Coonawarra og den røde jord

Godt 5 timers kørsel syd for Adelaide finder man Coonawarra. Med den samme distance til Melbourne, er man langt ude på landet, når man endelig når dertil. Men man er til gengæld ikke i tvivl om, at man er i området, når man ser den berømte røde jord ”Terra Rossa”, der ligger henover kalk-undergrunden, som er en flere mio. år gammel havbund.

Terra Rossa har et højt indhold af limsten og har derfor et højt indhold af næringsstoffer. Det har stor betydning for netop den stil, som vinene herfra har. Området har et køligt klima med kolde nætter og dermed en lang modningstid for druerne. Det er de kølige strømme fra Antarktis, som kommer ind ved kysten godt 100 km mod syd og giver denne kølighed. Netop den lange modningstid giver flere smagsnuancer i vinene end vinene fra de varmere områder omkring Adelaide.  Egentlig vinter har man ikke, som vi kender den, men der kan forekomme frost, hvilket ofte er den største trussel, da den i det tidlige forår kan skade knopskydningen. Foråret er forholdsvis langt, hvilket betyder, at blomstringen ofte ikke sker før i november, og i 2016 endda ikke før i 2017 grundet en meget kølig og våd vinter.

Området er endvidere specielt, da det ikke har været ramt af vinlusen, og de fleste vinstokke har derfor deres egen vinstok og er ikke som i de fleste andre vinområder i verden grafted på amerikanske vinstokke, som er resistente overfor vinlusen.

Coonawarra fik sit navn fra de indfødte aboriginals, der kaldte det ”Coonawarra” hvilket betyder kaprifolie. De første vin blev plantet tilbage i 1880’erne, men i årene op til 1950’erne blev hovedparten af vinen destilleret til brandy. Det var den lokale John Riddoch, som oprettede  ‘Coonawarra Fruit Colony’, som senere bare kom til at hedde Coonawarra. Den første vingård blev bygget i 1896 og er i dag kendt som Wynns. En vingård, som samtidig er en af de mest anerkendte i området.

Lavpunktet for området skete i 1930, hvor staten betalte landejerne for at konvertere fra vin til græs, således at køerne kunne græsse der. Det betød, at mange vinstokke blev revet op og mange potentielt gode vinmarker droppet.

Men interessen steg igen op gennem 1950’erne, hvor man begyndte at se potentialet i området og den røde jord for især cabernet sauvignon-vinene. Det køligere klima grundet havets indflydelse og luftstrømmene fra Antarktis betød, at vinene fik større finesse end i det varmere Barossa.

I dag er vinene da også nogle af de mest elegante og tanninrige cabernet sauvignon-vine fra Australien. I stil konkurrerer de med Margaret River i det vestlige Australien men kan ofte kendes på deres myntekarakter. De forholdsvis hårde tanniner gør, at vinene kan lagre længe og i stilen er man ikke langt fra venstrebreds Bordeaux-vine, specielt i de lidt varmere år i det franske.

Coonawarra er synonymt med de ypperste cabernet sauvignon, men der laves også syrerige vine på chardonnay og riesling. Merlot trives flot i dette område, hvor der også laves shiraz-vine, der er meget forskellige fra vinene fra de nordligere, varmere egne. Mere kølige i stilen.

I dag er der 17 vingårde i Coonawarra, og godt 5.600 hektar er plantet med vin, hvilket udgør 7% af South Australia. Heraf udgør cabernet sauvignon de 62%.

Faktabox:

Antal vingårde: 17

Vinareal: 5.600 hektar

Produktion: 90% rødvine og 10% hvidvine

Druer:

Cabernet Sauvignon 62%

Shiraz 20%

Merlot 7%

Chardonnay 5%

Sauvignon Blanc 2%

Riesling 1%

Andre ( Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Pinot Noir, Semillon og Viogner)

 

Årgange

2015: ****

2014: ****

2013: *****

2012: *****

2011: **

2010: *****

2009: ****

2008: ****

2007: ****

2006: *****

 

* Ringe år

** Ikke specielt godt år

*** Middelmådigt år

**** Godt år

***** Exceptionelt år.

 

 

3 gode huse

Wynns

Wynns Coonawarra Estate blev som den første vingård i Coonawarra etableret af John Riddoch i 1896. Fem år forinden havde han plantet de første vinmarker. I 1951 bliver gården købt af David Wynn, og navnet ændres derefter til Wynns. Gennembruddet kommer i 1982, hvor man lancerer Wynns John Riddock Cabernet Sauvignon som to år i træk bliver kåret som australiens bedste vin. Det er duoen Sue Hodder og Allen Jenkins, som i den grad har fået Wynns op blandt de bedste i Australien. Sue som vinmager og Allen med fokus på de over 300 hektar marker, man er i besiddelse af i Coonawaara. Ud over John Riddle Cabernet Sauvignon er den mere tilgængelige Black Label en flot repræsentant for stilen.

 

Balnaves

Tilbage i 1970’erne startede Doug & Annette Balnaves med at producerere vin, så i dag er de blandt pioneererne i Coonawarra. De første mange år med druer indkøbt fra naboer, men i 1995 stod et helt nyt vinhus klar, og man entrerede samtidig med den erfarne vinmager fra Wynns, Pete Bissell. I dag produceres der en række vine med vægt på cabernet sauvignon og med The Tally som den bedste.

 

Katnook

Katnooks historie går helt tilbage til 1867, hvor John Riddoch opførte den lade, som i dag er en del af Katnook vingården. Men det var nu først i 1971, at man begyndte at plante vin og i 1979 producere vin under navnet Katnook. Det var Wayne Stehbens, som var vinmager og stadig står bag vinene fra Katnook, selvom huset i dag er ejet af den spanske Freixenet gruppe. Bedste vin er Odyssey, men hovedvinen Katnook Cabernet Sauvignon har gennem mange år haft høj klasse.

 

 

 

8 gode vine fra Coonawarra

 

Majella Cabernet Sauvignon 2014

Theis Vine pris ukendt

Lang sæson med høst først hen i maj. Masser af mynte i næsen. En del urter, solbær, krydderier og vaniljenoter i smagen. Høj syre. Medium koncentration. Lang eftersmag. 90

 

Parker Cabernet Sauvignon 2014

Vinspecialisten 145 kr.

Pæn koncnetration. Solbær, pebermynte, varme krydderier og vanilje. Kompleks med en lang eftersmag. 90

 

Lindemanns St. George Cabernet Sauvignon 2013.

Dansk Supermarked ca. 300 kr.

Elegant med solbær, mynte, mineralitet og vanilje. Velbalanceret med en del tannin. Lang eftersmag. 91

 

Wynns  Black Label Cabernet Sauvignon 2013

Dansk Supermarked 100 kr.

Rund med koncentreret frugt. Solbær, brombær, lakrids, mynte og vanilje. Pænt balanceret. Lang eftersmag. 90

 

Wynns  John Riddick Cabernet Sauvignon 2013

Danske Supermarked  Pirs ukendt

Køligere mere elegant i stilen med solbær, pebermynte, krydderier og vanilje. Velbalanceret, flot struktur. Lang eftersmag. 93

 

Katnook Cabernet Sauvignon 2012.

Vinens Verden 219 kr.

Intense solbær noter i duften. En tæt og koncentreret vin med mynte, urter, solbær, lakrids og vanilje i smagen. Yderst velbalanceret og med en flot kølig syre. Lang eftersmag. 92

 

Yalumba The Menzies 2008. 

Johs. Klein Dist.  295 kr.

Masser af mynte i duften. En intens med solbær, blåbær, peber, tobak, mynte og vanilje i smagen. Velbalanceret med en lang vedvarende eftersmag. På den ene side kølig og så alligevel flot moden i stilen. 92

 

Penfolds Bin 707 2014.

Vinspecialisten 3595 kr.

Penfolds topvin på cabernet sauvignon fra Coonawarra. Lagret 17 måneder på nye amerikanske hogshead fade. I øvrigt navngivet efter en Boeing flyver. I duften mynte og urter, som fortsætter i smagen med solbær, peber, kaffe, tobak og vanilje. Flot syre og en yderst flot struktur. På den ene side yderst elegant og på den anden så massiv i smagen. 95