Craft beer bryggerne har kastet deres kærlighed på gose øllet, som ellers var ved at uddø for 20 år siden. I dag føjer gose øllet sig naturligt ind i rækken af de sure og syrlige øl, som bliver mere og mere populære.

Tilo Jänichen genoplivede den hendøende tyske øltype gose i 1999.

Da Garrett Oliver i 2012 var chefredaktør for encyklopædien og ‘ølbiblen’ The Oxford Companion to Beer’, var gose således ikke nævnt med ét ord. I dag fremstår gose, eller rettere leipziger gose, som en naturlig del af sortimentet hos mange af de nye, kompetente bryggere– især de bryggere, som bekender sig til syrlige og sure øl.

Tyske Tilo Jänichen ikke bare pustede liv i gose øllet, som kun hobbybryggere lavede, men med sit utrættelige arbejde med at promovere øltypen gjorde han det så cool og interessant at brygge gose, at bryggere verden over i dag prøver kræfter med denne syrlige og særlige øl med salt, som er en del af hemmeligheden bag den gamle, tyske øltype.

Efter tre år med at udvikle den perfekte opskrift på gose sprang håndbryggeren Tilo Jänichen i 1999 i Leipzig ud som professionel gose brygger. Det skete næsten simultant med brew pubben Bayerischer Bahnhof i Leipzig, som åbnede byens andet og mindre gose bryggeri året efter. I dag har leipziger gose overvundet mange bryggerhjerter, og Ritterguts Gose eksporteres til 12 lande – desværre ikke til Danmark.

”Da jeg begyndte at brygge gose i 1999, var der kun én bar i Leipzig, hvor man kunne drikke gose. I dag er der 120 barer og restauranter i Leipzig og de nærliggende byer, hvor gose er på menuen. Gose øllet er vendt tilbage som en folkeøl i Leipzig,” udtaler Tilo Jänichen.

Fra Anden Verdenskrigs slutning og frem til 1999, hvor Tilo Jänichen sprang ud som gose brygger, levede den tidligere populære gose et både hendøende og tumultarisk liv. Det sidste gose bryggeri, Rittergutsbrauerei Döllnitz nær Leipzig, lukkede i 1945. Fire år senere åbnede den tidligere medarbejder på Rittergutsbrauerei Döllnitz Friedrich Wurzler et lille gose bryggeri i Leipzig. I 1950 overtog stedsønnen Guido Pfnister bryggeriet og drev det videre som Guido Pfnister Brauerei frem til 1966, hvor det måtte dreje nøglen om.

Mellem 1966 til 1999 var der et enkelt forsøg på at genoplive gose i Leipzig. Fra 1986 til 1988 kom gose øllet igen til Leipzig men på en utraditionel måde. Det var nemlig Schultheiss bryggeriet i Berlin, som fik til opgave at brygge gose til Leipzig-baren Ohne Bedenken. Schultheiss bryggede i forvejen den nærliggende øltype berliner weisse.

Tilo Jänichens Ritterguts Gose bliver hverken brygget i byen Goslar i Harzen, hvor den oprindeligt kom fra i Middelalderen, eller i Leipzig, hvor gose øllet virkelig slog igennem i 1800-tallet med omkring 80 gose ølbarer i ‘gose byen’ Leipzig; men i byen Reichenbrand tæt på Chemnitz, som ligger 50 km syd for Leipzig.

Amerikanernes ekstreme gose øl

Igen er det de amerikanske bryggere, som sætter tempoet og retningen for udviklingen af øl. De elsker gose, og Tilo Jänichen vurderer, at 600 bryggerier i ølrevolutionens moderland USA brygger gose.

“Jeg har smagt nogle af de amerikanske gose bryg. Nogle er virkeligt gode, andre bevæger sig over i det ekstreme. Min gose er meget balanceret. Det er afgørende vigtigt, at syrlighed, salt, krydderier og malt er i balance. En af årsagerne til, at jeg kan ramme gose smagen perfekt, er, at jeg fandt gær i en flaske fra 1930’erne fra det gamle Ritterguts Gose bryggeri,” fortæller Tilo Jänichen.

I byen Goslar, som har en 1.000 år gammel historie med gose, er der også en gose brygger, dog af nyere dato. Brauhaus Goslar er et godt eksempel på, at gose også kan være en ‘turistøl’, for gose øl har af gode grunde et godt navn i Goslar.

Brauhaus Goslar tilbyder en Helle Gose og en Dunkle Gose, men de er mere gose øl af navn end af gavn. De smager godt., men mere i retning af en fed, let syrlig pale ale i stil med en gårdøl med et godt skub kulsyre; men hverken mælkesyrebakterierne, salten, korianderen eller letheden fra gose øllet er mildt sagt nærværende.

Tilos fire gose øl

Fra Tilo Jänichens Ritterguts Gose er der altid to varianter af gose: Original Ritterguts Gose og Bärentöter Saur-Gose Bock.

Den første er den oprindelige gose, eller rettere det måske bedste bud på en oprindelig gose, som var folkeøllen på de mange Goseschenken (gose værtshuse) i Leipzig i 1800-tallet. Original Ritterguts Gose holder 4,7 procent alkohol. Den er tilsat koriander og salt. Den karakteristiske syrlighed stammer fra de tilsatte mælkesyrebakterier.

Den anden faste variant Bärentöter er Tilo Jänichens viderefortolkning af en gose. Det er en gose-bock på 6,6 procent alkohol med koriander, salt og mælkesyrebakterier, men også med appelsinskal og kanel. Hele seks typer malt er der brugt.

Tilo Jänichen brygger også to sæsonøl. Den første er Urgose Märzen (brygges kun i februar) på 5,5 procent alkohol. Den udmærker sig bl.a. med aromaer fra grankogler og kanel. Den anden sæsonøl er Ritterguts Spezial Gose (brygges kun i maj) på 5,2 procent alkohol. Her mødes gose og witbier. Skal fra bergamot er det nye islæt.

Gose føjer sig ind i rækken af syrlige og sure øl, som er in blandt craft beer bryggerne. De sure og syrlige vildgærede øl får pulsen helt op hos mange af de nye bryggere i dag, men de vildgærede øl er radikalt anderledes end hyggeøllen gose. Dén type øl, som gose minder mest om, er den nærliggende berliner weisse og belgisk witbier, dog er syrligheden ikke så intens som i en berliner weisse og frugtsødmen ikke så nærværende som i en belgisk witbier.

“Jeg er ikke en profet, men flere øleksperter spår, at gose øllet vil vinde endnu mere frem i popularitet, ikke mindst fordi trenden med de sure og syrlige øl vil fortsætte. Desværre kan vores lille bryggeri næppe følge med efterspørgslen, men det må vi leve med,” siger Tilo Jänichen.

En lækker hyggeøl

Gose handler fremfor alt om om drinkability. En frisk og lækker hverdagsøl. Den klassiske gose er overgæret og tilsat mælkesyrebakterier, koriander og salt. Det er en hvedeøl, som ofte indeholder meget hvedemalt— mere end 50 procent af maltsammensætningen er ikke usædvanligt. Dermed er indholdet af hvedemalt større end i de fleste almindelige hvedeøl, f.eks. den bayerske weizen (hvede), som er bedre kendt som weissbier (hvid øl). Resten af maltprofilen er bygmalt.

Den berømte tilførsel af salt er tæt på en skrøne. Gose øl anno dazumal var med tilførsel af salt, fordi det lokale vand ikke havde det ønskede niveau af salte. Koriander er som nævnt også en del af grundøllen gose, men smagsgivere i alle arter— og afarter— sætter i dag sit præg på gose øllet. I smagen er der noter af brød og dej. Aromaer af pomelo og citron er der også, men på dråbeplanet. Uklar, prikkende i munden og cremet krop. Den berømte salt kan smages ved den første tår, men toner hurtigt ud. Humle er der forsvindende lidt af. Den er kun med til at skabe balance til syrligheden og sødmen med den sarteste bitterhed.

Det er få producenter, som brygger gose rent— altså à la Leipzig i 1800-tallet, f.eks. Original Ritterguts Gose. Som oftest er gose øl med smagsgivere. Danske To Øl er et godt eksempel. De fem øl, som er beskrevet og anmeldt her (se box) er således alle med smagsgivere, f.eks. agurk, mango, citrongræs og appelsin.

Også gose øllet har været udsat for overgreb fra bryggere, som er besatte af at lave crazy øl.  Hvad med f.eks. Best Maid Sour Pickle Beer, en gose med— ja, tro det eller lad være—  saltagurker.

Fem gose øl fra To Øl
To Øl specialiserer sig i gose. Hele fem varianter fra det ambitiøse danske bryggeri anmeldes her i magasinet, f.eks. deres gose med vanilje og kaffe, som er inspireret af sønderjysk kaffebord, Gose To Sønderjysk Kaffebord. Andre danske bryggerier, som med succes laver gose øl, er Mikkeller, Broaden & Build, Amager Bryghus og Flying Couch.


 Gose to Hollywood
To Øl
3,8 procent
Duft af bitre og citrusagtige urter. Smag af umodne appelsiner. Ultrafrisk med spinkel men insisterende syrlighed. Perfekt til en grøn salat med olie-eddike-dressing. Mørkt korngul, uklar. Kridhvidt skum.


Lemongrass Gose
To Øl
4,0 procen
Citrongræs og earl grey i næsen. Note af tørre blomster. En hurtig øl på den gode måde. Gennemtrængende duft og smag af ædle råvarer. Ultrafrisk. Syren og citrongræs klæder hinanden perfekt. Grøn te i finishen. Korngul, uklar. Kridhvidt skum.


Gose To Sønderjysk Kaffebord
To Øl
4,5 procent
Gose er bedst i den lyse genre. Her er en version med kaffe og vanilje. Aromaerne duftes og smages tydeligt, men de kalder på mere mundfylde, og syren fra mælkesyrebakterierne er nærmest forstyrrende. Kaffebrun, uklar. Beige skum.


Santa Gose
To Øl
4,0 procent
Aromaer af passionsfrugt blander sig i næsen med syrenoterne fra mælkesyrebakterierne. Igen frisk, syrlig, let og ‘uforpligtende’ at drikke. En tydelig syrlig tone gennem hele smagsoplevelsen. Aromaerne af den tilsatte passionsfrugt, guava og mango fortoner sig i friskheden og syrligheden. Mørkt korngul, uklar. Kridhvidt skum.

 

Mr. Blonde 2019 Edition
To Øl
5,0 procent
Sjov øl. God øl, supergod. Tonic-agtige noter. Duft af skræl af agurk og citronskal. Noter af dild i smagen, som ellers er tonic og mælkesyrebakterier i en grundsuppe af malt. Let udtørrende. Mørkt korngul, uklar. Kridhvidt skum.