Gianfranco Soldera, ejer af Case Basse vinhuset i Montalcino er død 82 år gammel

Gianfranco Soldera døde lørdag morgen, da han fik en blodprop i hjertet og han kunne ikke genoplives. Han blev født i Treiso og arbejdede med forsikring indtil han i 1972 startede sin eget vinhus og plantede marker i Montalcino.

Gianfranco Soldera har siden været synonym med absolut højeste brunello-kvalitet og hans vine er uden sammenligning blandt de mest efterspurgte i Montalcino. Men Gianfranco Soldera var også en omstridt person i Montalcino. Hans stræben efter højeste kvalitet i den gamle stil og kritik af andre vinmagere – der har taget genveje og dermed ødelagt områdets image – har formentlig skaffet ham en del fjender på halsen. I 2008 var Gianfranco Soldera en central figur i brunello-skandalen, hvor han hjalp med at udpege andre ledende producenter, der blandede uautoriserede druer i deres brunello og dermed brød loven.

I 2012 blev han udsat for omfattende hærværk da en tidligere medarbejder lukkede 6 årgange af husets Brunello i kloakken.  Han blev tilbudt vine fra kollegaer men ønskede ikke at sælge vine i sit eget navn fra andre. Og få efter efter meldte han sig også ud af det lokale Consorzio og klassificerede sine vine som IGP.

En flaske af Solderas Case Base koster i dag omkring 3.000 kr. Han efterlader sig sin kone, to børn og børnebørn.