To Øl er blandt de mest ambitiøse bryggerier i Danmark. På Ratebeer er de kæledægger hos ølnørderne, og de har netop grundlagt deres egen by: To Øl City i Svinninge på Vestsjælland.

Selvom To Øl måske lyder som et lillebitte hyggenygge bryggeri, bliver der tænkt og satset stort.

Sidste år købte To Øl en 150.000 kvadratmeter stor grund i Svinninge nær Holbæk på Vestsjælland— den tidligere Beauvais grund. På grunden er der produktionsfaciliteter og lager på 26.600 kvadratmeter.

To Øl gør sig klar til mange øl. Med det formål er de flyttet på landet, væk fra in crowd og coolness i København, hvor bryggeriet i små 10 år med succes har huseret. Prisen for en industrigrund i København og omegn er simpelthen for besk. Beauvais grunden er købt for en pris svarende til et stort hus på Frederiksberg.

Hidtil har bryggeriet i høj grad været et stort hit blandt ølentusiaster og brugerne på Ratebeer, hvor To Øl sammenlignet med danske bryggerier kun er overgået af Mikkeller med Amager Bryghus på en hæderfuld tredjeplads. Men med et nyindkøbt bryggeanlæg på 8.000 liter med en årlig kapacitet på 10 millioner liter øl, har ejerne Tore Gynther, Morten Bruun og en investorkreds sat sig nye mål: Det brede publikum. Supermarkeder, festivaler og andre steder for den almindelige, nysgerrige og kvalitetsbevidste forbruger er det strategiske mål for To Øl.

Godt nok har To Øl de seneste år brygget omkring 200 nye øl om året, og de er mest kendte for at afprøve øllets grænser, også til ekstremerne, f.eks. med juleøllen Jule Mælk, som er en stout på 15 procent med bl.a. røgmalt og laktose, men det er de fem faste øl i sortimentet, som er omdrejningspunktet for To Øls satsning på at nå ud til et nyt og større publikum.

Alle fem øl er lette at gå til:

45 Days Organic Pilsner — en pilsner på 4,7%

  • Whirl Domination — en IPA på 6,2%
  • City — en session IPA på 4,5%
  • House of Pale — en pale ale
  • Implosion — en alkoholfri øl på 0,3%

Michael Knoth, fabrikschef, fortæller, at det nye tyske bryggeanlæg fra Braukon giver To Øl nye og endnu bedre muligheder for at styre udviklingen og kvaliteten af øllet. Hidtil har To Øl fået deres øl brygget på De Proefbrouwerij i Belgien. Indtil videre er bryggeanlægget helliget bryg fra To Øl, men Michael Knoth vil ikke afvise, at bryggeriet åbner for andre bryggere.

Successen fra BRUS
Fabrikschefen fortæller, at der er successen og “svendestykket” med To Øls brewpub og restaurant BRUS på Nørrebro i København, som gav ejerne lyst til at tage det store skridt væk fra at være fantombryggere til bryggere med eget anlæg i et større format end anlægget på 1.000 liter på BRUS. Feinschmeckere af både øl og mad flokkes om BRUS, hvor østrigske Christian Gadient er restaurationschef. To Øl headhuntede ham fra en stilling som chefkok på restaurant Marchal på Hotel d’Angleterre, en restaurant med én Michelinstjerne. BRUS, som blev grundlagt i 2017, tiltrækker mest den almindelige ølglade forbruger, selvom det ikke er svært at løbe ind i en ølnyder med et solidt cv på Ratebeer.

Det måske bedste eksempel på, at det er det brede publikum, som To Øl går efter, er deres nye variant 45 Days Organic Pilsner. Dels er der tale om en pilsner, den måske mest udskammede øltype under ølrevolutionen— men, vellavet, en øltype som alle ølelskere køber og ofte flere end én af. 45 Days Organic Pilsner og andre af varianterne fra To Øl fås ikke blot i udvalgte supermarkeder i kæderne Kvickly, Irma og Meny, men også i køleskabe, som To Øl leverer. Køleskabene er i al sin enkelhed godt for øllet, fordi det holder sig mere friskt — og giver To Øl en særligt fremtrædende plads i ølafdelingen.

Modige og populære øl
“Jeg tror, at supermarkederne har ventet på, at der kom en stor spiller fra de danske craft beer bryggerier og tilbød dem godt øl til en fornuftig pris. Vi kommer aldrig til at konkurrere med f.eks. Carlsberg på prisen, men med vores volumen og nye satsning er det lykkedes at komme på hylderne i supermarkederne. Markedet for craft beer er der, også i supermarkederne. Tesco supermarkedskæden i England har succes med at satse på craft beer,” siger Michael Knoth.

“Hvis du for alvor skal vokse som craft bryggeri, må du fokusere på tilgængelighed og literpris. Den går ikke længere bare at være nogle vilde drenge, som finder på nye øl hele tiden. Men vores råvarer er dyre i forhold til f.eks. Carlsbergs. Per flaske øl betaler vi f.eks. mere for humle end prisen på en flaske Carlsberg,” oplyser Michael Knoth.

Fabrikschefen fortæller, at bryggeriet til 45 Days Organic Pilsner lige har investeret i otte horisontale lagertanke, som pilsneren kan hygge sig i de 45 dage på langs, inden den kommer i dåse eller på fustage. De otte tanke, som kommer fra et nedlagt tysk bryggeri, kan med fuld kapacitet rumme cirka en million liter øl om året. Lagertanke er normalt vertikale, men de horisontale tanke er en metode, som mange tyske og tjekkiske bryggere sværger til, fordi bl.a. gæren har bedre muligheder for at folde sig ud.

Medejer Morten Bruun fortæller, at strategien for To Øl er at brygge “modige øl, som ikke skræmmer folk væk”. Han siger, at de store bryggerier ofte har kopieret de mindre bryggerier, men nu er tiden anderledes.  “Vi vil også kopiere de store bryggerier med hensyn til at komme bredere ud. De mest eksperimentelle øl overlader vi til BRUS at brygge,” nævner han.

Eksport til 40 lande
To Øl er kommet langt, siden bryggeriet blev etableret i 2010 af Tore Gynther og Tobias Emil Jensen. De mødte hinanden i 2005 som elever på Det Fri Gymnasium, hvor de havde en lærer, som alle verdens ølnørder kender i dag: Mikkel Borg Bjergsø, manden bag Mikkeller. Der er sket så meget siden etableringen i 2010, at Tobias Emil Jensen røg af i ét af de mange sving på rejsen.

I dag beskæftiger To Øl i alt godt 70 personer— på BRUS, bryggeri, webshop osv. De mellem 3-4 millioner liter øl, som bryggeriet de seneste år har brygget om året, eksporteres til 40 lande. Andelen af eksport i forhold til det hjemlige salg er ved at ændre sig. Sidste år gik 60 procent af produktionen til eksport. I år bliver det fifty-fifty med eksport og salg i Danmark.

De syv bryggere på To Øl, eksklusive Tore Gynther, er et godt eksempel på, hvilken status bryggeriet har opnået. Bryggere fra f.eks. New Zealand og Mexico er rejst til Danmark, fordi de havde en drøm om at brygge på To Øl, nævner Michael Knoth. De syv bryggere under ledelse af chefbrygger Tim Selbach fra Tyskland kommer fra Columbia, New Zealand, Danmark, Mexico, Bermuda og Australien.

Seks øl
To Øl brygger op til 200 forskellige øl om året. Det ville være en udfordring at beskrive dem alle. Her kommer beskrivelser af seks af de mest populære varianter.

House of Pale
To Øl | 5,5 %
Kridhvidt skum. Duft af gul grape og FUN appelsindrik. Parfumeret smag med syrlige, lyse bær og note af ananas. Mild men insisterende. Blød og munddækkende. Lys ravfarvet, grumset.

45 Days
To Øl | 4,7 %
Tysk grundpilsner med en anelse mere humlebitterhed end forbillederne. Humleprofilen fremstår også mere krydret. Fed og frisk, syrlig tone fra malten. Lys ravfarvet, klar.

Implosion
To Øl | 0,3 %
Københavnerstang på flaske. Lyder skørt men smager godt. Duft og smag: Ananas, lime, tulipanblade og smeltet rørsukker. Frisk og lækker. Smid et jordbær i, og festen kører.

Whirl Domination
To Øl | 6,2 %
Humlejuice. Hazy og juicy IPA; men mild.  Duft af gul grape, fyrrenåle, citronsaft og saftig humle. Enormt aromatisk med ovenstående aroamer + noter af ananas. Korngul.

City
To Øl | 4,5 %
Igen suveræn administration af humle. Superfrisk og til stede uden at være anmassende. Let, lækker og smooth. Enkelt udtryk med aromaer af pomelo, citrus og humle.

Gose To Hollywood
To Øl | 3,8 %
Sommerfrisk. Poppet. Nærmest som en appelsinvand med en note grape. Noter af Filur is og ananas. Syrlig. Korngul, grumset.

Få inspiration og læs om øl på bloggen Durst – klik her