Hele vejen rundt om Hermitage, på de små høje, som støder op til selve Hermitage i syd, øst og nord, ligger den store appellation, Crozes-Hermitage, hvis areal hele tiden øges.

Crozes-Hermitage blev stiftet i 1937. Den var dog begrænset til en enkelt kommune, hvor den bar navnet, grundet anseelsen den havde opnået takket være nogle jordlodder fastholdt som AOC Hermitage. Men det var først i 1952, at dekretet kom til at omfatte de ti andre omkringliggende kommuner. Gennem mange år var dette område hovedsagelig dækket af frugtplantager (center og syd) eller af brakmarker (nord). Det var først efter appellationen blev udvidet, at vindistriktet voksede.

I dag er Crozes-Hermitage det største af de nordlige appellationer og strækker sig over 11 kommuner i Drôme-departementet ved Rhônens venstre bred, nord, syd og vest for byen Tain-l’Hermitage. Der produceres stadig meget frugt og især abrikoser, men da konkurrencen fra især andre lande er vokset, er mere og mere blevet omlagt til vinproduktion.

Som i Hermitage er det også her syrah, som bruges til de røde vine, og marsanne og roussanne til de hvide vine. Især den røde Crozes-Hermitage har vundet ind i de senere år på grund af en øget kvalitet og et øget fokus fra en række unge vinmagere.

De bedste Crozes-Hermitage-vine kommer fra de bakkede skråninger omkring Gervans i nord og Mercurol øst for Hermitage. Jordbunden er formet af tykke lag af valsede skærver fra forskellige istider blandet med rødler og har formet relativt flade overfladeforhold, der kaldes plateauer eller terrasser. I nordvest finder man terroirer, hvor bjergsidernes overfladeforhold er ret stejle. Mod Larnage og Crozes-Hermitage er det en stenet terrasse dækket med løss eller hvidt kaolinsand; de nordlige kommuner (Erôme, Serves og Gervans) er beliggende på granitjorde, der ligeledes er dækket af løss.

Crozes-Hermitage vinene er som regel klar til at blive nydt efter 2-3 år på flaske, men de bedste vine kan lagre helt op til 10 år i gode årgange. Den hvide Crozes-Hermitage vin kan, hvis den er vellavet, være et spændende bekendtskab. De har som unge fremtrædende aromaer af citrus og hasselnød og bør typisk nydes inden for 3-5 år.

For at sætte størrelsen i perspektiv produceres der her tre gange så meget som i de andre områder i nord tilsammen. Områdets vine er kvalitetsmæssigt ikke på højde med de øvrige områder, men ser man sig for, er der gode køb. Og da 2015 er ganske flot, kan man med fordel rette blikket mod områdets vine.

Faktabox – Crozes-Hermitage
Areal: 1683 hektar
92% rødvine og 8% hvidvine
Maksimalt høstudbytte: 48 hl/hektar
Produktion: 80.314 hektoliter
xx vinhuse
1 kooperativ

7 fremragende producenter i Hermitage og Crozes-Hermitage

Chapoutier. Kjær & Sommerfeldt
Familien startede i en lille sidegade i Tain i 1808 og har altid været kendt som en af de store i Hermitage. I dag ejer Chapoutier da også 30% af højen. Det er Michel, som driver familievirksomheden og har udvidet den voldsomt siden han kom til. I dag produceres der 2-3 mio. flasker, og de producerer desuden vin i både Australien og Spanien. Alt dyrkes biodynamisk. Chapoutiers bedste vine benævnes Sélection Parcellaires. Bedste vine er den hvide Le Meal og den røde Pavillon.

Jaboulet. Importør: Østjysk
Jaboulet blev grundlagt i 1834, da Antoine Jaboulet flyttede til Tain l’Hermitage i det nordlige Rhône og købte familiens første vinmarker i Hermitage og Crozes-Hermitage. Hans mål var at producere topvine, og eftersom han både var passioneret og kompromisløs, blev der hurtigt lagt mærke til hans vine. Det var hans søn Paul som lagde navnet til firmaet. Efter Antoine Jaboulet er fulgt seks generationer af vinmagere, som i løbet af årene har opkøbt vinmarker i store dele af det nordlige Rhône. Efter Gérard Jaboulets pludselige død i slutningen af 1990’erne oplevede firmaet en vanskelig tid både økonomisk og vinmæssigt. Redningen kom i januar 2006, da familien Frey opkøbte Jaboulet. Familien Frey stammer fra Champagne og har ejendomme i Cognac og Bordeaux ud over i Champagne. Det er Caroline Frey, den ældste datter i familien, som har fået ansvaret for genopbygningen og har indtil videre gjort det fremragende, og Jaboulet er på vej tilbage blandt de store.

Yann Chave. Importør: Vinens Verden
Domaine Yann Chave er et familie domaine i Mercurol. Domainet er grundlagt af Yanns far, Bernard, der i 1970 købte en 4 hektar stor ejendom med frugttræer og en enkelt hektar med vinstokke. Frem til i dag er domainet vokset til knap 20 hektar, heraf 1,2 hektar Hermitage og knap 18 hektar Crozes-Hermitage. Vingården er omlagt til økologisk drift, og mit møde med Yann viser med tydelighed, at han er detaljernes mand, som går efter maksimal kvalitet og terroirudtryk i vinene. Yann, der i øvrigt har en fortid som rugbyspiller, er især drevet af at udtrykke terroirs i domainets vine. Bedste vin er huset Hermitage.

Alain Graillot. Importør: Bichel
Alain Graillot er blandt de mest anerkendte og bedste producenter af Crozes-Hermitage. Han grundlagde sit domæne i Crozes-Hermitage i 1985 og blev hurtigt en af ​​de mest efterspurgte producenter i nord-Rhône for sine sprudlende, robuste og komplette syrah-baserede vine. Alain ejer 50 hektar 30-årige Crozes-Hermitage vinstokke på den flade, alluviale slette mellem Rhône og Isère floderne. Han har også to små parceller i St. Joseph. Høsten foretages altid manuelt, og vinene lagrer i 1 til 3 år på gamle fade fra Bourgogne. Bedste vin er hans Crozes-Hermitage la Guiraude.

Colombier. Importør: Sigurd Muller Vin
Det lille familiefirma Domaine du Colombier har på rekordtid placeret sig blandt de bedste producenter af Hermitage og Crozes-Hermitage. Domaine du Colombier ligger i Mercurol. Firmaet drives i dag af brødrene Viale. De samlede markbesiddelser udgør 16 hektarer, hvoraf en del stadigvæk er beplantet med abrikoser. Domaine du Colombier ejer 1,6 hektar af en af de bedste parceller ved Beaumes på Hermitage-højen beplantet med 50 år gamle syrahvinstokke. På Hermitagehøjen ejer man desuden en mikroskopisk lille parcel på 0,2 hektar beplantet med 100 år gamle Marsannevinstokke. I Crozes arbejder man med 13 hektar. Bedste vin er husets Hermitage samt Crozes-Hermitage Gauby.

Delas. HJ Hansen Vin
Delas Frères blev grundlagt i 1835 i Saint Jean Muzols. I 1977 blev huset overtaget af det anerkendte Champagnehus, Champagne Deutz, som i dag er en del af Roederer. En af årsagerne til Delas’ store succes går tilbage til 1997, hvor den unge ønolog Jacques Grange blev ansat. Jacques Grange er født og opvokset i Bourgogne, og han har gennem sin relativt korte karriere været stærkt medvirkende til den renæssance, som Delas har fået de sidste årtier. Huset ejer 10 hektar på Hermitage og 18 i Crozes og er netop ved at bygge et stort nyt vinhus i midten af byen Tain l’Hermitage som tages i brug i år. Bedste vin er Les Bessards (2015: 98)

Domaine des Bruyeres. Importør: Bichel
David Reynaud på Domaine les Bruyères er en biodynamisk topproducent i Crozes-Hermitage. Familien solgte tidligere frugten til kooperativet i Tain, men siden 2001 har David selv markedsført vinene. Ejendommen består af 15,5 hektar i Crozes-Hermitage og 4,5 % i bakkerne uden for appellationen. Bedste vin er Crozes-Hermitage Beaumont.

Årgangene i Nord Rhône

2016 ****
2015 *****
2014 ***
2013 ****
2012 ****
2011 ***
2010 *****
2009 ****
2008 **
2007 ***
2006 ****
2005 *****

* Ringe år
** Ikke specielt godt år
*** Middelmådigt år
**** Godt år
***** Exceptionelt år.

10 gode vine fra Crozes-Hermitage

Domaine des Grands Chemins Crozes-Hermitage 2015. 90
Vinspecialisten | 275 kr.
Masser af sorte bær i smagen med peber, krydderier og vanilje. Pæn og vellavet vin med en flot afslutning.

Cave du Tain Les Hauts du Fief Crozes-Hermitage 2014. 90
Ukendt | ca. 250 kr.
Masser af intensitet i duften. 12 måneder på fad. Krydret i udtrykket med en pæn længde og dybde.

Paul Jaboulet Aine Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 2015. 93
Vinoble | 495 kr.
Røde bær og peber i duften. Imødekommende, flot vin, hvor frugten står knivskarpt. Pæn intensitet og en lang afslutning. En af de bedste Crozes vine fra 2015.

Domaine Belle Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2015. 91
Philipson Wine | 150 kr. tilbudspris
Masser af røde bær i næsen. Pæn koncentration og masser af bærnoter, lakrids og peber i smagen. Velbalanceret med en let animalsk afslutning.

Alain Graillot Crozes-Hermitage Le Guiraude 2015. 94
Bichel | 400 kr.
Intens i smagen med røde bær, lakrids og pebernoter. Mineralsk i udtrykket med en flot koncentration og længde.

Domaine Combier Crozes-Hermitage 2016. 91
Domaine Brandis | 199 kr.
Økologisk vinhus med hovedvægten af markerne i Crozes. En ren og frugtig vin med masser af røde bær. Saftig i udtrykket med en pæn afslutning.

Melody Crozes-Hermitage Etoile Noir 2015. 91
Thewinecompany.dk | 150 kr. tilbudspris
Fra 40 år gamle stokke og 12 måneder på fade, heraf en mindre del nye. Fyldig og samtidig elegant vin med sorte kirsebær, peber og vanilje noter. Krydret afslutning.

Domaine les Bruyères Crozes-Hermitage Le Croix 2015. 93
Bichel | 250 kr.
Koncentreret med animalske noter. Sorte kirsebær, peber, krydderier og vanilje i smagen. Lang, krydret afslutning.

Emmanuel Darnaud Crozes-Hermitage Les Tros Chenet 2015. 92
Erik Sørensen Vin | 200 kr. tilbudspris
Fra marker lige syd for byen Tain. Flot koncentration og masser af bærnoter. Elegant i udtrykket med en pæn kompleksitet i smagen. Lang afslutning.

Yann Chave Crozes-Hermitage 2015. 92
Vinens Verden | 219 kr. tilbudspris
Masser af sorte bær i duften. En koncentreret flot vin mere varm i stilen med krydderier, lakrids og peber. Vellavet med en krydret afslutning.