Systemet Coravin hvor man kan nyde den samme flaske vin over en længere periode uden den bliver dårlig blev introduceret for lidt over 7 år siden. Det er den amerikanske atomfysiker Greg Lambrecht, som er opfinder af systemet som gør det muligt ved hjælp af en nål belagt med teflon, at bryde gennem plastic og kork, således at man kan suge den mængde vin op man ønsker fra en uåbnet flaske vin. Komprimeret argon, en gasart bliver tilført vinen, således at vinen ikke ilter i flasken. Det skaber et pres i flasken, hvorefter man hælder vin ud i en tynd stråle gennem nålen. Nålen er så tynd, at der ingen luft kan komme ind og gassen gør, at iltning af vinen i flasken ikke sker.

På markedet findes der allerede adskillige lignende systemer, hvor tomrummet i en flaske, der er taget et par glas af, bliver fyldt med kvælstof. Uden ilt i flasken kan vinen så holde en hel del længere end, hvis man bare sætter proppen i igen. Men Greg Lambrecht satte sig for at udvikle et system, hvor vinen i en halvtom flaske kunne holde i rigtig mange år.

Fordelen ved denne metode er, at man kan nyde bare et enkelt glas i ny og næ af forskellige vine fra vinkælderen. Og så igen vende tilbage til de enkelte vine efter adskillige år.

Nu har Coravin fået en lillebror Coravin Pivot hvor nålen er erstattet af en gummiprop der både kan erstatte korkprop og skruelåg. Gennem proppen fører man Coravin Pivots tube, der sender argon-gas i flasken og sender vin den anden vej.

Men da man er nødt til at fjerne korkproppen er holdbarheden nedsat og man anbefaler at nyde vinen op til 4 uger og at man kommer den på køl. Fordelen ved den nye maskine er klart prisen. Omkring halv pris skal man slippe. Men den er også noget hurtigere til at skænke og så bruger den 25% mindre gas, hvilket betyder de dyre gaspatroner holder til 20 glas.

Jeg satte mig for at afprøve den nye Coravin Pivot gennem fire uger, dels på en Mersault Chardonnay, en Cote Rotie samt en Cabernet Sauvignon fra Chile. Rødvinene stod flot gennem alle fire uger og det var stort set umuligt for mig at smage nogen forskel. Til gengæld synes jeg syren blev lidt svækket og smagen ændrede dig lidt på hvidvinen gennem de fire uger. Men det passer meget godt med mine egne erfaringer i forhold til at gemme vine åbne, hvor rødvinene på køl klarer sig pænt mens det er sværere med hvidvine. Dog kan hvidvine med restsødme klare sig overraskende godt ved længere åbning på køl.

Vil være et optimalt produkt til dem der bare vil have muligheden for et enkelt glas, et par gange om ugen. Men måske en endnu bedre løsning for restauranter og vinbarer, der gerne vil have flere vine på glas, uden at omkostningerne stikker af.