Kvantitet frem for kvalitet. Sådan vil mange sikkert udtrykke deres holdning til brandy fra Spanien. For landet er storproducent, og selvom man nok står tilbage for fransk cognac i anseelse, så er eksporten kolossal, hvilket også hænger sammen med et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet. Og så er man ikke som i Cognac hæmmet af en streng lovgivning og klassificeringer. En fordel vil nogen sige, men også en væsentlig grund til at bundniveauet godt kan være meget lavt, vil andre mene.

Langt det meste brandy stammer fra sherry-regionen i Andalusien, hvor det lagres på sherryfade og fremstilles efter solera-principperne der. Solera systemet består af en række fade placeret oven på hinanden i lag. Man tapper hele tiden en del af det øverste lag og fylder på det næste lag og så fremdeles. Således får man efter minimum 3 år en brandy blandet af mange forskellige årgange. En metode der benyttes af Carlos 1, der er et af Spaniens store mærker, og Barbadillos Gran Reserva.

Brandyens grundmateriale er gæret druemost lavet på den lidt neutrale drue airén, som dyrkes på mere end 100.000 hektar i La Mancha-distriktet syd for Madrid. I La Mancha finder man også de store sherryhuse Gonzalez Byass, Osborne og Domecq’s enorme destillerier, hvor der destilleres spiritus i både pot still eller i column still. De fleste mindre brandy-huse køber dog råspritten fra de store og står selv for lagringen i egne fade.

Den fineste spiritus kommer fra pot still destilleringen og er typisk 60-70 pct.. Hermed bevares de største mængder duft- og smagsnuancer fra druemosten. Denne spiritus kaldes også “holandas” med navn efter den råsprit, som sherry-området solgte i store mængder til Holland i 1600- til 1800-tallet. Er kolonne destillering brugt, er alkoholen noget højere og kaldes blot aguardien­te og har færre nuancer.

Den færdigdestillerede spiritus transporteres herefter til Jerez-distriktet i Andalucia, hvor den lagres på sherryfade i solera-systemet. Kun brandy lagret i det særlige solera-system i sherryregionen må betegnes Brandy de Jerez. Det færdige produkt holder oftest en styrke på 34-45 % alkohol.

 

Box:

Brandy de jerez sælges i tre kvaliteter:

Brandy Solera: mindst 6 måneder på fad, men i praksis mindst et års lagring.

Brandy Solera Reserva: mindst et år på fad, men i praksis to til to et halvt år på fad.

Brandy solera gran reserva: mindst tre år på fad, men i praksis mellem 8 til 15 års fadlagring.

 

Grundmaterialet for Solera Gran Reserva er udelukkende den fineste råsprit “holandas”. I Solera og Solera Reserva kan det være kombinationer af holandas og aguardientes.

Produktion: ca. 75 mio. flasker Brandy de Jerez.

Eksport: 25 mio. flasker til primært Filippinerne, Kina, Tyskland og Mexico. I Danmark er salget omkring 12.000 flasker.

 

Torres

Torres familiens efternavn er blevet forbundet med vin i mere end tre århundreder.

I 1870 etablerede Jaime og Miquel Torres “Torres & Company Association” og har siden vokset sig til at være den største vinproducent i Spanien. Men derudover produceres der også store mængder brandy, og i dag er Torres også førende på produktion af brandy i Spanien.

Årsagen til den store brandysucces er, at Torres udelukkende bruger lokale catalanske druesorter, og at grundvinen lagres på egefade før destillering. Når vinen er destilleret lagres den som i Jerez på solerasystemet, hvorfra de enkelte brandytyper blandes. De mest solgte er 5 og 10 års udgaverne, der begge er prisvenlige brandyer, som man finder overalt i Spanien.

 

20 års
20 års brandyen er lavet på både parallada og ugni blanc druen, som er vinificeret og lagret på franske fade. Herefter lagrer den 12 mdr. på nye fade, inden den overføres til solerasystemet og lagrer yderligere.

 

Jaime I

Jaime I er husets top brandy og lavet som en hyldest til kunstneren Gaudí og grundlæggeren af Torres, Don Jaime Torres. Den Gaudí-inspirerede flaske er designet af den japanske arkitekt, Tanaka. Vinen er lavet af parralada druen, som har lagret på amerikanske egetræsfade. Herefter dobbeltdestilleret i en kobberkedel i henhold til den traditionelle franske Charentais-metode, hvorefter brandyen er lagret i et meget gammelt solerasystem.

 

Smagenoter

Torres 20 år Hors d’Age. 40%. Hans Just. ca. 400 kr.

Lavet på vin der er fadlagret og siden destilleret. Lagret på solerasystemet. En mild karamel duft og i smagen frugtige toner, parfume, sirup, varme krydderier og vanilje toner. Harmonisk og balanceret med en lang krydret eftersmag. Et spændende alternativ til en VSOP Cognac. 90

 

Torres Jaime I. 38%. Hans Just. ca. 800 kr.

Jaime I er lavet som en hyldest til kunstneren Gaudí og grundlæggeren af Torres, Don Jaime Torres. Den Gaudí-inspirerede  flaske er designet af den japanske arkitekt, Tanaka. Vinen dobbeltdestilleres i en kobberstill i henhold til den traditionelle franske Charentais-metode, hvorefter brandyen lagres i et meget gammelt solerasystem. En koncentreret brandy med intense krydrede toner i duften. I smagen svesker, mocca, brunkage, julekrydderier og vanilje. En kompleks og yderst interessant brandy som sagtens kan konkurrere med bedre cognac XO’er. 94