Danskerne foretrækker italiensk vin, men Sydafrika vokser mest
Det er helt nye tal fra Dansk Erhverv, der viser, at danskerne stadig foretrækker vinene fra støvlelandet. I 2014 importerede Danmark knap 182 mio. liter vin, hvilket er et fald på 8 pct. i forhold til 2013 og på niveau med 2012. Ikke alt drikkes dog herhjemme, da noget eksporteres videre til andre lande.
Italien bliver ved med at vokse og har nu en markedsandel på 21,5%. Det er en hel del mere end nummer to Chile med 13,3%, Spanien (12,7%) og Frankrig (12,7).
Mest bemærkelsesværdigt er dog, at Sydafrika bliver ved med at vokse, og importen af vinene herfra er steget med 78% siden 2006. I dag udgør vinene 11,7%. En kombination af et perfekt klima for vindyrkning og billige priser er en god cocktail for danskerne. Dette kommer blandt andet til udtryk i gennemsnitsprisen for en liter vin fra Sydafrika som er 10,70kr. Her topper ikke overraskende Østrig med 38,40kr. og New Zealand med 35,80kr.
Mange har den opfattelse, at opgør man markedsandelen i kroner, vil Frankrig stadig føre på listen, men det er ikke tilfældet. Der blev solgt fransk vin i 2014 for 739 mio. kr. mens Italien trods en lavere gennemsnitspris på 26,40kr. per liter sælger vin for over 1 mia. kr. Disse to lande udgør da også næsten 50% af alle de kroner, der bruges på vin herhjemme.
De store tabere er den klassiske vinnation Frankrig, som tabte markant terræn, idet importen siden 2006 er faldet med 46 pct. i perioden, mens Australien har oplevet et fald på 42 pct. Den helt store taber er dog amerikansk vin, der har oplevet et fald på 41 pct. siden 2013 og oplever et af de dårligste år hjemme. En forklaring er dog den høje dollarkurs.
Danskerne foretrækker rødvin
Det er stadig rødvinene, der dominerer på middagsbordene. Rødvinene udgør 2/3 af alle vine der købes. Største land er ikke overraskende Italien med Spanien som næststørst. På hvidvinssiden er det derimod Chile, som har taget føringen foran Frankrig og Sydafrika. Overraskende ses der ingen stigning på forbruget af hvidvine inden for de sidste 4 år.
Boblerne har danskerne til gengæld taget til sig. Siden 2006 er salget af mousserende vin steget med 87% og champagne med 59%. Sidste år blev der importeret 7,4 mio. liter med bobler. Deraf var 1,1 mio. liter champagne.
57 % af al den vin, vi nyder, er i øvrigt importeret på flaske, mens 43% er bulk, som tappes i Danmark på enten flaske eller på bag-in-box.