Vi har testet i alt 24 akvavitter.
Akvavitten er indbegrebet af dansk frokostkultur og en fast bestanddel til frokosterne fra Gedser til Skagen. Danskerne har drukket snaps i mere end 500 år, og snapsen er vel en af få ting, vi i dag kan sige er dansk og en del af vores kultur at indtage til det kolde frokostbord. Og det er vel ganske naturligt, for den gyldne drik er fremstillet af kartofler eller korn tilsat krydderier. Råvarer som er indgroet af dansk landbrug.
Udbuddet af snapse var et fin blanding af gode gamle travere fra især Aalborg Spritfabrik og et par nye danske snapse i skøn blanding med et par nordiske naboer, som især i de sidste årti har haft sit indtog. Især en række snapse fra Bornholm med forskellige smage var spændende og viser den innovation der pt. er i gang i den danske spiritusindustri. Generelt var niveauet højt og ikke mange snapse faldt igennem. Største overraskelse var måske, at en række af de klassiske snapse i den grad stadig holder og appellerer til bredden af snapsenydere.
Alle snapse er udover stjerner også vurderet på 100 point skalaen.

BOX:
Fakta
Snapsens serveringstemperatur er efter smag og behag. Mange danskere foretrækker, at drikke snapsen iskold, hvilket reducerer smagen af produktet. For dem, der ikke synes så godt om snaps, er dette fint, men dem, der vil smage snapsens nuancer, bør servere den varmere typisk 10-12 grader.

Aalborg Nordguld Akvavit. 92 BEDSTE AKVAVIT
40% | 164 kr.
En dyrere akvavit lavet på destillat af ægte rav. Tydelig smag af fennikel, sherry, kommen, salt og lidt rosmarin. Lagret på spanske sherryfade hvilket fornemmes og giver en blød og ren snaps i smagen. Kan serveres til kødretterne til frokosten. Flot integreret alkohol. Blød og rund med en flot lang afslutning.

O.P. Anderson Aquavit Original. 92 BEDST TIL PRISEN
40% | 140 kr.
Den svenske akvavit som i flere år har været yderst populær herhjemme. Intens i dufte. I smagen kommen, citrus, fennikel og anis. En flot balance og en blid, ren og fyldig akvavit. Lang let sødmefuld afslutning.

Snaps Bornholm Chili. MEST SPÆNDENDE AKVAVIT
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Let præg af chili i duften. Mere markant i smagen som starter med en let sødme og herefter kommer chilien bragende. En spændende og anderledes snaps som dog kan være svær at sætte til traditionel julefrokost mad. Meget lang og vedvarende eftersmag. 92

Linie Akvavit. 92
41,5% | 149 kr.
Man fornemmer klar egetræsfadet i duften. En rund, blød snaps med smag af brunkage, krydderier, citrus og vanilje. Server den til en stegt sild. Lagret på sherryfade i 18 mdr. hvor en del har været på et skib, der har krydset ækvator.

O.P. Anderson Aquavit Klar. 91
40% | 140 kr.
Bortset fra farven som i denne er helt klar i modsætning til den orginale som er let mørk har den lidt mere citruspræg i duft og smag. Den fremstår derfor en anelse mere frisk, omend smagen i de to er meget ens. Måske en anelse mindre krydret i afslutningen.

Ålborg Jubilæums Akvavit. 90
40% | 190 kr.
Traditionel snaps dog med mindre brug af fad. Endnu en af klassikerne som stadig holder. Destilleret på dildfrø og med en antydning af anis, vanilje og koriander. En fyldig, fed akvavit, ren i smagen og med en god rundhed der afsluttes flot. Til stegte sild vil den være god ellers til de lidt kraftigere frokostretter.

Aalborg Porse Snaps. 90
40% | 140 kr.
En meget anderledes snaps med markant krydret duft. I smagen porse, rosmarin, vanilje og salt. Meget kraftig og meget bitter snaps der bør serveres til kraftige oste. For den avancerede snapsedrikker.

Snaps Bornholm Valnød.90
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Nøddepræg i duften. Intens i smagen med bløde valnøddetoner, let bitterhed og krydret afslutning. Til oste eller måske til kaffen efterfølgende. Meget lang vedvarende afslutning. Vil givet dele folket, da smagen er speciel.

Snaps Bornholm Blåbær og Citron. 90
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Virkelig et blend der fungerer. Lette bærtoner i duften som i smagen for følgeskab af den friskhed som citronen giver. En snaps til dem som ikke er de store snapsedrikkere og som i stedet får friskheden og bærtonerne. Lang frugtig afslutning.

Snaps Bornholm Figen. 89
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Let krydret i duften af ikke overraskende figen. I smagen markant figensmag pakket ind i en sødme og man sidder lidt med fornemmelse af at få en figenstang som dem man fik med som barn i sin madpakke, dog i flydende form med procenter. Spændende men måske mere en stærk likør i stilen end en snaps.

Snaps Bornholm Hindbær, ingefær og granatæble. 89
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Røde bærtoner i duften. En forholdsvis tør snaps med de bløde venlige bærnoter og så ingefæren der giver en pæn modstand. Lidt flad og tænker man måske skulle have overvejet at hæve alkoholen for at give lidt mere struktur. Men en spændende sammensætning. Lang krydret afslutning.

Aalborg Grill Akvavit. 89
37,5% | 143 kr.
Grill Akvavit er lagret på sherryfade og fremstillet af ekstrakt af vaniljebønner og destillat af klassiske nordiske akvavitkrydderier og hyldeblomst. En gylden farve og i smagen en let krydret akvavit hvor især vanilje dominerer. Let sødme og en meget blid akvavit som vil stå godt til stegte retter. En god begynder snaps. Lidt kort i afslutningen.

Argentum Dild Aquavit. 88
40% | 199 kr.
Akvavit fra Den nye Spritfabrik på dild og markedsført som terroir drevet. Man kan derfor se hvor dilden er dyrket på etiketten. En lavet specielt til brug i cocktails. Markant dild i duft og i smagen en meget frugtig mild snaps med maser af dild, kommen og en del sødme. En rigtig begynder snaps og kan man lide dild kan de fleste lide denne.

Snaps Bornholm Lakrids. 88
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Selvfølgelig måtte der komme en lakrids snaps. Omend det er forholdsvist diskret og flot balanceret. Lakrids kan nemlig være meget dominerende og det formår man flot at tøjle i denne. Savner måske lidt mere bid i den (måske burde man overveje chilien her også). En blød og venlig dram med en mellemlang afslutning.

Snaps Bornholm Chili og honning. 88
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Sødmefuld i duften. Meget sød og i stilen vil jeg kalde dette mere likør end snaps. En diskret chilitone fornemmes i baggrunden. Blød og dyb i smagen, hvor honningen giver en spændende smag i stil med mjød. Spændende variant men vil have det svært til mad, dertil er den for dominerende i smagen.

Aalborg Dild Akvavit. 88
38% | 143 kr.
En meget klar akvavit uden brug af fadlagring. Frisk i stilen med dild og citron. Tydelig duft af dild og meget frisk i smagen grundet citrus. En elegant og mild snaps velegnet til dem, som ikke er de store snapsedrikkere. Står godt til især æg og rejer. Let krydret afslutning.

Brøndums Kryddersnapse Rabarber & Ingefær. 88
30% | 89 kr. (0,5 l)
Rabarberne slår igennem i duften. I smagen en tør og noget bitter akvavit, hvor der kommer en let sødme i afslutningen. Ingefæren er velbalanceret da den hurtig kan være meget dominerende. En spændende og utraditionel akvavit. Stadig til den lette side. Nærmest likøragtig.

Brøndums Snaps. 88
40% | 89 kr.
En af de mest klassiske snapse helt klar og med markant kommenpræg. Fed konsistens, mild i smagen med en krydret tone. Let bid i afslutningen. En snaps til silden. Lidt en-strenget.

Aalborg Export Akvavit. 87
38% | 145 kr.
Klassisk akvavit oprindelig lanceret i 1913 i den lidt buttede flaske. Det er sherry der tilsættes under lagringen og giver den lidt gullige farve. Intens i duften af kommen og citrus. En meget mild og blød snaps som nærmest får et let frugtigt udtryk i smagen. Lidt kort i eftersmagen. En snaps til de lette frokostretter f.eks. æg og rejer.

Snaps Bornholm Vanilje. 87
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Lette vanilje noter i duften som fortsætter i smagen. Måske lidt en-dimentionel og jeg savner et modspil til vaniljen. Bliver hurtigt lidt kedeligt i længden. Flot afslutning dog.

Brøndums Kryddersnapse Æble & Timian. 86
30% | 89 kr. (0,5 l)
Intens i duften hvor især timian slår igennem. I smagen en umiddelbar sødme, hvorefter man fornemmer smag af røde æbler, kommen og krydderier. Lidt vandig og kunne godt have tænkt mig den tættere på de 40%. En meget let akvavit. Frugtig afslutning.

Snaps Bornholm Havtorn, dild og agurk. 85
40% | snapsbornholm.dk |250 kr. (0,5 l)
Meget parfumeret i duften, hvor specielt agurken er dominerende. Noget speciel i smagen, hvor havtornen og agurken i min optik ikke helt harmonerer. Men med en lang blød afslutning.