Brunello di Montalcino er lavet af 100% sangiovese grosso og kendt som en af de største vine fra Italien, ja måske i verden. Det er et forholdsvist lille areal, hvorfra man dyrker druen, som er den eneste drue i Brunello. Da arealet er begrænset, er der i dag kun omkring 250 producenter, der dyrker vin på de 1.900 hektarer. De bedste vine kommer fra nordøst og nordvest for byen Montalcino, hvor markerne ligger højere og derfor giver en bedre syre, men også et mere mineralsk præg til vinene.

Ud over geografiske krav er der krav til minimum fire års lagring, hvoraf de to skal være på fade, før en Brunello kan frigives. Typisk lagres vinen på enten store fade (botti) eller på de mere moderne små fade (barriques). Der eksisterer tre typer af Brunello, dels den almindelige Brunello di Montalcino, dels en riserva og endeligt enkeltmarkerne. Typisk har riserva-vinene ligget længere på fad og de bedste druer er ofte brugt her; men i Brunello er det nu mere producenten, som er værd at holde øje med. Der findes fremragende “basis”-Brunello-vine, mens både riserva og enkeltmarker kan skuffe fælt.

En klassisk smagning, hvor forventningerne til niveauet var højt, omend vi godt vidste, at det primært var den lidt svagere 2014-årgang, som ville fylde en del. Men alt i alt var niveauet højt, og der var kun ganske få skuffelser. Man får generelt, hvad man betaler for, omend nogle huse fremstår stærkere end andre. Et par store navne endte i toppen, men et par mindre huse formåede at krybe derop, og så endda til yderst fornuftige priser for en top Brunello.


Altesino Brunello di Montalcino Montosoli 2015. 95 BEDSTE VIN
Philipson Wine | 395 kr. tilbudspris
Imødekommende og saftig med masser af sorte krydrede bær i smagen. Velbalanceret med et lidt rustikt udtryk, som klæder vinen. Flot struktur og lang afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%


Fanti Brunello di Montalcino Riserva Vigna Le Macchiarello 2013. 95
Sprit & Co | 599 kr. tilbudspris
Elegant med en fin let krydret næse. I smagen masser af let bitre røde bær, balsamico, krydderier og strejf vanilje. Yderst flot struktur og en meget lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Fuligny Brunello di Montalcino 2014. 94
Theis Vin | 360 kr. tilbudspris
Mørke bær i næsen. Flot struktur og moden flot ren frugt. Pæn koncentration og meget klassisk Brunello udtryk. Velbalanceret med en flot lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2015. 94 BEDSTE KØB
Supervin | 280 kr. tilbudspris
Mørke krydrede noter. Flot koncentration og yderst vellavet flot vin. Masser af kompleksitet og lang afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%

Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino Manachiara 2015. 94
Sigurd Muller Vinhandel | 650 kr. tilbudspris
Flot intens næse. Pæn krydret smag med pæn dybde. Masser af sorte bær, lakrids og vanilje i smagen. Mørk lang afslutning.
Alkoholprocent: 15%

Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2013. 93
Supervin | 650 kr. tilbudspris
Nydeligt afdæmpet duft, der ikke dufter af fløjl, men det er hjernens visualiserings af duften. Et rigtigt gæt, den lækker sig kælent som en blød dyne rent smagsmæssigt, og man bliver pakket godt ind, uden at det er søvndyssende. En vin i rigtig flot balance.
Alkoholprocent: 14,5%

 

Il Poggione Brunello di Montalcino 2013. 93 GODT KØB
Suenson | 314 kr. tilbudspris
Flot frugt og en yderst vellavet vin, meget imødekommende i udtrykket. Lang afslutning med et strejf toast.
Alkoholprocent: 14,5%

 

Fatoria dei Barbi Brunello di Montalcino 2011. 93
Strandgaarden | 599 kr. tilbudspris
Ikke så ekspressiv næse. Først relativt afdæmpet i munden, men så stempler først frugten og så tanninen ind. Fin balance i eftersmagen.
Alkoholprocent: 14,5%

Lisini Brunello di Montalcino 2013. 93
Otto Suenson | 449 kr. tilbudspris
Næsen er lidt genert og viser efter iltning syrnede røde bær og knuste violer med et let støvet præg. Relativ slank for genren og mere moden i smagen med fint integrerede tanniner og fin friskhed. En saftig og indbydende vin.
Alkoholprocent: 14%

Fossacolle Brunello di Montalcino 2015. 93 GODT KØB
Philipson Wine | 250 kr. tilbudspris
Lettere alkoholisk næse, som dog har et forfriskende løftet aromatisk præg af mentol og røde blommer. Smagen bærer præg af røde blommer, hindbær og et lettere syrnet yoghurt-agtigt præg fint interegreret med en overliggende tannin.
Alkoholprocent: 14,5%

Carpazo Brunello di Montalcino 2014. 93 GODT KØB
Vinoble | 249 kr. tilbudspris
Sky næse domineret af sorte kirsebær og tørrede krydderier à la nellike og allehånde. Smagen er en lille smule uren og mere slikagtig i frugten, end næsen giver udtryk for. Slutter tannisk uden syren til at følge med, men med god koncentration.
Alkoholprocent: 13,5%

Martoccia Brunello di Montalcino 2013. 93 GODT KØB
Theis Vine | 275 kr. tilbudspris
Fyldig og saftig i udtrykket. Masser af røde bær, tobaknoter, krydderier og vanilje i smagen. Klassisk i stilen med anslag af jordnoter. Velbalanceret med en lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Fattorie Del Pino Brunello di Montalcino 2014. 93
Sprit & Co | 425 kr. tilbudspris
Lys med varme krydrede noter i duften. Jordbær, røde kirsebær, varme krydderier og vanilje. Yderst flot struktur og meget elegant og klassisk i udtrykket. Flot lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Ciacci Piccolomini d’Aragona Brunello di Montalcino 2015. 93
Adriat Vinimport | 349 kr. tilbudspris
Tætte, mørke noter i duften. Imødekommende og flot vin, velbalanceret med mange lag. Sorte bær, sød lakrids, peber og vanilje i smagen. Flot, lang afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%

Ciacci Piccolomini d’Aragona Pianrosso Brunello di Montalcino 2013. 93
Adriat Vinimport | 499 kr. tilbudspris
Diskret i næsen. Pæn intensitet i smagen og et meget frugtig udtryk. Røde bær og krydderier dominerer. Meget imødekommende men savner lidt i dybden.
Alkoholprocent: 15%

Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2013. 93
Supervin | 370 kr. tilbudspris
Tør krydret næse. Syltede kirsebær, krydderier, animalske noter og vanilje i smagen. En flot og spændende vin. Flot struktur og længde.
Alkoholprocent: 14,5%

Altesino Brunello di Montalcino 2015. 93 GODT KØB
Philipson Wine | 195 kr. tilbudspris
Røde bær i duften. Medium koncentration og en rimelig intensitet. Drevet af røde bærnoter, lette krydderier og en pæn syre. Flot dybde og længde.
Alkoholprocent: 14,5%

Fatoria dei Barbi Brunello di Montalcino Vigna del Fiore 2007. 93
Strandgaarden | 579 kr. tilbudspris
Dejligt kompleks og udviklet næse, som emmer af balsamico, tørrede røde frugter, blommeskind og orangeskal. Smagen er udviklet og domineres af den tørrede, let sødefulde og konfekterede frugt. God balance med yderligere potentiale grundet en fin, underliggende tannin.
Alkoholprocent: 14,5%

Fatoria dei Barbi Brunello di Montalcino 2013. 92 GODT KØB
Strandgaarden | 299 kr. tilbudspris
Kompleks, krydret og let animalsk næse, som skifter mellem modne røde bær og støvede urter. Smagen er flot balanceret mellem en fin, insisterende tannin med Kirsch og blommeskind. Flot længde, intensitet og ikke mindst potentiale.
Alkoholprocent: 14,5%

Poggiarellino Brunello di Montalcino 2014. 92 GODT KØB
Gallovino | 249 kr. tilbudspris
Moden, svampet næse. Klassisk sangiovese-karakter med kirsebær, tobak, læder og vanilje i smagen. Blød og venlig men alligevel med en pæn dybde.
Alkoholprocent: 14,5%

Molino di Sant’Antimo Brunello di Montalcino 2014. 92
Supervin | 350 kr. tilbudspris
Mørke noter. En anelse stram og lukket med sorte bær, peber, lakrids og strejf af vanilje. En del tannin men pænt integreret. Pæn, lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Fanti Brunello di Montalcino Vallocchio 2015. 92
Sprit & Co | 399 kr. tilbudspris
Mørk krydret næse. Pæn intensitet med sorte bær, lakrids og vanilje i smagen. Pæn syre og dybde. Krydret lang afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino 2015. 92
Sigurd Muller Vinhandel | 300 kr. tilbudspris
Flot elegant næse med rosennoter. Flot koncentration og intensitet med sorte kirsebær, sort peber, violer og strejf vanilje i smagen. Kompleks og vellavet vin med en lang afslutning.
Alkoholprocent: 15%

Celestino Pecci Brunello di Montalcino Poggio Al Carro 2015. 92
Erik Sørensen Vin | 450 kr. tilbudspris
Modne bær og let nøddepræg i duften. En del fadpræg men flot ren og elegant frugt bagved med kandiserede noter. Flot balance og fylde. Alkoholen lidt påtrængende. Lang krydret afslutning.
Alkoholprocent: 15%

Tenute Silvio Nardi Brunello di Montalcino Poggio Dorio 2015. 92
Sigurd Muller Vinhandel | ukendt pris
Mørk lidt animalsk i næsen. Masser af koncentration og intensitet i smagen. Anelse tørhed fornemmes. Pæn dybde og længde.
Alkoholprocent: 15%

San Giorgio Ugolforte Brunello di Montalcino 2014. 92
Otto Suenson | 349 kr. tilbudspris
Duften er intens og skiftende, kompleks og med både fadpræg, rød frugt, urter og krydderier. Smagen er fyldig og rund, meget imødekommende og med en snert af sødmefuldhed i frugten, som vil behage mange.
Alkoholprocent: 13,5%

Caprili Brunello di Montalcino 2015. 92
Laudrup | 345 kr. tilbudspris
Intens frugtig næse. Pæn frugt og koncentration med masser af kirsebærnoter, krydderier, tobak, lakrids og strejf vanilje. Fine venlige tanniner og en lang afslutning.
Alkoholprocent: 14,5%

Gianni Brunelli Brunello di Montalcino 2013. 92
Otto Suenson | 489 kr. tilbudspris
Fin, udviklet duft med røde bær. Smagen i god balance med røde bær, kirsebær og lidt mokka. Pæn, harmonisk eftersmag.
Alkoholprocent: 13,5%

Molino di Sant’Antino Brunello di Montalcino 2015. 92 GODT KØB
Supervin | 250 kr. tilbudspris
Lidt lys, både i farve, duft og smag. Nærmest et “chiantisk” element af kirsebær(sten). Savner lidt dybde og koncentration.
Alkoholprocent: 14,5%

Castelli Martinozzi Brunello di Montalcino 2014. 91
Vinslottet | 299 kr. tilbudspris
Røde bær i næsen. Flot og harmonisk i munden, hvor hele paletten fyldes fint ud. Mangler lige det sidste i eftersmagen.
Alkoholprocent: 13,5%

Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino 2014. 91
Supervin | 330 kr. tilbudspris
Let udviklet næse, som dog har lidt svært ved at udfolde sig. Smagen er bedre defineret og har en flot friskhed, skiftende mellem modne kirsebær og et krydret, mineralsk touch. Kort.
Alkoholprocent: 14%

Col D’Orcia Brunello di Montalcino 2015. 91
Supermarco | 325 kr. tilbudspris
Pæn ren næse. Pæn koncentration med et lidt hårdt tanninbid. Masser af bærintensitet, krydderier og vanilje. Flot balance og længde.
Alkoholprocent: 14,5%

Siro Pacenti Brunello di Montalcino VV 2012. 91
Domaine Brandis | 499 kr. tilbudspris
Ekstraheret næse med kirsebæressens, hindbærlikør og nellike og “tørre” fadnoter. Smagen bygges op omkring en dominrende og udtørrende tannin, som overdøver frugten.
Alkoholprocent: 14,5%

La Poderina Brunello di Montalcino 2014. 91
Winefriends | 299 kr. tilbudspris
Mørkfrugtet og lidt flæsket næse med en snert af jod. Smagen er fyldig og ren med en behagelig, afrundet tannin, dog uden den store kompleksitet eller længde.
Alkoholprocent: 14%


Podere Giodo Brunello di Montalcino 2013. 91
Supervin | 1500 kr. tilbudspris
Subtil næse. Meget umiddelbar og charmerende med en ganske mørk frugt- og bærtone. En rimeligt potent sag. Fin balance i eftersmagen.
Alkoholprocent: 14%

Celestino Pecci Brunello di Montalcino 2015. 91
Erik Sørensen Vin | 375 kr. tilbudspris
Pæn ren frugt i næsen. Imødekommende og meget umiddelbar med sød lakrids og sorte bær i smagen. Pæn ligefrem med en tør finish.
Alkoholprocent: 15%


Biondi-Santi Brunello di Montalcino 2013. 91
Sigurd Müller Vinhandel | 1150 kr. tilbudspris
Modne røde kirsebær i næsen. En anelse stram i udtrykket med en del tannin og bitterstof. Pæn frugt og dybde men meget ung og lukket nu.
Alkoholprocent: 13,5%

La Magia Brunello di Montalcino 2015. 91
Supervin | 270 kr. tilbudspris
Mørke, krydrede noter i næsen. Pæn koncentration og intensitet. Rustikt udtryk med tørt tanninbid. Mørke, bitre krisebærnoter, fadpræg og krydderier. Tør afslutning.
Alkoholprocent: 15%

Podera La Vigna Brunello di Montalcino 2015. 91 GODT KØB
Supervin | 200 kr. tilbudspris
Nydelig hindbærnæse. Wow for en tanninbombe i munden, der er i overhængende fare for at kvæle frugten. Mere mørk i sit udtryk i smagen end i duften. Skal have tid, men mon ikke fadet bliver integreret?
Alkoholprocent: 14,5%

Cava d’Onice Brunello di Montalcino 2013. 91
Otto Suenson | 439 kr. tilbudspris
Dyb, mørk og intens næse med varme krydderier, sveskeblommer og ristet rug. Smagen er meget intens med brede skuldre, moden frugt og tørkrydderier. En stor, intens vin med potentiale og dybde, moderne men flot balanceret.
Alkoholprocent: 14,5%

Argiano Brunello di Montalcino 2015. 91 GODT KØB
Philipson Wine | 195 kr. tilbudspris
Røde bær i duften. Medium koncentration og en rimelig intensitet. Drevet af røde bærnoter, lette krydderier og en pæn syre. Rimelig dybde og længde.
Alkoholprocent: 14%

San Lorenzo Brunello di Montalcino 2013. 90
Jysk Vin | 279 kr. tilbudspris
Intens og lidt støvet og uren næse, som hæmmes af en pågående alkohol. Smagen domineres af en insisterende tannin, som tager luften ud af frugten, som man ender med at skulle lede efter. Intens og kraftig vin men ikke balanceret.
Alkoholprocent: 14,5%

Fanti Brunello di Montalcino 2015. 90
Sprit & Co | 339 kr. tilbudspris
Pæn let krydret næse. Imødekommende og venlig men savner lidt dybde. Sorte bær, varme krydderier og vaniljepræg i smagen. Frugtig afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Esperienza Brunello di Montalcino 2013. 90
Skjold Burne | 350 kr. tilbudspris
Mørke, krydrede noter. Medium koncentration. Syrerig med røde kirsebær, tobak og vanilje. Ikke specielt dyb, og jeg savner mere karakter. Krydret afslutning.
Alkoholprocent: 14%

Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino 2014. 89
Supervin | 250 kr. tilbudspris
Sorte bær i duften. Tørre tanniner. Medium koncentration med bitre røde bærnoter, lette krydderier og fadnoter. Virker meget tør og lidt kort.
Alkoholprocent: 14%

La Poderina Brunello di Montalcino 2015. 88
Winefriends | 299 kr. tilbudspris
Noget reduktiv i næsen. Pæn ren frugt i smagen, domineret af røde kirsebærnoter. Let krydret med venlige tanniner. Tør afslutning.
Alkoholprocent: 14%


Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2014. 88
Supervin | 350 kr. tilbudspris
Jordbær og hindbær i næsen. Ikke så charmerende i smagen og lidt endimensionel. Ikke helt i balance.
Alkoholprocent: 14%