I Hammershøj mellem Viborg og Randers finder man en række af de bedste frugtvine og frugtbrændevine ikke kun i Danmark, men højt anerkendt mange steder i verden. Det er Cold Hand Winery, som på trods af det internationalt klingende navn ligger solidt fæstet i det jyske. I 2010 etablerede Jens Skovgaard Pedersen og Flemming Villebro Jørgensen vineriet, Cold Hand Winery, for at producere dansk frugtvin i verdensklasse. Siden har det, som begyndte som en hobby, udviklet sig til en succes. Frugtvinen er gået til tops i utallige blindsmagninger, og man kan nu få den serveret på restauranter mange steder i Europa.

Visionen var da også klar, da man startede med at lave de bedste frugtvine med fokus på de nordiske bær og frugter. Og netop bærrene på vores breddegrader har nemlig en lang modningstid grundet klimaet med store temperaturforskelle, ikke kun på forskellige tider af året, men også på dag-, og nattemperatur. Det betyder, at bærkarakteren forstærkes ligeså langsomt, mens sukkermodningen opnås.

Cold Hand Winery arbejder med æbler, pærer, kirsebær, solbær, ribs, rabarber, stikkelsbær, kvæde, jordbær, hindbær, blommer, hyldeblomster og sågar gran har bogstaveligt talt været i tanken. Men æbler er nemlig ikke bare æbler, og kirsebær er ikke bare kirsebær. Der arbejdes med forskellige sorter og blends for at skabe den rette syre-/sødmebalance. Grundsubstansen i produkterne er en æblevin. Straks efter høsten presses æblerne og fryses. Herefter optøs isblokkene stille og roligt, og da frugtsukkeret ikke kan fryse, er det koncentreret sødme, syre og aroma, der tappes først. Tilbage bliver iskrystallerne, og de kasseres. Metoden hedder cryo-koncentration.

En stor del af produktionen er frugtvine, men der laves også nogle ganske spændende brændevine på frugt. Brændevinene  fremstilles af friskpresset frugtmost, som ved kryokoncentration er blevet koncentreret og derefter blandet med Eau de Vie. Denne blanding har så opholdt sig på nye amerikanske barriques og efterfølgende på brugte fade. Æblebrændevinen kaldes Maskulin, mens Pyrus Communis er lavet på pærer, lavet efter samme proces. Men for Pyrus Communis er mosten blandet med en eau-de-vie på pærer og fadlagret i godt et år.

Sorterne

Der arbejdes primært med æblesorterne: discovery, aroma, jonagold, elatar, filippa, belle de boskoop og ingrid marie. Gode traditionelle danske sorter. På 2 hektar er der omkring 100 forskellige sorter – bl.a. en del russiske sorter, samt en del engelske og franske cideræblesorter. Pærerne er de gode gamle sorter som; williams, grev moltke og conference.

Pyrus Communis. 38 %. Pris: 550 kr.

Pære avec lavet på pæresorter som williams, grev moltke og conference. Nedfaldsfrugt i duften. Yderst intens i smagen med pærer, hvid peber, sirup, vanilje og varme krydderier. Velbalanceret med en lang, vedvarende afslutning. Lidt en blanding mellem en avec og en likør. 92

 

Malus X Masculine. 40 %. Pris: 550 kr.

Friskpresset æblemost, som ved kryokoncentration er blevet koncentreret og derefter blandet med Eau de Vie. Herefter lagret 8 mdr. på amerikanske egetræsfade og efterfølgende 6 mdr. på brugte fade. Mørke frugttoner i duften. Intens krydret i smagen med modne æbler, julekrydderier, orange og vanilje. En del sødme, men maskeret flot af alkoholen. Yderst flot og spændende avec. 94