De rustikke vine – Vino Nobile di Montepulciano

Montepulciano ligger i det sydøstlige Toscana og er måske et af de smukkeste byer i Italien. Rundt om byen finder man vinmarkerne, der danner området Vino Nobile di Montepulciano (DOCG). Det er et forholdsvis lille distrikt med knap 100 vinbønder, som tilsammen dyrker 1.200 hektar vinmarker. Hovedparten af vinmarkerne til Vino Nobile ligger i den vestlige og højeste del af distriktet i op til 600 meter. De bedste marker ligger omkring 300 meter over havets overflade på sydøstvendte skråninger med en jordbund, som overvejende består af sand, grus og ler. Især sub-området Cervognano er anerkendt for sine vine. Klimaet varierer med vinmarkernes beliggenhed og er køligere, jo længere man kommer over havets overflade.

Trods sit historiske ry som en af Toscanas store vine, har både område og vine siden 1970’erne stået i skyggen af naboen, nemlig Brunello di Montalcino. Dels er antallet af producenter i Montalcino meget højere, og dels har gruppen af eliteproducenter været konstant stigende i Montalcino. I Montepulciano er eliten en mindre gruppe bestående af nogle få, kendte producenter samt en lille håndfuld nye, stilsættende gårde, der er kommet frem siden midten af 90’erne. Men der er også klimatiske forskelle mellem de to områder. Vino Nobile er køligere og modningstiden for sangiovese er kortere end i Montalcino. Det betyder man i køligere år kæmper mere med grønne noter i vinene, samt at tanninerne godt kan blive mere stramme end i Brunello vinene.

Reglerne foreskriver, at en Vino Nobile di Montepulciano minimum skal indeholde 70% sangiovese, som her kaldes prugnolo gentile. Her adskiller vinene sig markant fra Brunello, som er 100% sangiovese. Endvidere er en række andre druer tilladte som hjælpedruer. Udviklingen går dog mod en højere andel af sangiovese, og flere af de bedre producenter benytter merlot, cabernet sauvignon og syrah i større stil i stedet for canaiolo, som tidligere var den foretrukne drue ved siden af sangiovese. De internationale druer benyttes ofte for at give farve, struktur og flere sorte bæraromaer. Canaiolo benyttes ofte for at give blødhed, colorino for farve, mammolo for florale noter og malvasia nera for mørke bæraroamer. Vinene skal lagre i 2 år, før de frigives, og i 3 år for riserva.

Der benyttes altid fade i vinene men mange forskellige typer. Poliziano benytter f.eks. både franske barriques, de større tonneaux (600l) samt de slavonske botti, som indeholder 2-3.000 liter. Oftest benyttes dog ikke nye fade i de gængse Vino Nobile vine. De nye fade bruges oftest i de special cuvéer, som en række huse laver.

Flere har omlagt produktionen til økologisk eller biodynamisk. Den første var Avignonesi, som i 2009 begyndte processen mod at blive biodynamisk, og i dag er blandt de 10 største biodynamiske huse i verden (165 hektar). Men også Salcheto er anerkendt for sine økologiske vine og minimale brug af svovl.

Vino Nobile di Montepulciano er normalt en kraftigere vin end Chianti Classico vinene, den har mere hård frugt, mere tannin og ofte en livlig syre. På mange måder minder den om Brunello-vinene, men er oftest mere rustik i udtrykket. Det er derfor også en vin, som med fordel kan lagres 8-10 år eller længere. Det betyder også, det måske er den sværeste at smage, når de nye årgange frigives. Ofte er vinene lukkede, har hårde tanniner og kan også virke en smule reduktive.

2015, som blev smagt i år, er bestemt en flot årgang, men med overraskende stor variation mellem producenterne. Normalt er denne variation mindre i de gode år, men flere af producenterne laver vine i en meget rustik og ofte uren facon, hvilket bestemt ikke klæder vinene. Stort set alt forløb, som det skulle i 2015, med både temperaturer og nedbør tæt på normalen. Kun lidt hagl i juli ødelagde en næsten perfekt sæson. Vinene er derfor også meget udtryksfulde, og de bedste har en flot frugtig intensitet. 2015 er bestemt en årgang, der kan anbefales at købes til kælderen.

Det var 2014, som blev præsenteret for Riserva vinene. Og da året var yderst svært, var det da også ganske få, som har valgt at lave en riserva-vin i 2014. Og dem, der gjorde, var bestemt ikke værd at skrive hjem om.

10 gode vine fra 2015

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2015. 94

Vinoble | 269 kr.

Biodynamisk producent. Flot og meget harmonisk vin. Ren rød frugt i smagen, pæn intensitet og yderst velkomponeret vin. Lang, frugtig afslutning. En af de bedste vine fra 2015.

 

Salcheto Vino Nobile di Montepulciano 2015. 93

Vinoble | 279 kr.

Mørke kirsebær i duften. Intens og tanninrig vin, som med fordel kan gemmes. Flot koncentration, velintegreret fad og en lang, tør afslutning.

 

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015. 93

Simonsen Selected Wines | 150 kr.

Modne jordbær i duften. Vellavet og kompleks vin med pæn fylde. Sorte kirsebær, tobak og toast i smagen. Lang, krydret afslutning.

 

Antico Colle Vino Nobile di Montepulciano 2015. 92

Ingen dansk importør | 200 kr.

Koncenteret vin med intense mørke bærnoter i duft og smag. Velbalanceret med fadet men en vin, der bør lagre. Tør, krydret afslutning.

 

Priorino Viola Vino Nobile di Montepulciano 2015. 92

Ingen dansk importør   | 200 kr.

Lys i farven med roser i næsen. Elegant i udtrykket med røde bærnoter, lakrids, peber, roser og vanilje. Vellavet med en pæn, krydret afslutning.

 

Dei Vino Nobile di Montepulciano 2015. 92

Godevine.dk | 153 kr.

Meget frugtig og ligefrem i udtrykket. Vellavet, saftig med røde bær, tobak, krydderier i smagen. Lang, flot afslutning.

 

La Ciarliana Vino Nobile di Montepulciano 2015. 91

Adriat Vinimport | xx kr.

Sorte, intense bærnoter. Velbalanceret med en pæn fylde. Krydret i udtrykket med sorte kirsebær. Lang, let tør afslutning.

 

Fattoria La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2015. 90

Wine.dk | 179 kr.

Modne bær i duften. Frugtig i udtrykket med bitre mørke bær, krydderier og toastpræg. En del tannin men er velintegrerede. Lang krydret afslutning.

 

Nottola Vino Nobile di Montepulciano 2015. 91

Ingen dansk importør | 175 kr.

Fyldig vin med en del fadpræg. Mørke bær, lakrids, peber og vanilje. Vellavet med en mørk, toastet afslutning.

 

Casale Daviddi Vino Nobile di Montepulciano 2015. 90

Furesø vin | xx kr.

Frugtig, ligefrem vin med masser af røde bær. Fadet velintegreret. Krydret, lang afslutning. Meget imødekommende i udtrykket.

 

4 gode enkeltmarks vine

Salcheto Selezione Salco Annate Precedenti 2015. 94

Vinoble | 579 kr.

Modne jordbær i duften. Yderst vellavet vin med masser af modne bærnoter, let toast og krydderier. Pæn fylde og lang, saftig afslutning.

 

Montemercurio Messaggero Annate Precedenti 2012 92

Vinolicious.dk | 200 kr.

Mørk, moden frugt i næsen. Lakrids, tobak, krydderier og vanilje i smagen. Velbalanceret med rimelig bløde tanniner.

 

Avignonesi Grandi Annata 2013. 94

Vinoble | 699 kr.

Masser af røde frugt. Yderst vellavet og imødekommende. Flot fylde, røde kirsebær, lette krydderier og en anelse fadpræg. Lang, blød afslutning.

 

Poliziano Vino Nobile di Montalcino Asinore 2015. 94

Simonsen Selected Wines | 390 kr.

Flot og fyldig vin med masser af intens frugt i smagen. Velbalanceret med en lang afslutning.