’On the rocks’ eller med få dråber vand – sådan foretrækker en rigtig kender at få sin whisky serveret. Kom til Whiskymesse og bliv klogere på, hvordan de gyldne dråber har udviklet sig – og smag hvad det handler om.

Whiskymessen bliver lørdag 7. marts afholdt i Kolding for 24. gang i træk, og i år er der mulighed for at smage ikke mindre end 1000 forskellige slags whisky – og på et par timer blive mini-ekspert i udvalgte typer af whisky.

Henrik Olsen og Ulrik Bertelsen er mændene bag Whiskymessen, og til trods for deres sammenlagte mere end 50 års whiskyerfaring, så er selv de klar til at blive udfordret og lære noget nyt på årets messe samtidig med, at der skal bygges bro mellem producenter og entusiastiske whiskyelskere.

– Danskerne og whisky hænger efterhånden helt uadskilleligt sammen, og derfor vil vi gerne skabe opmærksomhed om det imponerende og evigt voksende udvalg, der findes i den danske handel. Og vores erfaring er, at det gøres bedst ved at samle forhandlere og whiskyinteresserede og give folk lov til at smage, stille spørgsmål og lære en masse om de enkelte mærker, siger Ulrik Bertelsen.

Masterclasses til de sande kendere

Siden den første Whiskymesse blev afholdt omkring årtusindskiftet er det nu ikke længere kun smagen, men også historien og teknikken bag de gyldne dråber, som interesserer danskerne. Derfor er der år for år blevet mere rift om de hold, som udbydes under messen, hvor internationale whiskyeksperter underviser i udvalgte whiskytyper.

– Det er utrolig mange, der interesserer sig for detaljerne og historien bag den enkelte whisky, og der er efterhånden mange små whisky-klubber, hvor smag og mærker bliver diskuteret. Vi ser, at de traditionelle herreklubber har fået en renæssance, hvor formålet ikke blot er at nyde en drink, men også at diskutere, hvordan produktionsform og ingredienser påvirker den færdige whisky, og det er netop hvad vores masterclasses står for, fortæller Henrik Olsen.

 

Rom er populært – men uden cola, tak!

Der er også mulighed for at stifte bekendtskab med de mange nuancer af rom – en drik som nyder stor interesse fra forbrugerne og nærmer sig samme status, whiskyen har haft, som en drink ’on the rocks’ efter en god middag.

– Mange whisky-entusiaster har fået øjnene op for rom på grund af den karakteristiske lagrede smag og den samme kræsen for detaljerne, som whisky er kendt for. Prismæssigt er rom desuden en smule billigere end whisky, men kvaliteten og smagsoplevelsen fra eksempelvis en mørk rom lagret på egetræsfade er en skarp konkurrent til whisky, fortæller Ulrik Bertelsen.

Til trods for at hovedfokusset er på whiskyen under messen, så kan gæster også smage rom i verdensklassen som eksempelvis El Dorado Rum, der produceres i Guyana i Sydamerika, og som gennem de seneste mange år har vundet utallige priser ved internationale vin- og spirituskonkurrencer

Whiskymessen afholdes lørdag den 7. marts i Sydbank Arena, Ambolten 2, 6000 Kolding.