Vines 181 Merlot 2016, Californien
Kjær & Sommerfeldt | 129 kr. tilbudspris
Varm, moden frugt i næsen, som understreges i smagen. Kirsebær, sorte blommer, lakrids og lidt tobak i bagkanten. Herlig saftighed i afslutningen. Ender med at fremstå lidt for moden i frugten, med manglende friskhed.
Alkoholprocent: 14,9%  89

 

Twomey Merlot 2014, Californien
Laudrup Vin | 429 kr. tilbudspris
Starter lidt stramt men lukker op for en varm, intens frugt med sødt fad. En vin, hvor fadet får lov til at dominere lidt for meget, så frugten falder lidt kort til sidst. Ikke helt charmerende; men vellavet.
Alkoholprocent: 14,4%  89

 

Kunde Sonoma Merlot 2016, Californien
Americanwine.dk | 135 kr. tilbudspris
Intense sorte bær i duften. Koncentreret med masser af intensitet i smagen. Brombær, espressonoter og masser af vanilje. Klassisk oversøisk i udtrykket. Pæn længde.
Alkoholprocent: 14,2%  88


Vina Tarapaca Reserva Merlot 2018, Chile
Skjold Burne | 75 kr. tilbudspris
Savsmuld i næsen med underliggende solbærtoner. I smagen kommer mere sød lakrids og knapt så god frugtdefinition, her fornemmes de varme dyrkningsbetingelser mere, og den bliver jammy. Lidt tannin i finishen holder sammen på den, men raffineret er den ikke.
Alkoholprocent: 13%  88


Santa Alicia Reserva Merlot 2018, Chile
Masterwines.dk | 70 kr. tilbudspris
Modne blommer og brombær med tydeligt fadkrydderi i form af vanilje og kanel og grøn peberfrugt. God struktur med finkornede tanniner med et fint “grip” for typen. Den har en vis luftighed, som klæder den godt. Ikke stor men veludført.
Alkoholprocent: 13,5%  88


Farella Merlot 2014, Californien
Greenwood | 199 kr. tilbudspris
Træt i næsen. Sorte bær, krydderier og vanilje. Ikke megen intensitet og lidt en nå-vin!
Alkoholprocent: 14,5%  87


Francis Ford Coppola Merlot 2017, Californien
Otto Suenson | 179 kr. tilbudspris
Moden, varm, krydret næse. Fortsætter i smagen med marmeladenoter, mokka og vanilje. Noget sødladen, og alkoholen brænder lidt.
Alkoholprocent: 14,1%  87


Vina Tarapaca Merlot 2017, Chile
Skjold Burne | 60 kr. tilbudspris
Sødmefuld i duften. Blød og venlig med brombær, mokka og et strejf vanilje. Medium koncentration og en krydret afslutning. Ret kommerciel i stilen.
Alkoholprocent: 13%  87


Cono Sur Reserva Especial Merlot 2018, Chile
MENY | 60 kr. tilbudspris
Grøn og stilket i næsen. Medium intensitet med en pæn syre men også meget urtede noter i smagen. En anelse kort i smagen.
Alkoholprocent: 14%  86


Errazuriz Merlot 2017, Chile
Vinspecialisten | 79 kr. tilbudspris
Sødmefulde varme krydderier i duften. Medium koncentration med meget solmoden frugt, varme krydderier og sødmefulde toastnoter i smagen. Kort bitter afslutning.
Alkoholprocent: 13,5%  85