Vi kigger nærmere på de nye årgange fra Chianti Classico

Toscana er nok et af verdens smukkeste vinområder, og midt i Toscana finder man Chianti Classicos 7.200 hektarer vinmarker, omgivet af skove, fritstående søljecypresser, valnødde- og oliventræer. Vinene kan altid genkendes, for på flaskehalsen ses den sorte hane, som er blevet symbolet for Chianti Classico vinene.

Det er den lokale drue sangiovese, som dominerer. Dertil må der iblandes op til 20% af de lokale druer canaiolo og colorino eller de internationale druer cabernet sauvignon, syrah og merlot. Siden 2006 har grønne druer været forbudt.

Historien

Det er et af de ældste vinområder i verden, og man kan allerede i 1716 finde forskrifter for, hvordan grænserne er mellem de forskellige zoner i Chianti. Men allerede i 1404 blev Chianti nævnt i breve fra Vignamaggio til købmanden Datini. Og i 1500-tallet var vinene en yndet drik for paverne.

Før i tiden var vinene kendt for at komme på bastflasker, men da kvaliteten i en årrække faldt, og forbrugerne forbandt den lidt kedelige vin med bastflaskerne, valgte de fleste producenter at bruge almindelige flasker i deres forsøg på at skabe et bedre image for vinene. Og det lykkedes. For Chianti Classico vinene er på vej tilbage og er de seneste år vokset i kvalitet men desværre også i pris. Før i tiden kunne man let finde en god Chianti Classico for en halvtredser, men nu skal man nærmere de hundrede kroner eller over for at finde en acceptabel vin.

Geografien

Chianti Classico DOCG produceres i den ældste, ”klassiske” del af Chianti, og området dækker en strækning af billedskønne, smukke højdedrag, der går igennem ni kommuner, Castellina, Gaiole og Radda in Chianti, dele af disse i Castelnuovo Berardenga og Poggibonsi i Siena-provinsen, samt Barberino Val d’Elsa, San Casciano og Tavarnelle Val di Pesa i Firenze-provinsen. Kommunerne strækker sig fra lidt syd for Firenze til lidt nord for Siena, beliggende imellem Monti del Chianti til øst og Pesa- og Elsa-dalene til vest.

Klassificeringen

Den almindelige Chianti Classico er typisk en ung rødvin, der må komme på markedet 1. oktober året efter høsten. Det er en frugtig vin i stilen, og den er derfor velegnet til lette kødretter og især pastaretter. Chianti Classico Riserva er et niveau højere og er udvalgte druer samt en længere fadlagring (to år, heraf minimum tre måneder på flasken). Det betyder ofte, at vinene er mere koncentrerede og komplekse. Og de kan derfor stå op imod kraftigere retter. Yderligere er niveauet Gran Selezione blevet introduceret i 2013. Her er der tale om en vin, der skal dyrkes på den specifikke ejendom og lagres 30 måneder inden frigivelse. Det skal dog bemærkes, at der ingen krav er til fadlagring, hvilket betyder, at det er muligt at finde både riserva-vine og gran selezione med ingen eller meget lidt fadpræg. Oftest er de lagret i større botti. Det kan gøre det svært at navigere i vinene fra Chianti, og man er derfor oftest nødt til at kende de enkelte huses stil.

SkSådan bliver vinene, som netop er frigivet, eller som frigives i år

2018

Et lidt usædvanligt år med en meget kold vinter og en del frost. Dette betød en lang periode, hvor vinstokkene gik i dvale. Foråret var meget gennemsnitligt omend mere vådt end normalt. Sommeren var var men med nedbør ind imellem. Det betød, at luftfugtigheden var højere end normalt, og man var nødt til at arbejde mere i vinmarkerne for at undgå råd og sygdomme. Efteråret var køligere end normalt, og modningen tog derfor længere tid, hvilket betød, at høsten også var senere end normalt. September måned var dog perfekt med solrigt, tørt vejr. Høsten startede omkring 20. september og fortsatte til midt i oktober. Høstudbyttet var noget højere end året før, som dog også var historisk lavt. Men i forhold til gennemsnittet var man en smule under normalen. Smagningen viste, at man på trods af et vanskeligt år endte med ganske pæne vine og et niveau over 2017-årgangen. Pæn koncentration og en ganske flot fenolisk modning af druerne. Endvidere var de fleste vine friske i stilen. Men også en årgang, som med tydelighed viser hvem, der er dygtige i marken og kælderen. Så man skal se sig for, da der var et stort spænd i kvaliteten. Og jeg må endnu en gang undres over så mange urene vine, der laves i området, og endnu mere, at de godkendes under klassificeringen.

2017

En på mange måder svær og udfordrende årgang. Vinteren var tør og vandreserverne i bund. Der kom sen frost, som havde betydning for knopskydningen. Sommeren var meget varm, og stokkene var i konstant stress. Men regn i september reddede årgangen, og kvaliteten endte med at blive ganske pæn. Men kvantiteten var lav og 27% under gennemsnittet, hvilket er den mindste høst i 40 år! Smagsmæssigt er 2017 en rimeligt god årgang, meget klassisk i sit udtryk med en medium koncentreret frugt og masser af syre. Jeg holder meget af, når sangiovese viser sin umiddelbare frugt med jordbær, ribs og hindbær, og det synes jeg, at flere af vinene viser. Måske ikke en årgang, der kan gemmes i årtier, men den er ganske godt drikkelig nu og de næste otte-ti år og for de bedste endnu længere. Jeg synes, det var mere kritisk i forhold til riserva og gran selezione. Jeg synes ikke, den længere modning gjorde vinene noget godt, og årgangen fremstår tydeligt svagere end 2016 for disse vine. Så jeg vil nok springe denne årgang over— bortset fra enkelte producenter, som gjorde det fornuftigt.

2016

En på mange måder klassisk årgang, hvor der ikke var mange udfordringer rent klimatisk og dermed ikke megen sygdom i vinmarkerne. Der var en smule vandmangel i slutningen af juli, men med regnbyger i august tog vinstokkenes stress af. Det var ikke for varmt, og der var derfor ingen problemer med for varm frugt og for lav syre. En årgang, hvor især sangiovese modnede flot. I år var det riserva og gran selezione, som blev frigivet fra denne årgang— og det er store vine. For gran seleziones vedkommende noget af det bedste, jeg har smagt fra denne klassificering. De bedste vine havde alt det, man kan ønske sig af floral sangiovese-karakter, flot koncentration og en flot tanninbalance. Det er vine, som kan gemmes i lang tid, og jeg vil klart anbefale at “hamstre” denne vin til kælderen. Men som ved alle andre årgange bør man også her gå efter sine favoritproducenter. Der er stadig mange, som laver urene vin med volatile noter, selv i en fremragende årgang som 2016. Jeg skrev for et år siden, at konklusionen må være, at 2016 er et af de bedste år gennem de seneste 10-20 år— og det bekræfter smagningen igen i år af vinene i denne højere klassificering.

12 af de bedste Chianti Classico fra 2018 og 2017

Castello di Monsanto Chianti Classico 2018
Bichel | 200 kr.
90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino. Intens i næsen med masser af røde bær. Flot og elegant vin, flot balanceret med masser af lag. Lang afslutning. 93

Fontodi Filetta di Lamole Chianti Classico 2017
Otto Suenson | 229 kr.
100% sangiovese. Flot og intens næse. Imponerende flot intensitet og frugt. Mange lag og en lang afslutning. 93

Fattoria Le Fonti/Famiglia Imberti Chianti Classico 2017
Tosca Vini | 99 kr. tilbudspris
100% sangiovese. Flot næse og ganske indbydende i smagen med mørke, krydrede noter og sorte bær. Flot afslutning. 92

Fontodi Chianti Classico 2017
Otto Suenson | 249 kr.
100% sangiovese. Flot frugtig med masser af intensitet. Sorte bær, pæn koncentration. Lang afslutning. 92

Brancaia Chianti Classico 2018
Vinoble | 166 kr.
100% sangiovese. Flot og parfumeret næse. Elegant med røde kirsebær og lakridsnoter. Flot balance og længde. 91

Castello di Volpaia Chianti Classico 2018
Jysk Vin | 148 kr.
90% sangiovese og 10% merlot. Fyldig næse. Imødekommende og tæt i smagen med masser af sorte bær. Pæn afslutning. 91

Isole e Olena Chianti Classico 2018
Philipson Wine | 140 kr.
82% sangiovese, 15% canaiolo og 3% syrah. Flot krydret i duften. Pæn intensitet og meget klassisk i udtrykket. Vellavet, flot vin. 91

Riecine Chianti Classico 2018
ViniPortugal | 169 kr.
100% sangiovese. Pæn næse med masser af røde bær. Vellavet vin med pæn intensitet og koncentration. Klassisk og vellavet. 91

Lamole di Lamole Chianti Classico 2017
Vinens Verden | 169 kr.
95% sangiovese og 5% canaiolo. Roser i duften. Flot struktur med masser af sorte bær, lakrids og violer. Lang afslutning. 91

Nittardi Vigna Doghessa Chianti Classico 2017
Juuls | 199 kr.
100% sangiovese. Mørk og tæt vin med en flot koncentration og balance. Intens, drevet af sorte bær med en pæn, krydret afslutning. 91

Castellare di Castellina Chianti Classico 2017. 91
Distinto | 179 kr.
95% sangiovese og 5% canaiolo. Masser af røde bær, især jordbær og ribs. Flot, slank struktur med en pæn, lang afslutning.

Bibbiano Chianti Classico 2017. 91
Adriat Vinimport | 115 kr.
100% sangiovese. Masser af røde bær og krydderier i smagen. En flot, intens og ligefrem vin med en flot struktur. Imødekommende og saftig med en pæn afslutning.

12 Gode Riserva og Gran Selezione fra 2017 og 2016

Fontodi Vigna del Sorbo Gran Selezione 2016
Otto Suenson | 525 kr.
100% sangiovese. Masser af mørke noter i duften. En på mange måder komplet vin med masser af sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje. Yderst flot balanceret og en meget lang, vedvarende afslutning. Bravo! 97

Ricasoli Roncicone Gran Selezione 2016
Otto Suenson | 469 kr.
100% sangiovese. Meget elegant med jordbærnoter i duft og smag. Flot balanceret med flere lag og en lang afslutning. 95

Castello di Ama Chianti Classico Gran Selezione Vigneto Bellavista 2016. 95
Philipson Wine | 1195 kr. tilbudspris
80% sangiovese og 20% malvasia nera. Yderst flot balanceret vin med frugtige noter. En anelse fadpræg fornemmes, men ellers er det elegance, som tegner denne vin. Flot længde.

Felsina Chianti Classico Riserva Rancia 2016. 94
Domaine Brandis | 349 kr.
100% sangiovese. Helstøbt vin. Mørke bærnoter, lakrids, tobak, peber og vanilje i smagen. Flot intensitet og en yderst velbalanceret vin med en lang afslutning. Absolut blandt de bedste.

Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2017
Distinto | 329 kr.
95% sangiovese og 5% canaiolo. Intense florale noter i duften. En elegant og yderst flot vin, flot balance og meget imødekommende.  94

Brancaia Chianti Classico Riserva 2016
Vinoble | 349 kr.
80% sangiovese og 20% merlot. Flot, tæt næse med masser af sorte kirsebær. Fortsætter i smagen med en flot koncentration og længde. Stor vin. 94

Bibbiano Vigna del Capannino Gran Selezione 2016
Adriat Vin | 169 kr.
100% sangiovese. Mørke, krydrede noter. Flot balance og masser af koncentration og intensitet. Lang afslutning. 94

Le Fonti/Panzano Gran Selezione 2016
Tosca Vini | ukendt pris
100% sangiovese. Masser af florale noter i duften. Flot balanceret vin med masser af komplekse noter og lag. Pæn, lang afslutning. 94

Marchesi Antinori Badia a Passignano Gran Selezione 2016
Vinspecialisten | xx kr.
100% sangiovese. Flot, floral næse. Masser af intensitet i smagen. Velbalanceret og imødekommende. En flot vin. 94

Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2017
Jysk Vin | 249 kr.
100% sangiovese. Violer i næsen. Pæn koncentration, meget imødekommende med masser af kirsebærnoter. Flot balance og længde. 93

Castello di Monsanto Chianti Classico Riserva 2016
Bichel | 250 kr.
90% sangiovese, 5% canaiolo og 5% colorino. Frisk i næsen med ribsnoter. Flot balanceret, masser af røde kirsebær i smagen. En flot fin! 93

Tenuta di Nozzole La Forra Chianti Classico Riserva 2016
Sigurd Müller Vinhandel | xx kr.
100% sangiovese. Flot og vellavet vin med masser af rene, røde kirsebærnoter i smagen. Pæn balance og længde. 93