Vinmagerne i Spanien

 

Mange forhold er med til at påvirke udviklingen af en vin – og det uanset, om det er en vin på tempranillo, bobal eller verdejo. Klima og jordbundsforhold er vigtigst. Men også områdernes historie, lokale kultur og maden spiller ind, når forskellige vinstile skal skabes. Men den, som kan forene disse faktorer, er vinmageren i marken og kælderen. Her er mit bud på de mest beundrede vinmagere i Spanien.

 

 

Rafael Palacios

 

Rafael er født og opvokset i Rioja. Han er ud af en børneflok på ni, og hans forældre var ejere af den respekterede vingård Palacios Remondo. Han er bror til Álvaro så vintalenterne lever i den grad i familien. Rafael tog som sin bror til Bordeaux og uddannede sig til ønolog. Efter endt uddannelse tog han tilbage til forældrenes

gård og fik ansvaret for hvidvinene, som han gennem lang tid havde fået en forkærlighed for. Da det lå i kortene, at Álvaro skulle overtage forældrenes gård, valgte Rafael i 2004 at tage til Valdeorres, hvor han grundlagde sin bodega og påbegyndte produktionen af hvidvinen As Sortes, der allerede i første årgang blev udråbt til en af landets bedste.

I dag ejer Rafael 21 ha fordelt på 26 forskellige marker. De fleste i Bibeidalen med de stejle vinmarker. Her vokser vinene på terrasser i 600-720 meters højde. As Sortes har nu fået en storebror, som kun laves i gode årgange: O Sorte. De to vine har

nu gennem flere år været kåret som Spaniens bedste hvidvine.

 

Álvaro Palacios

Álvaro Palacios er i dag en af Spaniens mest anerkendte vinmagere og har sit virke i Priorat nær Barcelona, i Bierzo i vest og på familiens gård i Rioja. Han er ønolog og var i lære hos Château Petrus i Bordeaux og lærte her fra bunden, hvordan man laver sublim vin. I 1989 vendte han tilbage til Priorat, hvor han købte en bid jord og gik med i det berømte fællesskab ”Gratallops” sammen med bl.a. René Barbier. I dag er hans vin L’Ermita anerkendt som en af Spaniens absolut bedste.

Efter Priorat begav Álvaro sig til Bierzo i det nordvestlige Spanien. Her gik han i partnerskab med sin nevø Ricardo, og de begyndte at opkøbe marker med 60-100 år gamle vinstokke. Vinene blev hurtigt anerkendte og ligger i dag i toppen af områdets vine. Især enkeltmarksvinene La Faraona og Las Lamas er i dag yderst eftertragtede

og kostbare. Da Álvaros far døde i 2000, vendte han hjem til gården Palacios Remondo i Rioja, som han i dag driver ved siden af sine mange andre projekter.

 

Raúl Peréz

Raúl Peréz er født i Valtuille de Abajo i Bierzo på vingården Bodega Castro Ventosa. Her arbejdede han i det meste af sin ungdom og har i dag overtaget gården fra sin far. Han er primært blevet kendt for alle sine sideprojekter. Blandt andet hans vin ”Sketch” fra Rías Baixas, som dyrkes helt ud til Atlanterhavet og lagres i 60 dage i havet på 30 meters dybde. Inspirationen kom fra Titanic, hvor en række champagner blev fundet i en overbevisende god stand efter mere end 75 år på havets bund. I dag laver Peréz også vine i Monterrei og Ribeira Sacra og arbejder blandt andet med druerne bastardo, prieto picudo og godello.

Især hans enkeltmarksvine på mencía fra 120 år gamle stokke er anerkendte med Ultreia De Valtuille blandt de eftertragtede. Den vinificeres ved at lade hele druer med stilk ligge med vinen i tre måneder. Raúl er uden tvivl en af de vinmagere, man kommer til at høre meget til i de kommende år.

 

Mariano Garcia

Mariano har altid været kendt som en fremragende smager. Det beviste han fra sin start hos Vega Sicilia. Allerede som 24-årig blev han vinmager og ansvarlig for Spaniens mest respekterede vinhus. Denne rolle havde han i ikke mindre end 30 år, indtil han i 2000 forlod Vega Sicilia og indledte vinprojektet Aalto. Inden da havde han etableret sit eget vinhus, Bodegas Mauro, lige uden for Ribera del Duero. Få år senere fik Bodegas Aalto kultstatus blandt vininteresserede.

Alto betyder høj på spansk, og Aalto skal udtrykke noget endnu højere. Målsætningen

med Bodegas Aalto har derfor fra starten været at lave en af verdens bedste vine.

En af de vigtigste forudsætninger for produktion af vin i verdensklasse er, at man bygger sit eget vineri. Både Mauro og Aalto er nu blevet færdigbygget efter Mariano Garcías nøje specifikationer. Aalto-vinhuset blev tegnet af samme arkitekt, som

lavede Álvaro Palacios vineri i Priorat. Da han hørte, at Mariano García igen ville lave vin i Ribera del Duero, insisterede han på at være arkitekt.

En af Mariano Garcías vigtigste forudsætninger for at lave stor vin er, at han selv har måttet finde sine vinmarker og tilplante dem med kloner, som han egenhændigt

har udvalgt. At en stor vin skabes i marken, har altid været hans mantra.

I dag er Mariano også stærkt involveret i vinene fra Bodegas Alion, som er ejet af Vega Sicilia.

 

Peter Sisseck

Peter Sisseck er uden tvivl den mest kendte dansker i den internationale vinverden. Efter en opvækst i Danmark og uddannelse på Landbohøjskolen i København var det dels i Bordeaux, dels i Californien, at han blev fortrolig med vinen. Sin første læretid

havde han hos sin onkel, Peter Vinding Diers, på dennes vinslot i Bordeaux.

I 1990 var det meningen, at Peter skulle flytte til Californien og arbejde hos det anerkendte vinhus Ridge, men få uger før han skulle af sted, bad hans onkel

ham hjælpe huset Hacienda Monasterio i Ribera del Duero. Han tog derned og er ikke siden flyttet derfra.

I 1995 købte Peter egne marker i Ribera del Duero med ældgamle stokke. Blandt andet en mindre mark på 5 ha med stokke plantet i 1929. Det blev startskuddet til

Spaniens nok bedste og i hvert fald dyreste vin: Pingus. Første årgang fik 96-100 point af Robert Parker, og så var efterspørgslen og priserne allerede øget betragteligt.

I dag laves også vinen Flor de Pingus, som er fra andre marker og til en pris noget lavere end Pingus. For et par år siden lanceredes vinen Psi, som er et samarbejde

med lokale vinbønder, der dyrker jorden biodynamisk ligesom Peter.

Peter er involveret i Clos d’Agon i Catalonien og har tidligere været engageret i vingården Quinta Sardonia.

 

Benjamin Romeo

Benjamín Romeo blev født i 1964 i Rioja, og efter endt uddannelse som ønolog kom han til Bodega Artadi i Rioja. Her havde han en væsentlig aktie i den succes, huset

fik op gennem især 1980’erne og 90’erne, hvor Artadi som det første hus i Rioja modtog de sjældne 100 point af Robert Parker.

I 1996 besluttede Benjamín at gå solo og begyndte at opkøbe mindre vinmarker; typisk med ældre stokke på 45-100 år. Gennembruddet for Benjamín Romeo kom i år 2000, hvor første årgang af hans topvin, Contador, scorede 98+ points – en score, som Benjamín dog tog med ophøjet ro og kommentaren ”Var det alt?”.

Det fortæller meget om, hvilken person Benjamín er; for han er i den grad en af de lokale, som har det bedst, når han kan arbejde i sine marker nær San Vicente de

la Sonsierra. Gennembruddet betød dog, at han forlod Artadi for at hellige sig sit eget projekt. Det helt store gennembrud kom i 2004 og 2005, hvor Contador fik 100 point – i øvrigt blot den anden vin, der fik denne score hos Robert Parker. Det gav Benjamín blod på tanden, og han valgte at flytte sin vinproduktion fra forældrenes garage til et

større, nykonstrueret vinhus lige uden for byen. Det stod færdigt i 2008 og er bygget ind i bakkerne, så det næsten er usynligt, når man kigger ud over landskabet.

I dag ejer Benjamín Romeo 40 ha vinmarker fordelt på 60 parceller i Rioja, og han producerer otte forskellige hvid- og rødvine.

 

Miguel A. Torres

Miguel A. Torres er født ind i vinfamilien Torres; den mest succesfulde vinfamilie i Spanien, som har produceret vin i mere end 300 år. Miguel tog en kemiuddannelse

ved universitetet i Barcelona og supplerede den umiddelbart efter med en ønolog-uddannelse i Bourgogne. I 1962 startede han i familiefirmaet, hvor han i dag er overordnet ansvarlig. Allerede som ung viste Miguel, at han ville mere end bare drive

familiefirmaet videre som tidligere. I 1970’erne begyndte han at revolutionere måden, man lavede vin på i Penedès. Sammen med sin far valgte de at plante nye druesorter og eksperimentere med at fermentere vine i ståltanke. Cabernet sauvignon og

chardonnay blev plantet sammen med de spanske sorter tempranillo, garnacha, cariñena, xarel-lo, parellada og macabeo.

Og resultaterne er ikke udeblevet, for i dag er Torreshuset et af de største i verden og leverer vine til både supermarkeder og eksklusive restauranter. Især vinen Gran Coronas ”Black Label” (i dag Mas La Plana) var med til at åbne dørene for familien, da

den i slutningen af 70’erne vandt en række smagninger imod store bordeauxvine.

Primært volumen og dygtig markedsføring har drevet huset, og Torres’ vine findes i dag over det meste af kloden. I dag laver Torres vine ikke kun i Penedès, men også rundt om i Spanien og i Chile. Torresfamilien ejer i dag over 1400 ha med vin.

I de senere år er Miguel især blevet optaget af bæredygtighed, og af hvordan man arbejder i bedre samhørighed med naturen. Det gælder blandt andet energiforbruget,

hvor man eksperimenterer med jordvarme, sol- og vind-energi. Endvidere arbejder

man med genrejsning af skove i både Spanien og Chile.

I dag er børnene Mireia og Miguel involveret i driften af det store firma og udset til at tage over.

 

Rene Barbier

Familien Barbier er oprindelig fransk og udvandrede omkring 1880 fra Rhônedalen på grund af vinlusens hærgen der. Flugten fra vinlusen førte dem over Pyrenæerne til Spanien. Her slog familien sig ned i Penedès, hvor de opkøbte jord og begyndte at dyrke vin. Der findes den dag i dag vine fra Penedès med Réne Barbier-navnet på, men familien har intet med disse vine at gøre. René Barbier tog sin uddannelse

som ønolog med tilbage i Frankrig, først i Bourgogne og siden i Bordeaux. Og det var da også i de franske vinkældre, at René fik opbygget sine første erfaringer med vinproduktionen. I slutningen 1970’erne fik han den skøre ide at revitalisere Priorat, som på det tidspunkt var nede på kun at omfatte tre producenter. Han havde længe luret på de stejle marker og det anderledes terræn i Priorat, da han købte gården

Clos Mogador. 10 år senere gik han i samarbejde med Carles Pastrana (Clos de L’Obac), Jose Luis Pérez Verdú (Clos Martinet) og Daphne Glorian (Clos Erasmus), og senere kom Álvaro Palacios også til. I dag er Clos Mogador nok den mest autentiske

af Prioratvinene. Det ville være fristende at kunstvande i denne tørre egn, men helt i tråd med Barbiers vinfilosofi anvendes ikke kunstvanding. I det hele taget forsøger han at gøre det så vanskeligt som muligt for vinplanterne for derved at begrænse

produktionen og øge kvalitet og intensitet. Mange vinstokke bukker under for denne tortur – men som Barbier siger: ”Det er naturens lov; kun de stærkeste overlever”.

René Barbier arbejder som konsulent for en række andre projekter og har senest kastet sig ud i olivendyrkning. René og hans kone har tre drenge, som han håber med tiden vil overtage Clos Mogador.

 

Daniel Landi

Daniel er en af de helt unge vinmagere på vej frem i Spanien. Oprindelig uddannet i filosof; men allerede som meget ung dyrkede han druer i Méntrida med sin fætter José. I 2005 blev han færdig som ønolog, uddannet i Madrid. Han er inspireret af især

Nicolas Joly og dyrker derfor sine marker biodynamisk. Der benyttes blandt andet kun heste i marken til at kultivere jorden. Daniel startede sit projekt i det ukendte område Méntrida 60 km sydvest for Madrid. Her dyrkede han især garnacha og syrah på skråninger i 550-1000 meters højde. Vinene er derfor stilmæssigt meget anderledes, end hvad man ellers finder i Spanien; nærmest i stil med vinene fra det nordlige Rhône. Han fik hurtigt succes, og Robert Parker og andre kritikere kunne ikke få armene ned. I 2012 forlod han Jiménez-Landi på grund af uenigheder med sin fætter, og nu laver han projekter flere forskellige steder i Spanien. Han er meget optaget

af at rejse og smage, så han har endnu ikke fundet stedet, hvor han vil starte et nyt, større projekt.

Han er gode venner med Raúl Peréz, og de er nu ved at tegne den nye generation af vinmagere i Spanien, som vi kommer til at høre meget fra i de kommende år.

 

Telmo Rodriguez

Telmo Rodriguez er søn af familien bag Rioja-bodegaen Remelluri og er opvokset på gården i Rioja. Efter sin uddannelse i Bordeaux tog han blandt andet til Petrus i Pomerol, Guigal i Rhône, Cos d’Estournel i Saint-Estèphe og Dominus i Californien.

I 1994 besluttede Telmo at forlade sin barndomsgård for at starte sin egen  virksomhed. En virksomhed, hvor han laver vin i Øst-, Vest-, Nord- og Sydspanien

med en ”outsiders” indgangsvinkel: Det er lige meget, hvordan man plejer at gøre og hvordan man mener, at vinen fra et bestemt distrikt skal smage. Denne tilgang har været yderst succesfuld, og Telmo blev blandt andet kåret til årets vinmager 2002 i Guía Peñín. I dag er han en af de mest respekterede personer i vinbranchen i Spanien. Ofte omtales han også som de spanske vinmageres ”enfant terrible” –

klassens frække dreng. Hans erklærede mål er at lave kvalitetsvine med udgangspunkt i det klassiske fra hvert område, han kaster sig over. Telmo opererer

så vidt muligt efter økologiske og biodynamiske retningslinjer, og hans vine fremstilles uden brug af kunstgødning, herbicider eller pesticider.

I 2010 vendte Telmo tilbage til Remelluri, som han i dag driver med sin søster, men bor stadig i Madrid, hvor han styrer sine mange aktiviteter med sin gode ven Pablo Eguzkiza. Især har han det seneste år kastet sig ud i et projekt omkring byen Lanciego, hvor han ønsker at vise en mere moderne side af Rioja. I fremtiden

vil vi derfor kunne se to meget forskellige typer af vine fra Rioja fra hans hånd.

 

Norrel Robertson

Norrel er oprindelig fra Skotland men flyttede i 2003 med sin familie til Spanien nærmere bestemt til Calatayud, hvor han startede vinhuset El Escocés Volante. Op igennem 1990’erne arbejdede Noel i så forskellige lande som Italien, Portugal, Australien, Frankrig og Chile.

Det var især en kærlighed til garnacha, som betød, at han valgte at slå sig ned i hjertet af Aragon provinsen. Her har man dyrket druen gennem århundreder, og området har derfor en del vinmarker med ældre stokke. Og det er netop især de ældre stokke med garnacha, som han har kastet sig over. I dag laver han derfor en række garnacha vine med høj koncentration men yderst balancerede. Og han er lige så langsomt ved at få positionen som Mr. Garnacha i Spanien. Norrel har endvidere som en af de eneste i Spanien en master of wine uddannelse.