Tegn et abonnement på magasinet DinVinGuide – klik her.

Det centrale Loire

Et par hundrede km syd for Paris finder man Loiredalen, også kendt som Paris’ baghave. Et område med imponerende slotte og kendt for, at byboerne fra Paris tager derhen for at få et pusterum for storbyen.

Loire området er samtidigt Frankrigs tredjestørste vin distrikt, kun overgået af Bordeaux og det sydlige Frankrig. Men vinene er ikke specielt kendte på disse breddegrader og for de fleste er det kun ved vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé, hvor der ringer en klokke. Måske skyldes det det store antal af områder i Loiredalen, og ikke mindst at der benyttes mange forskellige druer, og at vinstilen derfor varierer en hel del mellem de mange områder.

Klimaet er køligt, og det medfører syrerige vine – spinkle og ikke en vintype, som bredden af danskere foretrækker. Hertil savnes koncentrationen og den ofte mere imødekommende stil fra de varmere vinområder. Men med et langsomt ændret adfærdsmønster, hvor især de mere kølige rødvine er på vej frem, kan det betyde, at vi får øjnene op for Loire og deres cabernet franc-baserede vine. Og det kan så åbne døren til de fremragende hvidvine på chenin blanc, sauvignon blanc og muscadet.

Loiredalen kan groft sagt inddeles i 3 zoner: de sauvignon blanc-baserede områder i den nordøstlige del af Loire, muscadet-regionerne ved udmundingen i Atlanterhavet og så den centrale region, hvor fokus især er på chenin blanc og cabernet franc. I denne artikel vil jeg se nærmere på denne spændende og for mange lidt ukendte del af Loiredalen.

Det er som før omtalt de spinkle og syrerige vine, der produceres i Loiredalen, oftest uden fadlagring. Det kan forekomme sært, når man tænker på, at en række af verdens bedste fade netop kommer Loireområdet, nemlig fra skovene i Nevers, Allier og Tronçais. Men da fadlagring ofte kræver rimeligt modne druer, er det ikke ofte man ser det. Og når det endelig sker, er det på ældre brugte fade. Netop modningen er den store udfordring i Loiredalen. Med et forholdsvist køligt forår og efterår samt en varm sommer kæmper man ind imellem med sen blomstring og dermed også, om den optimale modning kan nå at ske. Det er blandt andet derfor, at området er anerkendt for sine mousserende vine, hvor modningen ikke på samme måde er helt så vigtig.

Der benyttes mange forskellige druer, og man kan derfor ikke altid være sikker på, hvad det er for en drue, man får, når man køber f.eks. en flaske Anjou eller Saumur, da mange druer er tilladte. Det kan godt være forvirrende for mange forbrugere.

Druer i Loire
Når man rejser fra vest mod øst, er Anjou det første område, man støder på. Især kendt for sine rosé-vine, som i stilen godt kan være en anelse sødlige, og ofte må jeg indrømme temmeligt ordinære og middelmådige. Der laves dog en mere spændende Cabernet d’Anjou rosé. Hvidvinene er som oftest på chenin blanc, og endelig er der rødvine på cabernet franc, som kan være rimeligt gode, omend kvaliteten er noget springende. Der laves også rødvine på gamay-druen, som man især kender fra Beaujolais, men jeg er endnu ikke stødt på nogen, som er værd at skrive hjem om.

Midt i Anjou finder man Savennières, som er et spændende mindre område, hvor der primært laves chenin blanc-vine. Området er især kendt for flere biodynamiske producenter med Nicolas Joly i spidsen. Vinene er ofte spinkle, mineralske i udtrykket og udvikler sig flot med tiden. Dette gælder generelt for chenin blanc-vinene i denne del af Loiredalen, som i kølige år giver stringente, syrerige, men også rimeligt aromatiske vine. I varmere år kommer der mere fylde, og så er det store vine, som kan konkurrere med selv de bedste hvidvine fra andre anerkendte distrikter. I Coteaux de l’Aubance samt Coteaux du Layon høster man først druerne, når de er angrebet af botrytis, hvilket giver en række fremragende søde vine, som sammen med Sauternes er anerkendte som nogle af verdens bedste dessertvine.

Næste stop er Saumur, hvor det dels er de mousserende vine på chenin blanc, der dominerer. De er flaskelagret på den traditionelle metode, og resultatet er ofte særdeles flotte med en flot mousse og fine bobler. Det eneste, der adskiller dem, er den mere blomstrede smag fra chenin blanc. Men der plantes mere og mere chardonnay, som blandes i mosten inden fermenteringen. Det giver et mere klassisk udtryk nærmere vinene fra Champagne. De bedste klassificeres som Saumur Mousseux, og det er ikke overraskende, at Champagnehusene også har gjort sit indtog og står for en række af de bedste vine bl.a. Bouvet-Ladubay (Taittinger), Gratien & Meyer (Alfred Gratien) og Langlois-Château (Bollinger).

Den anden vigtige drue i Saumur er cabernet franc. Vine, som man finder klassificeret under Saumur-Champigny. Stilen er kølig, silkeagtig med animalske træk. Gode producenter er Chateau de Villeneuve, Chateau de Targe, Filliatreau, Chateau de Fosse-Seche, Foucault Frères, Domaine des Roches Neuves og Chateau de Hureau.

Mod øst finder man Chinon, Bourgueil og St-Nicolas de Bourgueil, hvor det er de røde vine, der laves efter samme stil som i Saumur. Bourgueil er ofte de tætteste og mest tanninrige af vinene, mens St-Nicolas de Bourgueil er de mest spinkle. Chinon er det mest anerkendte, og vinene her er meget populære, især i Paris, hvor en stor del af vinene sælges. Personligt er det også herfra, jeg mener de mest helstøbte vine kommer fra. Jordbunden er her mere sandet med kalk, hvilket passer godt til cabernet franc. Det er vine med friske røde bær, saftighed og så alligevel med et godt tanninbid i afslutningen. Og generelt har vinene en høj frugtsyre. Gode producenter er Daniel Chauveau, Pierre-Jacques Druet, Charles Joguet og Olga et Jean-Maurice Raffault.

Øst for byen Tours finder man Touraine, som godt kan være et lidt forvirrende område, da mange druetyper benyttes. De røde er ofte på blend af Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Côt (Malbec), Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Gris og den lokale Pineau d’Aunis Grolleau. De hvide er på chenin blanc og sauvignon blanc. Der laves mange forskellige vine og i mange kvaliteter. Man er derfor nødt til at kende producenten, hvis man skal være sikker på at få gode vine. Nogle af de bedre producenter er Philippe Alliet, Yannick Amirault, Bernard Baudry, Pierre-Jacques Druet, Charles Joguet, Henry Marionnet, Olga og Jean-Maurice Raffault.

Det mest anerkendte område i Touraine, og måske i hele det centrale Loire, er Vouvray. Området strækker sig fra Tours og øst omkring 40 km og spænder over 7 kommuner. Og med 2200 hektar udelukkende med chenin blanc, er det også herfra, at størstedelen af vinene i Frankrig på denne drue kommer. Klimaet er her kontinentalt med kølige vintre og varme somre. Dog er der enkelte steder et mikroklima, som skaber grobund for ædel råddenskab, hvilket giver nogle delikate søde vine.  Jordbunden er præget af limsten og er rig på kalk og fossiler. Vinene laves udelukkende på chenin blanc og kan være fra knastørre til meget søde, hvis de bliver angrebet a botrytis. Det nemmeste er at se på etiketten, om vinen er sec (dry), sec tendre (off dry) eller demi-sec (medium dry). Vinene er holdbare og kan med fordel gemmes. Ikke kun de søde, men også de tørre vine, som udvikler en olieret tekstur og lette oxiderede noter. Før i tiden var hovedparten af vinene de semi-søde vine. Men de har det svært, og flere producenter fokuserer i dag stort set kun på de tørre vine. Der laves også en del mousserende. Ud over de sædvanlige crémant-vine laver flere pétillant, hvor man benytter en lidt sødere vin og ikke tilsætter sukker i andengæringen. Det giver et mindre tryk, typisk halvt så stort som i en traditionel mousserende vin. Resultatet er en mere smagsfuld og lettere mousserende vin. Gode Vouvray producenter er Domaine de la Taille aux Loups, Bernard Fouguet, Domaine Delétang, Clos Naudin, Domaine des Aubuisières og Domaine Huet.

2016 et svært år i Loiredalen
2016 bliver givet ikke et år, man vil huske tilbage på, selvom det stadig er tidligt at spå om den endelige kvalitet. Hård frost i april har medført, at høsten vil være 20-30% lavere i år end normalt. Og i nogle kommuner vil høsten være op til 80% mindre. Det er især i Touraine, Nantais nær Sarthe, hvor temperaturerne faldt til minus 6 grader midt i knopskydningen, hvilket ødelagde knopperne på vinstokkene. Maj og juni har været usædvanlig regnfulde, og der har været store problemer med råd og især meldug i vinmarkerne. Det har presset vinbønderne til at benytte større mængder af kobber, end man normalt bruger. Bernard Jacob, som er vicepræsident for InterLoire, har dog offentligt sagt, at priserne ikke vil stige. Men lad os se om det holder.

5 gode producenter

Vouvray

Domaine Huet
Domaine Huet i Vouvray er et biodynamisk vinhus. Det blev grundlagt i 1928 af Victor Huet og har altid produceret vine på tre forskellige marker tæt på vinhuset i Vouvray by: Le Haut Lieu, Le Clos du Bourg og Le Mont. I dag råder domainet over 30 hektar og er amerikansk ejet, men det er stadig den oprindelige familie, som står for driften af dette klassiske hus. Huset laver både mousserende, tørre, semi-tørre og søde vine. Vinene fermenteres i træfade med temperaturstyring. Især Clos de Bourg Moelleux 2014 (91) og Le Mont demi-sec 2014 (92) imponerer. Også deres pétillant cuvée brut 2010 (91) har stor klasse. I øvrigt er alle vinene fra 2008 præget af intense trøffeltoner, jeg ikke har mødt nogle andre steder.

Bernard Fouguet
Bernard Fouquet har siden 1982 drevet Domaine des Aubuisières, som råder over 30 ha. vinmarker omkring Vouvray by, hvor jordbunden er leret enten med kalksten eller med kisel. Bernard er selv en stilfærdig mand og har i dag ry for at være en af de allerbedste producenter af chenin blanc druen. Vinene fermenteres på træfade, hvor kun en mindre del er nye. Vinene lagrer herefter på gærresterne i kortere tid, inden de flaskes. Basisvinen Cuvée Silex 2015 (91) er flot balanceret, hvilket i øvrigt går igen i alle vinene. Bedste vine pt. er Le Petit Clos 2015 (93) samt Le Plan de Jean Sweet 2015 (95).

Saumur

Domaine des Roches Neuves
Thierry Germain er ud af en berømt vinfamilie i Bordeaux, men besluttede tidligt at gå sine egne veje og købte i 1991 sin vingård i Loiredalen nær byen Varrians. Kort efter overtagelsen blev Thierry overbevist om, at økologi og biodynamik var vejen frem, hvis der skulle laves kvalitetsvin med fokus på terroir efter Thierrys helt egne ideer.
Thierry Germain følger sine egne ideer og er en stor tilhænger af at høste tidligt, da han mener, at senthøstede druer skjuler druens rette terroir udtryk og mindsker friskheden. Det er en svær balancegang, især med cabernet franc, som godt kan få strejf af grøn peber, hvis ikke druen er moden. Thierry Germain bruger også store egetræsfade, “foudres”, og kun få små egetræsfade, alt sammen for at få mineraliteten til at træde frem fra Saumurs kalkede undergrund. Bedste vine pt. er Les Memoires 2012 (92) samt Clos de L’Echelier 2013 (90).

Chateau de Fosse-Sèche
Fosse-Sèche blev første gang opdaget af Benediktiner-munkene i det 10. århundrede, og allerede 200 år senere havde de tilplantet markerne med vinstokke og havde påbegyndt en vinproduktion. De 17 hektar vinmarker er egentlig en knold bestående af en meget jernholdig jord og flintesten, hvilket er medvirkende til at give vinstokken nærmest optimale vækstvilkår, da alle de næringsstoffer, som den har behov for er naturligt tilstede i nærmiljøet. Jorden dyrkes biodynamisk og er omgivet af 30 hektar fredet skov, der fungerer som et nationalt fuglereservat. Det er de to brødre Adrien og Guillaume, som driver vinhuset med stort fokus på biodynamikken og ikke mindst dyrelivet omkring gården. Der produceres to røde og en hvidvin, alle af meget høj kvalitet. De to røde: Fosse-Sèche 2014 (93) og Reserve de Pigonnier 2010 (95) er begge fremragende vine.

Chinon

Charles Joquet
Domainet ejes af familien Genet og blev grundlagt i 1957 af Charles Joguet. Domainet råder over ikke mindre end 40 hektar spredt ud over det meste af Chinon. Hver vin afspejler et specifikt terroir og skal helst være genkendelig for sit terroir år efter år. Det er i hvert fald husets målsætning. Cabernet franc er den nærmest eneherskende rødvinsdrue i denne del af Loiredalen. Alle druerne på domainet håndhøstes, man bruger kun økologisk gødning og praktiserer “lutte raisonnée”, dvs. man anvender så vidt muligt økologiske dyrkningsmetoder, men man er ikke certificeret. Man råder over 3 forskellige terroirs: sandet/småsten, ler/flintesten og ler/kalk, hvilket giver mulighed for at producere frugtdrevne vine med elegant mineralitet. Der er mange gode køb i Chinon og især fra Joquet. Især kan anbefales Clos de Chêne 2013 (92) samt Clos de la Dioterie 2014 (93), begge fra marker med højt kalkindhold.

Fakta om Loire
3 mio. hektoliter årligt. 250 mio. flasker årligt.
35% hvidvine, 20% rødvine (voksende), 30 % rosé og 15% mousserende.
2700 vingårde, 16 Kooperativer.
Største eksportmarkeder: Tyskland, Belgien, Storbritannien, USA
50 AOC under organisationen InterLoire derudover 35 AOC som er udenfor organisationen.
Ingen AOC Loire, men Vin du pays du Val de Loire.

Vigtigste områder/regioner i det centrale Loire:

Saumur Champigny
Primær drue: cabernet franc
Vinareal: 1.500 hektar
Produktion: 78.000 hl

Chinon
Primær drue: cabernet franc
Vinareal: 2400 hektar
Produktion: 105.000 hl

Savennières
Primær drue: chenin blanc
Vinareal: 130 hektar
Produktion: 3.600 hl

Vouvray
Primær drue: chenin blanc
Vinareal: 2.200 hektar
Produktion: 117.000 hl

Coteaux du Layon
Primær drue: chenin blanc
Vinareal: 1.400 hektar
Produktion: 40.000 hl

5 spændende vine fra det centrale Loire:

Foucher Bourgueil 2012.
En saftig cabernet franc med masser af bærsmag, lakrids, peber og et strejf vanilje. Simpel men velsmagende og saftig. Nyd den til ikke for kraftig mad. 88
Alkoholprocent: 13
Set hos barrique.dk til 75 kr. tilbudspris

La Colombette 2014.
Tætte røde bær og bolscher i duften. Lakrids, sorte kirsebær, peber og violer i smagen. Kølig i stilen, pæn syre og mellemlang frugtig eftersmag. 87
Alkoholprocent: 12
Set hos theis-vine.dk til 100 kr. tilbudspris

Domaine Huet Vouvray Le Haut Lieu 2014.
Modne pærer i duften. En yderst intens vin i smagen med nedfaldsfrugt, pærer, æbler, krydderier og blomster. En anelse oxideret i udtrykket med en lang afslutning. Vil givet dele vandene. 91
Alkoholprocent: 12,5
Set hos heis-vine.dk  til 210 kr. tilbudspris

Domaine de Vaufuget Vouvray 2014.
Citrus i duften. En let frugtsødme. Simpel men velsmagende vin. Fersken, røde æbler og blomster i smagen. Mellemlang eftersmag. 88
Alkoholprocent: 12
Set hos Holte vinlager til 85 kr. tilbudspris

Le Sablonnettes Le P’tit Blanc 2012.
Biodynamisk vin på chenin blanc. Masser af nedfaldsfrugt i duft og smag. Melon, lette oxiderede toner, pærer og krydderier. Pæn syre og en lang eftersmag. En madvin.
Alkoholprocent: 11
Set hos vinspecialisten til 115 kr.